The Borneo Case: Regnskogen er nesten utryddet og milliarder av dollar hvitvasket over hele verden.

DOKUMENTAR: Ulovlig hugst har fordrevet urbefolkningen og nesten utryddet regnskogen på Borneo. Inntektene fra miljøkriminaliteten beløper seg til milliarder av dollar. Dette er kampen for skogen og jakten på pengene.

  • Jonas Brenna

Aktivisten Mutang Urud har levd i eksil i Montreal i 20 år. Han flyktet fra Sarawak og Malaysia etter å ha blitt fengslet og torturert for sin kamp mot avskogingen på Borneo.

Den forsvunne miljøaktivisten Bruno Manser på forsiden av Time Magazine.

Mutangs beste venn, den sveitsiske miljøaktivisten Bruno Manser, forsvant sporløst i regnskogen. Han antas å være drept for sin motstand mot den ulovlige hugsten.

Denne prisbelønnede og kritikerroste dokumentaren følger en usannsynlig gruppe aktivisters dramatiske kamp for å redde det som er igjen av regnskogen og finne ut hvor pengene fra avskogingen tok veien.

«Verdens verste miljøkriminalitet»

I jakten på svar blir de utsatt for drapstrusler og annen skremselstaktikk. Tidligere statsminister i Storbritannia, Gordon Brown, har omtalt saken som verdens verste miljøkriminalitet.

En av aktivistene er den eksentriske DJ-en Peter Jaban.

Under innspillingen finner gravejournalisten Clare Rewcastle bevis som knytter den malaysiske statsministeren til korrupsjonen og det som senere blir kjent som en av verdens største økonomiske skandaler.

600.000 mennesker tar til gatene, og det amerikanske justisdepartementet starter en storstilt etterforskning for å finne 1,3 milliarder dollar som skal være underslått fra det malaysiske pensjonsfondet og hvitvasket i USA.

Filmen vises på ap.no i samarbeid med Den norske kortfilmfestivalen i Grimstad.

  • Under finner du flere filmer festivalen har kuratert til Aftenposten det siste året: