Verden

Palestinerne: Holder fremdeles på tostatsløsning

Palestinernes president Mahmoud Abbas ber Israel om å gjøre som Donald Trump sier og stanse nye bosettinger.

  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB

Palestinerne er som ventet ikke helt fornøyd etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Donald Trump møttes i Washington DC. onsdag. Til det var Trumps budskap for ufordelaktig for palestinerne.

Men i en uttalelse som er blitt sendt ut fra president Mahmoud Abbas’ kontor sier palestinerne at de er forberedt på å samarbeide med den nye administrasjonen i Washington.

Abbas ber israelerne om å stanse all bygging av bosettinger på okkupert territorium, etter at Donald Trump ba Netanyahu «holde igjen litt» i utvidelsen av bosetningene.

– Når det gjelder bosetninger, så vil jeg gjerne se at du holder igjen en liten stund, sa Trump.

Palestinian President Mahmoud Abbas i 2013.

Palestinerne holder på en tostatsløsning

Men palestinerne presiserer at de holder fast på at det må en tostatsløsning til for at det skal bli fred i Midtøsten.

Trump åpnet nemlig for at USA ville legge til side en flere tiår lang politikk om å oppfordre til en tostatsløsning.

– Jeg ser på to stater og én stat og jeg er happy med den de liker best, sa Trump. – USA vil oppfordre til fred, og en virkelig flott fredsavtale.

Den palestinske selvstyremyndigheten skriver i sin uttalelse at de krever en løsning som bygger på «internasjonal lov, og legitimitet, slutten på den israelske okkupasjonen, etableringen av en uavhengig palestinsk stat, med Øst-Jerusalem som hovedstad og i fred og sikkerhet ved siden av Israel, innenfor grensene fra juni 1967».

Trump sa at det likevel først og fremst vil være opp til de to partene å selv jobbe frem en slik avtale, og at begge sider må være villige til å inngå kompromisser.

President Donald Trump sa han var happy med enhver fredsløsning som israelerne og palestinerne kunne bli enig om.

FNs generalsekretær: Ikke noe alternativ

Det vakte sterke reaksjoner allerede tirsdag da en kilde i Det hvite hus antydet at USA kunne komme til å gå bort fra tostatsløsningen, et prinsipp som har preget amerikansk politikk i flere tiår.

FNs generalsekretær António Guterres sa onsdag at det ikke var noe alternativ til en tostatsløsning.

– Det finnes ikke noen alternativ løsning for situasjonen mellom palestinerne og israelerne, bort sett fra etableringen av to stater og vi bør gjøre alt vi kan for å stå ved dette, sa Guterres under et besøk i Kairo.

Verdenssamfunnet har gjentatte ganger slått fast at bosetningene er ulovlige og et brudd på folkeretten. FN krever øyeblikkelig byggestans, senest i en resolusjon i Sikkerhetsrådet 23. desember.

Donald Trumps ambassadørkandidat stemples som ukvalifisert

Samtidig er det også blitt kjent at fem tidligere amerikanske ambassadører til Israel sier mannen president Donald Trump har valgt til stillingen som ambassadør i Israel, ikke er kvalifisert.

De fem skriver i et brev til medlemmer i Senatets utenrikskomité at David Friedman står for «ekstreme, radikale stillinger» og har hånet tostatsløsningen som en «illusorisk» løsning på et ikke-eksisterende problem.

De tidligere ambassadørene oppfordrer komitémedlemmene til å være sikre på at Friedman har balansen og temperamentet som kreves for å representere USA som ambassadør til Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er blant de aller første statsledere i verden som har fått komme til Washington for å møte president Donald Trump.

Moderer løftet om å flytte ambassade til Jerusalem

I tillegg til å snakke kort om de sikkerhetsutfordringene Israel står overfor og atomavtalen med Iran, ble et av Trumps valgløfter tema under pressekonferansen. I valgkampen lovet han å flytte den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Presidenten ser nå ut til å moderere løftet.

– Jeg ville likt å se det skje. Vi ser nøye på det, sa Trump.

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo mener de politiske realitetene har innhentet presidenten i Midtøsten-politikken.

– Vi ser nå at Trump backer tilbake fra sine tidligere ganske Israel-omfavnende løfter. Israel har nok trodd at de hadde Trump i sin lomme, sa Waage til NRK.

Sara Netanyahu (t.v.) og førstedame Melania Trump (t.h.) sammen med president Donald Trump og statsminister Benjamin Netanyahu i Det ovale kontor.

– Finnes ikke noen bedre venn

Under pressekonferansen benyttet Netanyahu anledningen til å skryte av verten. Han sa blant annet at det ikke finnes noen større tilhenger av det jødiske folk og den jødiske stat enn president Trump.

– Jeg setter enorm pris på vårt vennskap. Israel har ingen bedre alliert enn USA, og jeg vil forsikre deg om at USA ikke har noen bedre venn enn Israel, sa statsministeren.

– Forholdet vårt skal bare bli sterkere fra nå av, tilføyde han.

Les mer om

  1. Israel/Palestina
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Benjamin Netanyahu