Verden

Valgsensasjon: 30-årig fersking har satt en støkk i Trump og Det hvite hus

Demokraten Jon Ossoff (30) ble pepret med flengende kritikk av USAs president i valgspurten, men vant soleklart første runde i kampen om et ledig kongressmandat fra en republikansk høyborg.

Jon Ossoff taler til sine tilhengere på en valgvake i Sandy Springs i Georgia.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Tirsdag ble det holdt et suppleringsvalg i delstaten Georgias 6. valgdistrikt. En plass i Representantenes hus i hovedstaden Washington står ledig etter at president Donald Trump valgte Tom Price til helse- og sosialminister.

Trump inn i valgkamp

De siste dagene av valgkampen kastet Trump seg inn med stor styrke. På Twitter fyrte han av den ene meldingen etter den andre rettet mot Jon Ossoff. Den unge demokraten ledet på målingene med drøyt 40 prosent oppslutning. Trump leste også inn en telefonappell som ble spilt av under automatiske oppringinger til velgere i området. Litt etter midnatt natt til onsdag erklærte Trump at valgresultatet var en stor republikansk seier til tross for falske medier og store pengeinnsprøytinger utenfra. Da alle valgkretsene var talt opp onsdag morgen, endte Ossoff på 48 prosent av stemmene.

Despite major outside money, FAKE media support and eleven Republican candidates, BIG "R" win with runoff in Georgia. Glad to be of help!

Ingen tungvekter

Ossoff har produsert et par dokumentarfilmer og arbeidet i staben til noen demokratiske politikere, men er selv ingen politisk tungvekter. Likevel ser han nå ut til å ha satt en alvorlig støkk i president Donald Trumps hvite hus og det republikanske partiapparatet.

Democrat Jon Ossoff would be a disaster in Congress. VERY weak on crime and illegal immigration, bad for jobs and wants higher taxes. Say NO
 • Velgere tviler på om han holder løftene: En måling begeistret Trump, den andre nevnte han ikke

Hadde Ossoff krabbet over 50 prosent oppslutning, ville det republikanske nederlaget vært et faktum. Nå blir det omvalg i juni mellom Ossoff og den republikanske politikeren som fikk nest flest stemmer, Karen Handel.

– Vi har slått oddsene og knust forventningene, sa Ossoff i natt.

Stemningen var god på Jon Ossoffs valgvake.

– Valget en test

– Dette valget er en test på hvor godt en demokratisk kandidat kan gjøre det med motstand mot Trump i en republikansk valgkrets, sier Todd Rehm, en republikansk strateg i Georgia, til Reuters.

Georgias 6. valgdistrikt er et område med velstående forsteder på nordsiden i storbyen Atlanta. Republikanerne har vunnet her siden Jimmy Carter var president på slutten av 1970-tallet.

Just learned that Jon @Ossoff, who is running for Congress in Georgia, doesn't even live in the district. Republicans, get out and vote!

Slagord: «Gjør Trump rasende»

Ossoff vokste opp i området, men ble tirsdag kritisert av president Trump tirsdag for ikke engang å bo i distriktet han ville velges fra. Han bor i nabodistriktet. Ossoff kjørte for sin del i valgkampen på med slagordet «Gjør Trump rasende». I presidentvalget i fjor vant Trump dette distriktet med bare en liten margin. Det kan være årsaken til at demokratene satset på at de hadde en sjanse til å rappe dette setet fra republikanerne og dermed gi presidenten en nesestyver.

The super Liberal Democrat in the Georgia Congressioal race tomorrow wants to protect criminals, allow illegal immigration and raise taxes!

Lokal partivinner nevnte ikke Trump

Hele 11 republikanere deltok i valget. Atlanta Journal Constitution skriver at de av dem som forbindes mest med Trump, gjorde det dårlig. Kandidaten som blir Ossoffs rival i juni, Karen Handel, er lokalt kjent som en stemmesanker for det republikanske partiet og fikk 20 prosent i tirsdagens valg. Hun nevnte ikke Trump i sin tale til tilhengere i natt.

Slike tegn kan vise seg å være dårlig nytt for Det hvite hus som allerede sliter litt med å holde kontroll på deler av partiet i kongressen. Neste år er hele Representantenes hus og en tredjedel av Senatet på valg. Da et ledig sete i en annen republikansk høyborg i Kansas skulle fylles i forrige uke, vant den republikanske kandidaten med langt dårligere margin enn vanlig i distriktet.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Demokratene, USA
 4. Republikanerne, USA