Nervegift, et innbrudd på likhuset og en gigantisk teddybjørn. Mordet på Kim Jong-nam har forbløffet verden.

Historien om mordet på Kim Jong-nam blir stadig mer bisarr. Malaysisk politi opplyser at nervegift er funnet på ansiktet til den drepte halvbroren til Nord-Koreas leder.

De to halvbrødrene er sønner av diktator Kim Jong-il. Den eldste av dem, nå avdøde Kim Jong-nam, skal ha vært favoritt til å overta etter faren inntil han forsøkte å snike seg inn i Japan på falskt pass i 2001.
  • Christina Pletten

Mordet på nordkoreanske Kim Jong-nam tar stadig nye vendinger. Etter at to kvinner smurte ham inn med gift på flyplassen i Kuala Lumpur, har noen forsøkt å stjele liket hans, én av de arresterte kvinnene har hevdet hun trodde hun var med i et realityshow, og politiet jakter på syv mystiske menn.

Samtidig har mordet fått alvorlige geopolitiske konsekvenser, med økte spenninger mellom landene som er involvert.

I likhet med det meste som handler om Nord-Korea, er det vanskelig å skille rykter og propaganda fra fakta. Her er likevel en oppsummering av menneskene, situasjonene og de mange ubesvarte spørsmålene så langt:

Kim Jong-nam var halvbror av Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Han ble likvidert på en flyplass i Kuala Lumpur.

1. En favoritt som ble utstøtt arving

46-år-gamle Kim Jong-nam er den eldste sønnen til Nord-Koreas diktator Kim Jong-il, og halvbror til den nåværende diktatoren Kim Jong-un.

Han levde i eksil i Kina og var på vei fra Malaysia til Macau da han ble drept. Kim Jong-nam hadde minst én kone (og kanskje to eller tre, ifølge kinesisk media), og alt fra to til seks barn. Han skal aldri ha møtt sin diktator-halvbror.

En venn har fotalt The Guardian at Kim Jong-nam nå vurderte å flytte til Geneve. Andre antyder at han hadde pengeproblemer. I 2001 ble han arrestert da han forsøkte å snike seg inn i Japan med falskt pass, angivelig for å besøke Disneyland. Inntil det katastrofale forsøket, var han farens favoritt til å ta makten i landet, ifølge noen kilder.

Kim Jong-un (tv) fikk sin onkel og tidligere mentor Jang Song-thaek dømt og henrettet i 2013.

2. En stående ordre om å bli henrettet

Det kom trolig ikke som noen overraskelse på Kim Jong-nam at han ble henrettet. Det var nemlig ikke første gangen han ble forsøkt drept. «Han var fullstendig klar over at han hadde Damokles sverd hengende over seg,» forteller en venn til The Guardian.

En nordkoreansk agent prøve å ta livet av Kim Jong-nam for noen år siden, ved å bestikke en kinesisk taxisjør til å kjøre over ham. Agenten ble senere arrestert og avslørte planene i avhør.

Ifølge flere medier har halvbroren Kim Jong-un hatt en stående ordre om å drepe broren siden han tok over makten i Nord-Korea i 2011. Da onkelen Jang Song-thaek ble tatt av dage i 2013, sa Kim Jong-nam til venner at han «levde på lånt tid», skriver The South China Post.

Kim Jong-un skal ha beordret halvbroren drept minst en gang tidligere.

3. Fire mesterspioner fra Nord-Korea

Planen om å ta livet av Kim Jong-un skal ha blitt til i løpet av to uker. Fire «mesteragenter» fra Nord-Korea kom til Malaysia, alle på separate flighter. De rekrutterte to unge kvinner, såkalte «fislehaler» fordi de kunne ofres, til å utføre oppdraget, ifølge The New York Times.

De fire agentene tok kvinnene med til kjøpesentre i byen, hvor de øvde på attentatet. På selve hendelsesdagen satt kvartetten på en restaurant på flyplassen og fulgte med på angrepet. Deretter reiste de tilbake til Pyonyang via tre forskjellige byer.

De fire agentene er ettersøkt av malaysisk politi. I tillegg har politiet etterlyst tre andre nord-koreanere, deriblant nestkommanderende på ambassaden.

Doan Thi Huong kommer fra en liten landsby i Vietnam. Nå har hun havnet i sentrum av et storpolitisk drama.

4. En vietnamesisk kvinne med en kjempestor teddybjørn

En av kvinnene var Doan Thi Huong (28), som er fra en liten landsby i Vietnam. Hun har en genser med påskriften «LOL» i store svarte bokstaver på seg i overvåkningvideoen fra mordet. Før drapet skal hun ha sjekket inn på flere hoteller i Kuala Lumpur med en kjempestor teddybjørn i armene.

Bilder fra hennes sosiale mediekontoer antyder at hun nylig var i Sør-Korea. Familien i Vietnam har fått besøk av flere internasjonale medier og forteller at Huong reiste fra landsbyen tidlig og var sjelden hjemme. Hun skal ha jobbet i et «underholdningsetablissement».

En hærskare av internasjonale medier følger drapssaken i Malaysia. Her svarer politisjef Khalid Abu Bakar på spørsmål.

5. En indonesisk kvinne som trodde hun var i et realityshow.

Den andre kvinnen som er arrestert er Siti Aisyah (25), fra Indonesia. Aisyah skal ha sagt til etterforskerne at hun trodde hun deltok i et reality-show på TV. Dette avviser politiet bestemt, og henviser til at de involverte har trent på attentatet.

– De visste absolutt hva de gjorde, sa Kuala Lumpurs politisjef Khalid Abu Bakar.

En vakt passer på likhuset der levningene til Kim Jong-nam oppbevares.

6. Nervegift og et innbrudd på likhuset

Etter et innbruddsforsøk på likhuset der Kim Jong-nam oppbevares, har malaysisk politi økt vaktholdet. Fredag morgen opplyser politiet i en pressemelding, ifølge NTB, at foreløpige analyser viser at de har funnet rester av nervegiften VX på ansiktet til avdøde.

Nervegiften ble funnet ved å ta prøver fra ansiktet og øynene til Kim Jong-nam.

Amerikanske smittevernsmyndigheter definerer VX som den kraftigste av alle nervegifter. Stoffet er tidligere brukt i kjemisk krigføring og det klassifiseres som et masseødeleggelsesvåpen av FN.

Malaysisk politi gikk samtidig ut med opplysninger om at en av kvinnene som utførte angrepet, ble syk og kastet opp i etterkant.

De to kvinnene skal ha brukt hendene til å påføre giften i ansiktet på Kim Jong-nam og gikk deretter for å vaske seg.

Giften tok ikke livet av Jong-nam umiddelbart. Han tok kontakt med personell på flyplassen fordi han følte seg uvel og hadde smerter. Etter en stund kollapset han og døde av hjertestans i ambulansen på vei til sykehuset.

Malaysiske medier spekulerer også i om agentene har hatt medhjelpere på flyplassen. Så langt er fire personer pågrepet og politiet sier de ønsker å avhøre to til. En av dem er ansatt på Nord-Koreas ambassade i Kuala Lumpur, den andre jobber for et nordkoreansk flyselskap.

7. En rasende reaksjon fra Nord-Korea, og internasjonal brudulje

Nord-Korea slo hardt tilbake mot Malaysia og malaysisk politi for anklagene om at de var direkte involvert i henrettelsen. Koreanerne mener Sør-Korea har satt i gang en konspirasjon rundt dødsfallet, og har påvirket malaysiske myndigheter. Pyonyang har forlangt å få liket utlevert flere ganger, men Malaysia har nektet.

Nord-Korea vil heller ikke bekrefte at den avdøde faktisk er Kim Jong-nam. Ingen slektninger har gjort krav på den avdøde.