Verden

Over 400 flyktninger reddet av fiskere i Sørøst-Asia

Over 400 flyktninger fra en båt som ble sendt bort fra Thailand i helgen, er reddet av fiskere utenfor Indonesia. Men ifølge land i Sørøst-Asia er fortsatt rundt 7000 flyktninger ute på havet.

flyktningerindonesia-QeIMb055wf.jpg
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

*** Malaysia og Indonesia sier de vil ta imot de 7.000 båtflyktningene som driver rundt i båter i Sørøst-Asia, og gi dem midlertidig opphold, skriver NTB.**

Siden lørdag kveld har det vært umulig å få kontakt med båten, som ble tvunget ut i internasjonalt farvann av den thailandske marinen.

— Tilstanden deres er veldig dårlig. Mange er syke, og de fortalte at noen av vennene deres døde av sult, sier Teuku Nyak Idrus, en av fiskerne om bord i båten som reddet de 426 flyktningene onsdag.

Bortvist fem ganger

Både AFPs journalister og en representant fra Arkan-prosjektet, som bistår flyktninger i området, bekrefter at det er den samme båten som ble reddet onsdag.

— De var helt utslitt. Vår representant snakket raskt med to folk om bord. De sa de ble tauet ut av thailandske farvann tre ganger, sier Chris Lewa fra Arkan-prosjektet.

— Men de sa de verste var malaysierne, som tvang dem ut to ganger. Den andre gangen sa de at de ville komme med gevær og skyte mot båten dersom de kom tilbake. De fortalte at malaysierne fulgte dem helt til Indonesia, sier Lewa.

Vil gi bistand

Onsdag møttes ministre fra Malaysia, Indonesia og Thailand utenfor Kuala Lumpur for å diskutere situasjonen. De to førstnevnte landene sier 7000 flyktninger driver rundt på båter i havet, og sier de vil hjelpe dem med «flytting og hjemsendelse».

— Jeg ber alle frivillige organisasjoner, fra alle folkeslag og religioner, om å bistå disse rohingya-flyktningene, sier innenriksminister Ahmad Zahid Hamidi fra Malaysia.

Det har foreløpig ikke kommet noen uttalelse fra Thailand etter møtet.

Nesten 3.000 rohingya-muslimer fra Myanmar og Bangladesh har kommet seg i land på andre siden. Mange av båtene har blitt stående i og rundt Andamanhavet, fordi de tre landene nekter å ta dem imot.

1,3 millioner rohingyaer

Myanmar, som mange av menneskene har flyktet fra, sier de vil bidra med humanitær hjelp. Landet har ikke bekreftet om de vil bli med på det regionale krisemøtet i regi av Thailand i slutten av mai, og har nektet for å ha ansvar for flyktningkatastrofen.

Behandlingen av rohingya-muslimer i Myanmar anses som en av årsakene til økningen i antall flyktninger som forsøker å krysse Bengalbukta til land som Indonesia, Thailand og Malaysia.

Det bor anslagsvis 1,3 millioner rohingya-muslimer i Myanmar, men landet insisterer på å omtale dem som «bengali» - utlendinger. De får ikke statsborgerskap, og blir ilagt reiserestriksjoner i landet.

Les også

  1. 300 båtflyktninger savnet utenfor Thailand

  2. Flyktninger forlatt til havs

  3. Malaysia og Bangladesh skal diskutere flyktningkrisen