Verden

Blomsterhavet vokser og vokser etter terroren i Stockholm

STOCKHOLM (Aftenposten): I Stockholm gikk ting sakte, men sikkert tilbake i normalt gjenge etter kaoset som rådet dagen før. Men sporene etter terrorangrepene var overalt rundt om i byen.

Morten Uglum

 • Tarjei Kramviken
 • Morten Uglum (foto)

Da kronprinsesse Victoria la ned en bukett røde roser ved Sergels torg lørdag morgen, var det bare noen få blomsterbuketter der. Men etter hvert fulgte tusener av svensker kronprinsessens eksempel.

– Ingen fortjener dette. Dere fortjente ikke å dø, hvisker Linda Enevald etter å ha lagt ned den siste av de 15 gule rosene hun hadde med seg.

På Sergels torg, ett kvartal fra der lastebilen braste inn i varemagasinet Åhléns, vokste og vokste veggen av blomster utover lørdagen. Også ved de andre sperringene rundt åstedet ble det tent lys og lagt ned blomster.

Linda Enevald la ned blomster ved to steinløver på Sergels torg i Stockholm, ikke langt fra der lastebilen kjørte inn i fasaden til varehuset Åhléns. Morten Uglum

Morten Uglum

– Jeg måtte komme hit å se at det virkelig har skjedd. Men det er herlig at så mange kommer hit og viser at de bryr seg. Vi gir ikke opp, vi er ikke redde og vil ikke gjemme oss, sier Enevald.

 • Slik var lastebilens dødsferd ned Drottningsgatan. - Det var blod over alt, sier et vitne til Aftenposten.

Thomas Johansson var en av de mange som måtte ta turen ned for å se stedet med egne øyne.

– Jeg trengte det for å bearbeide dette. Det er en måte å vise at vi tenker på dem som døde eller ble skadet og deres nære og kjære, sier han.

Flere politiaksjoner

Samtidig jobbet praktisk talt hele politistyrken med etterforskningen etter terrorangrepet fredag ettermiddag.

Lørdag etter klokken 17 ble en hvit personbil sperret inne av flere sivile politibiler på Kungsholmen, sentralt i Stockholm. Politiet slo inn vindusruten på førersiden av bilen og trakk ut tre personer, to menn og én kvinne. To ble lagt i bakken og sikret før alle tre ble ført vekk.

En times tid etterpå, ved 18-tiden, slo politiets innsatsstyrke til mot en leilighet i Vårberg, sør i Stockholm. Naboer har fortalt at 10–15 bevæpnede politifolk ankom i flere biler. De tok seg raskt inn i en leilighet i en lavblokk i forstaden og hentet ut en mann. Det er opplysninger om at enda en mann ble tatt inn litt etterpå.

Det er fremkommet opplysninger om at den 39 år gamle terrormistenkte usbekeren oppholdt seg i denne leiligheten bare noen timer før terrorangrepet i Drottninggatan.

Thomas Johansson fikk vite om terrorangrepet da han fikk en SMS der sønnen hans spurte om han var uskadet. Morten Uglum

Morten Uglum

Kongen talte

Kong Carl Gustav var i Brasil da angrepet skjedde, men reiste raskeste veien hjem til Stockholm da han skjønte hva som hadde skjedd.

– Vi er alle rystet over det som har skjedd. Omtanken som mennesker viser hverandre, viser styrken i vårt samfunn. Det er mange, mange flere som vil hjelpe enn dem som vil oss vondt. Å vite det gir meg trøst og håp, så kongen da han var tilbake i Sverige.

– Sverige er, har lenge vært og skal fortsette å være et trygt og fredelig land, sa kong Carl Gustav da han talte i borggården på slottet i Stockholm lørdag. Morten Uglum

Kronprinsessen tørket tårene da hun ankom åstedet der fire mennesker ble drept. Hun og ektemannen prins Daniel holdt rundt hverandre.

– Samfunnet har vist en enorm kraft, at vi står imot dette, at vi er enige. At det svenske samfunnet bygger på enorm tillit og fellesskap, et samhold. Det vil gjøre oss styrket på et vis, sa kronprinsessen.

– Sammen, var kronprinsesse Victorias korste svar på hvordan veien går videre etter terrorangrepet. Morten Uglum

Joachim Sallros og sønnen Wilmer på ett år legger ned blomster. Morten Uglum

Mandag klokken 12 skal det holdes en stor minnemarkering i Stockholm. Samtidig vil det være ett minutts stillhet i hele Sverige for å minnes ofrene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Angrepet i Stockholm
 2. Stockholm
 3. Sverige

Angrepet i Stockholm

 1. VERDEN

  Tiltalen etter Stockholm-terror: Drepte fem og skadet 130 med lastebil – sendte bilde fra lastebilen til IS-kontakt

 2. VERDEN

  26-årig terrormistenkt løslatt

 3. VERDEN

  – Lastebilangriper i Stockholm hadde bånd til IS

 4. DEBATT

  Ønsker vi beskyttelse mot kjøretøyangrep? | Sunniva Meyer

 5. VERDEN

  Terrorsiktet erkjenner skyld for lastebilangrepet i Stockholm

 6. KOMMENTAR

  Også i Sverige møtes terror med roser. Men det er fortsatt mye som skiller norsk og svensk innvandringsdebatt.