Verden

Parlamentet støtter Mays brexit-plan

Parlamentet har godkjent brexit-planen til statsminister Theresa May slik at hun kan utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten og starte forhandlinger med EU. 

Demonstranter utenfor Parlamentet i London mens debatten om endringsforslagene pågikk mandag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Storbritannias statsminister Theresa May forlater 10 Downing Street i London. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Vedtaket mandag kveld betyr at May har fått klarsignal fra Parlamentet til å starte Storbritannias utmeldingsprosess fra EU innen slutten av mars. Tidligere har May sagt at hun ønsker å starte prosessen innen slutten av mars.

Underhuset vedtok lovforslaget til regjeringen for flere uker siden, mens Overhuset har ønsket endringer. Det ene forslaget gikk ut på at de folkevalgte skulle ha siste ord når det gjelder hvorvidt den framtidige avtalen mellom EU og Storbritannia er god nok til å forlate unionen. Det andre forslaget gikk ut på å beskytte rettighetene til EU-borgere med oppholdstillatelse i Storbritannia.

Disse endringene ble imidlertid nedstemt i Underhuset mandag, og da forslaget kom i retur til Overhuset senere på kvelden, sa også Overhuset ja.

Nå trengs det kun grønt lys fra dronning Elizabeth, og det kan komme allerede tirsdag.

Utkast fra EU

Den britiske høyesterett besluttet etter folkeavstemningen at det var behov for en godkjenning i parlamentet for å forlate EU. Fra aktiveringen av artikkel 50 er det en frist på to år for å forhandle betingelsene for utmeldingen, og Storbritannia vil bli det første landet som forlater unionen.

EU-president Donald Tusk sa i forrige uke at EU håper å gjøre klar et utkast til plan for brexitforhandlingene innen to døgn etter at Storbritannia utløser den formelle utmeldingsprosedyren.

Skottene vil ut

På samme tid melder skotske myndigheter at de vil be om lov til å holde en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia som følge av britenes beslutning om å forlate EU.

Førsteminister Nicola Sturgeon i den skotske selvstyreregjeringen sa mandag at hun neste uke vil be skotske folkevalgte om grønt lyst til å arrangere en folkeavstemning nummer to om uavhengighet. Den forrige ble holdt i 2014, og da sa skottene nei til løsrivelse. Men også den britiske regjeringen i London må gi tillatelse, og uttalelsen derfra mandag kveld var at en ny avstemning vil være "splittende og forårsake stor økonomisk usikkerhet på det verst mulige tidspunkt".

(©NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brexit
 2. Theresa May
 3. EU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skottland ber om ny folkeavstemning

 2. VERDEN

  Theresa May taler i Underhuset

 3. VERDEN

  Brexitlov på vei til dronningens bord - alt klart for utmeldelse 31. januar

 4. VERDEN

  Skotske folkevalgte støtter forslag om ny folkeavstemning

 5. VERDEN

  Hundretusener demonstrerer mot Mays brexitavtale

 6. VERDEN

  May vant viktig brexit-seier i Parlamentet