Verden

Geert Wilders vant ikke valget i Nederland. EU-vennlige partier går kraftig frem.

HAAG (Aftenposten): Partiet til kontroversielle Geert Wilders er langt unna å bli største parti. Dermed ble det ikke den festkvelden tilhengerne hadde håpet på.

Høyrepopulisten Geert Wilders (til venstre) og statsminister Mark Rutte har knivet om å lede det største partiet på målingene i Nederland de siste årene.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Det liberalkonservative partiet (VVD) til statsminister Mark Rutte ble klart størst i det nederlandske parlamentsvalget med 21,3 prosent av stemmene.

Det viser resultatene når alle valgkretser er talt opp.

Resultatet er en tilbakegang fra forrige valg for VVD, men vesentlig bedre enn på målingene før valget der partiet lå på 17 prosent. Det var høy jubel på partiets valgvake i Haag da resultatene ble kjent.

– Dette ble kvelden da Nederland, etter Brexit og valget i USA, sa «stopp» til feil type populisme, sa statsminister Mark Rutte, ifølge NTB.

Geert Wilders' parti PVV er nummer to med 13,1 prosent. På tredjeplass følger kristeligdemokratene med 12,5 prosent av stemmene, rett foran det liberale partiet D66 med 12,0 prosent.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Haag.

Dette er en svak fremgang siden forrige valg for høyrepopulisten, men bekrefter den fallende trenden han har hatt siden nyttår og skuffet dem som håpet Wilders ville bli den dominerende maktfaktoren i nasjonalforsamlingen etter valget.

Wilders erkjente natt til torsdag valgnederlaget og utpekte statsminister Mark Rutte som vinner.

– Vi er blant valgvinnerne, men jeg ville naturligvis heller at vi var det største partiet. Vi fikk ikke de 30 plassene vi håpet på, sier han.

Omregnet i mandater fikk Wilders 20, mens Rutte fikk 33. Totalt er det 150 seter i parlamentet.

Valgdeltagelsen på rundt 81 prosent er den høyeste på 31 år og en kraftig fremgang fra forrige valg da 75 prosent av de stemmeberettigede brukte stemmeretten.

Kollaps for arbeiderpartiet

For det nederlandske arbeiderpartiet blir det en svært mørk kveld.

Resultatene viser at de kollapser fullstendig og bare får 5,7 prosent, et stup fra 25 prosent ved forrige valg.

Miljøpartiet Grønne Venstre går i stikk motsatt retning og gjør sitt beste valg noensinne med 8,9 prosent.

  • Nok et arbeiderparti har kollapset. Her er grafene som viser hvordan sosialdemokratene er i trøbbel over hele Europa.

Viktig test etter Brexit og Trump

Valget i Nederland er blitt fulgt med stor spenning etter de to valgsjokkene i 2016 da britene stemte for å forlate EU og Donald Trump vant presidentvalget i USA.

Valget ble sett på som det første barometeret på om velgeropprøret fortsetter eller om etablerte partier og politikere klarer å slå tilbake. Senere i år er det valg både i Tyskland og Frankrike.

Mens EU-skeptiske og innvandringskritiske Wilders økte oppslutningen noe siden forrige valg, er de to partiene som går mest frem – Grønne Venstre og D66 – blant de mest liberale og EU-vennlige partiene i nederlandsk politikk.

– En stor majoritet av nederlandske velgere har avvist antieuropeiske populister. Det er gode nyheter, skrev det tyske utenriksdepartementet på Twitter da resultatene begynte å strømme inn.

Jesse Klaver, lederen for Grønne Venstre, snakket om den enorme internasjonale medieoppmerksomheten valget hadde fått i sin tale på valgnatten.

– Alle ville vite mer om fremveksten til ytre høyre, men dette er vårt svar til resten av verden: Populismen vant ikke, sa han.

Vil ikke samarbeide med Wilders

Kontroversielle Geert Wilders, som ønsker å forby koranen og å stenge alle landets moskeer, ledet lenge klart på meningsmålingene, og partiet hans var godt posisjonert til å bli størst i nasjonalforsamlingen for første gang.

Siden nyttår har oppslutningen imidlertid falt kraftig, og denne nedadgående trenden ble bekreftet av onsdagens valgresultat.

Uavhengig av det endelige resultatet til Wilders har det lenge vært klart at han neppe ville havne i regjering. De fleste andre partier i parlamentet nekter å samarbeide med ham.

I stedet må de andre partiene nå gå sammen om å forsøke å danne en bred koalisjonsregjering. De foreløpige resultatene viser at minst fire partier må gå sammen for å danne regjering. Totalt kom 13 partier inn i nasjonalforsamlingen.

En ånd som er ute av lampen

Selv om han står utenfor regjering vil Wilders likevel kunne fortsette å sette sitt preg på nederlandsk politikk, slik han har gjort i lang tid.

«Ånden kan ikke puttes tilbake i lampen», kunngjorde Wilders da han avla sin stemme.

Onsdag kveld tvitret han: Vi vant nye seter! Rutte har ikke sett det siste av meg ennå.