Verden

UD mener handelen med Saudi-Arabia kan økes

I januar ble kronprins Haakon sendt til Saudi-Arabia for å kondolere i forbindelse med Kong Abdulahs dødsfall. Norge og Saudi-Arabia har hatt et nært samarbeid for å stabilisere oljemarkedet. Foto: Uncredited

På sine nettsider skriver UD at det burde være plass for økte norske leveranser av varer og tjenester til Saudi-Arabia. Men sier det er opp til næringslivet å avgjøre om de vil benytte mulighetene.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Piskingen av bloggeren Raif Badawi har rettet oppmerksomheten mot menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. Sverige har kommet på kant med kongedømme og sagt opp sin militære samarbeidsavtale. I tillegg har Saudi-Arabia trukket hjem sin ambassadør etter at utenriksminister Margot Wallström har kommet med kritikk av landets styresett.

Norge har en i en årrekke hatt nært samarbeid med Saudi-Arabia for å stabilisere oljeprisen. Saudi-Arabia er verdens største eksportør av råolje.

— Kommer Norge til å følge svenskene og stanse eksport av militært materiell?

— Vårt utgangspunkt er et helt annet. Vi har ikke tillatt eksport av våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia. Det er åpnet for å selge militært materiell, under klar forutsetning av at det er utstyr som ikke kan brukes til intern undertrykking, forklarer stassekretær Bård Glad Pedersen i UD til Aftenposten.

Han viser til at eksportreglene også er skjerpet under den nåværende regjeringen.

Fallende eksport

2013, som er det siste året det finnes statistikk for ble det solgt militært utstyr fra Norge til Saudi-Arabia for 1,7 millioner kroner. Dette var kommunikasjonsutstyr. Eksport av militært materiell har sunket fra 2009 da tallet var 32 millioner kroner.

Men dette er eksporttall som varierer ettersom bedrifter inngår kontrakter. Det er særlig militært kommunikasjonsutstyr som er solgt fra Norge de siste årene. Klassekampen skriver at utfra opplysninger innhentet hos Statistisk Sentralbyrå endte eksporten i 2014 ende på 2,13 millioner.

Sverige eksporterte til sammenligning i fjor våpen, ammunisjon og militært materiell til Saudi-Arabia for 750 millioner svenske kroner.

Kan handle mer

På UDs hjemmeside står det at norske bedrifter i 2013 totalt handlet med Saudi-Arabia for 777 millioner kroner.

— Den dynamiske økonomiske situasjon tilsier at det burde være plass for økte norske leveranser av varer og tjenester, heter det videre på UDs hjemmeside som også mener det bør være muligheter for utvidet forskningssamarbeid.

— Betyr dette at UD oppfordrer til økt handel med Saudi-Arabia i den nåværende situasjonen?

— Det er ingen FN sanksjoner mot Saudi-Arabia. Det er derfor opptil norsk næringsliv å avgjøre om det vil utnytte det potensialet som finnes. Jeg vil minne om at den daværende næringsminister Trond Giske var i Saudi-Arabia i 2013 og promoterte norske næringsinteresser, sier statssekretær Glad Pedersern.

Fremme menneskerettigheter

Glad Pedersen mener at økt samhandel også kan bidra til å fremme menneskerettigheter i Saudi-Arabia.

— Vi har med jevne mellomrom tatt opp den bekymringsfulle situasjonen for menneskerettigheter i Saudi-Arabia. Det gjelder både dødsstraff og brutale straffemetoder. Dette gjorde jeg senest i FNs menneskerettighetsråd for vel en uke siden. Der tok jeg også opp situasjonen for bloggeren Raif Badawi, sier Glad Pedersen.

Les også:

Les også

  1. NÅ: Saudiarabisk ambassadør kalt hjem fra Stockholm

  2. - Kommentarene hennes er uakseptable og uansvarlige

  3. Saudi-Arabia er opprørt over piske-kritikken