Den uvanlige situasjonen overrasker selv EUs egne ledere: Landene er enige om alt

BRUSSEL (Aftenposten): EU-landene har klart å holde en felles front mot Storbritannia i oppkjøringen til Brexit-forhandlingene.

EUs ledere møttes til toppmøte om Brexit i Brussel lørdag. På bildet er EU-president Donald Tusk og Frankrikes avtroppende president François Hollande.

Flyktninger, euroen, handelsavtaler og autoritære ledere i øst.

Sakene som splitter EU-landene er mange og toppmøtene er derfor ofte langdryge affærer der det krangles, diskuteres og hestehandles ut i de sene nattestimer.

Det er derfor lørdagens ekstraordinære møte i Brussel skiller seg ut. Det var null kontroverser og ingen uenighet. Lederne var enige om alt de skulle vedta. I løpet av et par timer var hele toppmøtet over.

– Jeg vet at denne enigheten er unik, men jeg er sikker på at den vil holde, sa Donald Tusk, president i EU-rådet, før møtet.

Landene var samlet for å bestemme retningslinjene som EUs forhandlingsteam skal jobbe ut ifra når Brexit-forhandlingene starter for alvor til sommeren.

Å vedta det åtte sider lange dokumentet tok bare noen få minutter og ble etterfulgt av spontan applaus fra de 27 lederne i rommet over den effektive prosessen, ifølge en EU-kilde. Etterpå fulgte en runde med utveksling av synspunkter.

En annen sentralt plassert EU-diplomat sier at han er «overrasket» over graden av enighet og hvor lite krangling det har vært i ukene som ledet opp til møtet.

– Min hypotese slo feil. Jeg trodde det ville bli mye vanskeligere å få de 27 landene til å bli enige. Men jeg skjønner at det blir mye vanskeligere for dere journalister å jobbe når det faktisk er enighet, sier kilden.

Vil ikke falle i britisk «felle»

EU-lederne la alle stor vekt på viktigheten av å opprettholde en felles front på lørdagens møte. Dersom enigheten slår sprekker, vil det kunne svekke EUs forhandlingsposisjon overfor britene.

Belgias statsminister Charles Michel advarte mot å falle i en britisk «felle» der EU-landene lar Storbritannia vinne frem med en splitt og hersk-strategi.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa tidligere denne uken at hun mente noen briter fortsatt hadde «illusjoner» om hvor god tilgang de kunne få til EUs markeder når de ikke lenger er medlem. Bildet er fra lørdagens toppmøte. Til venstre er Portugals statsminister Antonio Costa, i midten er EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

«Kanskje er det ingen som er blitt mer overrasket, eller skuffet, over EUs evne til å holde sammen enn Storbritannias statsminister Theresa May», skriver Politico i sin analyse.

Møtet i Brussel fant sted bare dager etter May advarte det britiske folk om at EU-landene «slår seg sammen for å motsette seg oss».

Hun har skrevet ut nyvalg 8. juni og går til valg på at et stort konservativt flertall i parlamentet er det eneste som kan sikre Storbritannia en god exit-avtale.

Fare for splittelser

Selv om EU-landene har klart å stå sammen til nå, er potensialet for fremtidig konflikt betydelig.

– Det er en oppsiktsvekkende enighet mellom oss, men det er alltid enkelt å være enige om hva man vil ha, før forhandlingene starter, sier en statsleder Reuters har snakket med.

I retningslinjene er landene blitt enige om at de først må ha oppnådd «tilstrekkelig fremdrift» i forhandlingene om en skilsmisseavtale, før de begynner å diskutere en fremtidig handelsavtale. Her kan det oppstå uenighet om hva «tilstrekkelig fremdrift» innebærer. Britene vil presse på for å begynne å diskutere det fremtidige forholdet så tidlig som mulig.

Det kan også oppstå uenighet mellom land som ønsker å vise at det straffer seg å melde seg ut av EU og land som først og fremst er opptatt av å opprettholde gode handelsforbindelser til britene.

I tillegg må EU-landene ta vanskelige interne avgjørelser. Blant annet må de bestemme hvilke land som skal overta de svært attraktive EU-institusjonene European Banking Authority (EUs banktilsynsorgan) og European Medicines Agency (EUs legemiddelorgan) som i dag ligger i London.

En rekke land har meldt seg på i kampen.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).