Verden

Stoltenberg la frem tallene Trump vil granske med lupe: Norge ligger 15 mrd. bak NATOs mål

BRUSSEL (Aftenposten): Bare 5 av 28 NATO-land oppfylte målet om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar i 2016.

USA presser NATO-landene til å punge ut mer for sin egen sikkerhet. Mandag la NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg frem nye tall som viser hvordan landene ligger an.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Det viser ferske tall NATO-sjef Jens Stoltenberg la frem for pressen i Brussel i forbindelse med presentasjonen av alliansens årsrapport.

– Det har vært fremgang, men jobben er langt ifra ferdig. Fortsatt har vi ikke en rettferdig byrdefordeling i alliansen, sier Stoltenberg.

Norges forsvarsbudsjett utgjorde 1,55 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2016, en liten økning fra 1,47 prosent i 2015.

Det er likevel fortsatt langt bak NATOs toprosentmål. Norge måtte økt forsvarsbudsjettet med 14,8 milliarder kroner for å oppfylle dette målet nå.

Landene i NATO forpliktet seg på toppmøtet i Wales i 2014 til å klare det innen 10 år.

  • De russiske komikerne hevder de har rundlurt Stoltenberg. Men NATO-sjefen har en helt annen forklaring.

Mange er langt unna

I NATO er det totalt kun fem land som oppfyller målet, det samme antallet som i 2015. Disse landene er USA, Storbritannia, Polen, Estland og Hellas.

De tre landene som ligger dårligst an er Luxembourg (0,42 prosent), Spania (0,90) og Belgia (0,91).

Snittet for Europa som helhet er 1,47 prosent, og det vil kreve et stort løft å komme opp på 2 prosent. Stoltenberg mener likevel det er mulig.

– Vi klarte det så sent som i år 2000. Det er mulig å gjøre det igjen, sier han.

Trump presser NATO

USA har allerede i lang tid presset på for å få NATO-landene til å betale en større andel av regningen, men det er ventet at trykket vil øke ytterligere nå.

President Donald Trump vakte oppsikt da han i valgkampen antydet at USA ikke vil stille opp for land som ikke betaler sin andel av regningen.

Da landets nye forsvarsminister James Mattis var på sitt første ministermøte i NATO i februar, hadde han et lignende budskap. Hvis ikke NATO-landene øker forsvarsbudsjettene sine i løpet av det neste året, vil USA «moderere sin forpliktelse» til alliansen var hans budskap.

– Den amerikanske skattebetaleren kan ikke lenger bære en uforholdsmessig stor andel av forsvaret av vestlige verdier. Amerikanere kan ikke ta mer ansvar for deres barns fremtidige sikkerhet enn dere gjør selv, sa han.

Øker budsjettene

Selv om veien til målet fortsatt er lang for mange, er en mangeårig trend med fallende budsjetter brutt. For første gang på lenge var det en klar og tydelig gjennomsnittlig økning i budsjettene iblant de allierte i Europa i fjor.

Totalt økte 23 av NATO-landene sine forsvarsbudsjetter i 2016 i reelle termer.

Norges økte med 6,5 prosent, viser tallene.

USA har én type panservogn. Europa har 19. Her er tallene som forklarer hvorfor vi er trøbbel uten USA.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. USA
  2. Norge
  3. Nato