Verden

Måling: USA-velgere liker Sverige bedre enn Trump

Tirsdag kveld taler Donald Trump til kongressen, og målingene om hans popularitet spriker enormt. I en undersøkelse sier et klart flertall de liker Sverige bedre enn sin president.

President Donald Trump la seg ut med Sverige og meningsmålere spurte hvem velgerne liker best: Trump eller Sverige?
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Da USAs president for drøyt en uke siden holdt et valgmøte i Florida, overrasket han mange ved å si: «Se på hva som skjedde i går kveld i Sverige! Hvem ville tro det? Sverige! De tok et stort antall inn. De har problemer, som de aldri hadde trodd var mulig.»

Ble harselert med

Uttalelsen vakte oppsikt i svensk politikk og utløste også en hel del vitsing om hva som skjedde eller ikke skjedde i Sverige. Trump presiserte senere at utsagnet som var kritisk til svensk innvandringspolitikk, handlet om et TV-program som kanalen Fox hadde sendt kvelden før.

My statement as to what's happening in Sweden was in reference to a story that was broadcast on @FoxNews concerning immigrants & Sweden.

Meningsmålerne i Public Policy Polling (PPP) har stilt amerikanske velgere et par spørsmål for å se hvem som kom best ut av den lille bruduljen. Instituttet som har en overvekt av demokratiske oppdragsgivere, utmerker seg iblant ved å stille noe uortodokse og til dels lekne spørsmål.

– Ikke rett motstander

– Sverige var ikke den rette motstander for Donald Trump å yppe seg mot, heter det i instituttets kommentar til målingen.

58 prosent av velgerne har en fordelaktig oppfatning av Sverige. Bare 9 prosent liker ikke landet. Blant Trumps egne velgere er det også 46 prosent som ser positivt på Sverige.

Polariserte meninger

PPP har også spurt om hvem velgerne liker best: Trump eller Sverige. Her vinner Sverige med 48 prosent mot Trumps 38. Resultatet er imidlertid ekstremt polarisert. Fire av fem Trump-velgere, liker ham bedre enn landet som ligger over 6000 kilometer unna.

 • Her er forhistorien til at USAs høyreside elsker å hate Sverige
 • Da atombombing av Danmark ble et poeng i valgkampen

Velgere vil begrense presidentens TV-titting

Sverige-rabalderet ble startet av noe Trump så på Fox. TV-kanalen har siden utmerket seg i denne saken ved å presentere en svensk sikkerhetsekspert som knapt nok noen i Sverige har hørt om. Programleder Bill O’Reilly har i ettertid sagt at gjesten «kunne vært mer relevant».

Analyser av Trumps twittermeldinger tyder på Trump ser mye på TV og reagerer på det han ser ved å tvitre. I PPPs måling mener et klart flertall at han bør begrense kabel-TV-tittingen sin. Også blant hans egne velgere sier halvparten maks én time pr. dag.

Store sprik i målingene

De mer generelle målingene om hvorvidt president Donald Trump gjør en god jobb spriker enormt mellom de forskjellige instituttene. Fredag viste tall fra Rasmussen Reports at 53 prosent mente han gjør en god jobb, mens 47 prosent var misfornøyde. Han gikk dermed seks prosentpoeng i pluss. Dagen etter kom tallene fra Gallup. Der gikk han med 13 prosentpoeng i minus.

Tilhengere av Donald Trump jubler for presidenten under et konservativt møte i helgen. I det republikanske partiet er støtten til Trump fortsatt robust.

Forskjellige metoder

En årsak til den store forskjellen kan være at Rasmussen, som ble startet av en konservativ meningsmåler, spør sannsynlige velgere mens Gallup spør alle voksne amerikanere. I tillegg er metodene noe forskjellige. Rasmussen bruker automatisk oppringing som hovedmetode. Dermed har en overvekt av de spurte kun fasttelefon.

Seks av ti: Gjør det som ventet

Samtidig har Trump forholdsvis svake tall sammenlignet med forgjengere på samme tid – også om man velger de mest positive av målingene. Alt ser likevel ikke mørkt ut for Trump på gallupen når han tirsdag taler til en samlet kongress om sine planer.

Den siste målingen for NBC viser – i tillegg til generelt svake tall for innsatsen i jobben – at støtten fra eget parti er robust. Folkets oppfatning av presidenten som person, er også temmelig stabil – på 43 prosent positiv, 47 prosent negativ. Nesten seks av ti mener han gjør det omtrent som ventet i Det hvite hus. I tillegg har Gallups indeks for folks tiltro til de økonomiske utsiktene gjort et voldsomt byks siden valget. Da lå den på rundt minus 10. Nå er den på pluss 12.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Sverige
 3. Meningsmålinger