Verden

Massegrav med barn funnet ved irsk barnehjem

En massegrav med barnelik er funnet ved et tidligere barnehjem i Irland, der det i mange år har vært mistanke om umerkede graver.

Under denne plenen ved et tidligere barnehjem i Galway i Irland er det funnet massegraver med levninger av nesten 800 barn. Foto: Niall Carson / AP/ Scanpix
  • NTB

En regjeringsoppnevnt kommisjon bekreftet fredag konklusjonene til en lokal historiker som i 2014 fant dødsattestene til nesten 800 barn som døde i det katolske barnehjemmet St. Mary's Mother and Baby Home i Tuam i Galway. Barnedødsfallene strekker seg over 36 år, i perioden 1925–1961.

Utgravninger ved barnehjemmet Bon Secours fra november til januar har avdekket en underjordisk struktur som er delt i 20 kamre med «betydelige mengder menneskelige levninger». De ble funnet nær en septiktank.

Ifølge CNN skriver kommisjonens medlemmer i en uttalelse at de er sjokkert over oppdagelsen, og fortsetter sine undersøkelser av hvem som var ansvarlig for å avhende menneskelige levninger på denne måten.

De døde var alle under tre år

DNA-analyser av noen av levningene viser at alderen på de døde var fra 35 uker til tre år, og at de fleste ble begravet i 50-årene mens det overfylte barnehjemmet fremdeles tilbød foreldreløse barn og ugifte mødre husrom.

Funnet av massegravene er det første beviset som bekrefter mistankene om at det store flertallet av barna som døde, ble lagt i umerkede graver. Dette var vanlig praksis da barnedødeligheten var høy i begynnelsen av 1900-tallet.

Kommisjonen ble dannet etter at lokalhistorikeren Catherine Corless fant nesten 800 dødsattester for barn som døde i barnehjemmet, men bare en attest som bekreftet at et dødt barn var begravet.

  • Aftenposten skrev tidligere om saken:
  • Institusjonen tok i mot ugifte mødre i en tid hvor barn utenfor ekteskapet i stor grad var belagt med skam.

Gutter fant benrester på 70-tallet

– Alt tydet på at dette området var en massegrav, sier hun og viser til at noen gutter som lekte på jordet i 70-årene, meldte fra om at de hadde sett en haug med benrester i et underjordisk kammer.

Det irske barneombudet Katherine Zappone kalte funnet trist og lovte at barnas pårørende skulle få anledning til å begrave barna på en verdig måte.