Verden

Demonstrasjoner i 12 storbyer tirsdag kveld: Sterke reaksjoner etter at Die Welt- korrespondent er fengslet i Tyrkia

Flere tyskere demonstrerte utenfor den tyrkiske ambassaden i Berlin fredag, med skilt som hadde påskriften "#Freedeniz". Foto: AP / Markus Schreiber / NTB scanpix. Foto: Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Tysk UD har innkalt Tyrkias ambassadør for å få en forklaring etter at Die Welt-korrespondenten Deniz Yucel er fengslet i Tyrkia.

  • NTB

– Etter ønske fra utenriksminister Sigmar Gabriel, har statssekretær Walter Lindner kalt ambassadøren til Tyrkia inn på teppet i dag, skrev det tyske utenriksdepartementet på Twitter tirsdag, før de klargjorde:

– Det var ikke en formell innkalling. Ambassadøren ble spurt om å komme hit for samtaler, sa de i en senere tweet.

Også det tyske folk har reagert på fengslingen av 43-årige Yucel, som kan bli sittende i fengsel i opptil fem år før han løslates eller stilles for retten.

I Berlin deltok rundt 100 biler og mange syklister r i en rullende protest gjennom byen som en del av "#FreeDeniz"-initiativet, ifølge politiet. Like etter det samlet demonstrantene seg foran den tyrkiske ambassaden med krav om at Yucel skal løslates.

Lignende rullende protester foregikk også i Leipzig, Köln, Frankfurt og München.

– Legger press på forholdet

Inne på den tyrkiske ambassaden hadde Tysklands utenriksminister en klar beskjed til Tyrkias ambassadør.

Gabriel sa etter samtalene tidligere på tirsdagen at Yucel-fengslingen har lagt et massivt press på det bilaterale forholdet mellom Tyskland og Tyrkia.

Forholdet mellom de to landene "står overfor en av de største prøvelsene i nyere tid", sier han.

–Denne hendelsen har gjort det veldig tydelig at det er store forskjeller i Tyskland og Tyrkia på hvordan rettsprinsipper og pressefrihet vurderes, sa han.

Anklages for terrorforbindelser

Deniz Yucel (43) har både tysk og tyrkisk statsborgerskap og jobber for storavisa Die Welt. Han ble pågrepet 14. februar, anklaget for «terrorforbindelser» og "propaganda". Mandag besluttet tyrkiske myndigheter at han skal sitte varetektsfengslet fram til rettssaken.

Pågripelsen skjedde etter at Yucel hadde skrevet en artikkel om hackerangrep mot den private epostkontoen til energiminister Berat Albayrak, som også er svigersønnen til president Recep Tayyip Erdogan.

Reaksjonene i Tyskland er sterke etter at Deniz Yucel, Die Welts korrespondent i Tyrkia, ble siktet for terrorforbindelser og varetektsfengslet av tyrkiske myndigheter. Foto: Karlheinz Schindler / AP / NTB scanpix Foto: Karlheinz Schindler / TT / NTB Scanpix

Både statsminister Angela Merkel, tyske menneskerettighetsforkjempere og deler av tysk kulturliv har reagert sterkt på fengslingen.

– Saken kan bli enda en belastning for det allerede anstrengte forholdet mellom Tyskland og Tyrkia, uttalte den sosialdemokratiske parlamentarikeren Niels Annen i nasjonalforsamlingen samme dag.

PKK-intervju

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan er Yucel blitt avhørt om et intervju han har gjort med Cemil Bayik, en kommandant i den forbudte kurdiske PKK-geriljaen. Journalisten har tidligere skrevet en rekke artikler om regjeringenes politikk mot landets kurdiske minoritet.

Yucel skal i det tre timer lange avhøret også ha blitt spurt om han hadde noen forbindelser til hackergruppen RedHack, som skaffet seg tilgang til energiministerens eposter, eposter som deretter ble offentliggjort av WikiLeaks.

Merkel har kalt varetektsfengslingen av Yucel for "bitter og skuffende". Hun mener det er en altfor hard reaksjon og viser til at journalisten meldte seg frivillig for tyrkiske myndigheter for å bistå i etterforskningen.

En av mange

Yucel føyer seg inn i rekken av mange journalister og pressefolk som er pågrepet etter kuppforsøket i fjor sommer.

Myndighetene har blant annet stanset utgivelsen av minst 100 ulike publikasjoner som har vært kritiske til Erdogans politikk. Tysklands president Joachim Gauck forstår ikke hvorfor dette er nødvendig.

– I Tyskland ser vi ikke behovet for dette angrepet mot mediene. Det som skjer i Tyrkia gjør at vi spør oss om hvorvidt Tyrkia lenger ønsker å være lovstyrt, sier han.

Les mer om

  1. Die Welt
  2. Tyrkia