Verden

Trumps topprådgiver Stephen Bannon i sjelden TV-opptreden: - Jeg kan gå varm i toppen noen ganger

Donald Trumps kontroversielle topprådgiver Stephen K. Bannon, som av kritikerne kalles president Bannon, forteller at han kan gå varm i toppen noen ganger.

Sjefstrateg og seniorrådgiver Stephen K. Bannon i Det hvite hus i sammen med Reince Priebus på scenen torsdag. De to fremstilles som erkefiender av amerikansk presse.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Artikkelen blir oppdatert:

Sjefstrateg og seniorrådgiver Stephen K. Bannon i Det hvite hus opptrer svært sjeldent offentlig. Derfor var det knyttet stor spenning til hva han skulle si da det ble klart at han torsdag skulle opptre på den årlige konservative konferansen CPAC (Conservative Political Action Conference).

Særs opptatt av økonomisk nasjonalisme

På CPAC gjorde Bannon det klart at det kan kalte økonomisk nasjonalisme blir en av tre sentrale prioriteringer for president Donald Trump. De to andre var nasjonal sikkerhet og det Bannon kalte for «dekonstruksjon av den administrative staten». Med det siste mener Bannon ifølge The Washington Post «et system med skatter, reguleringer og handelsavtaler som presidenten og hans rådgivere tror hindrer økonomisk vekst og krenker personers uavhengighet».

Skrøt av kansellert handelsavtale

Bannon benyttet anledningen til å skryte voldsomt av at Trump stopper handelsavtalen TPP, som USA i flere år har fremforhandlet om med 11 andre stillehavsland – med unntak av Kina.

– Jeg tror et av de mest avgjørende øyeblikkene i moderne amerikansk var hans umiddelbare uttreden fra TPP. Det fikk oss ut av en handelsavtale og lot vår uavhengighet komme tilbake til oss selv, sa Bannon.

Flere amerikanske medier sendte live fra seansen. CNN sendte til og med ut en e-post om «breaking news» da det på kort varsel ble kjent at han skulle opptre på scenen sammen med stabssjef Reince Priebus, som i amerikansk presse fremstilles som erkefienden til Bannon.

I videoen under kan du se litt av det Bannon sa:

– Jeg kan gå varm i toppen noen ganger

På scenen til CPAC, som år ble holdt en drøy halvtime utenfor Washington i National Harbor i delstaten Maryland, fremsto de to som perlevenner. Men de var enige om at det var nokså forskjellige.

– Jeg kan gå varm i toppen noen ganger, men Reince er utrettelig, sa Bannon.

Priebus var blant annet opptatt av å få frem all tiden de tilbringer sammen.

– Når det gjelder oss to, tror jeg at den største misoppfatninger er alt dere leser. Vi deler en kontor-suite sammen. Vi er i praksis sammen fra 06.30 om morgenen til 11 om kvelden, sa Priebus.

Stephen K. Bannon og Reince Priebus var opptatt av å fremstille seg som gode venner.

Bannon blir sett på som en populist og kalles politisk bombekaster, provokatør og nasjonalistsympatisør. Selv sa han i et intervju med Hollywood Reporter i november at «mørket er godt» før han la til:

– Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Det er makt.

Før Bannon ble Donald Trumps valgkampsjef i august, var han sjef for et nettsted som blant skriver kommentarer om at «prevensjon gjør kvinner uattraktive og gale».

Time kalte Stephen K. Bannon som "Den store manipulatoren" på førstesiden.

«President Bannon?»

Storavisen The New York Times sammenligner nå Bannon med det litterære figuren Svengali, som er blitt et symbol på en som med onde hensikter dominerer og manipulerer en annen person.

På lederplass har The New York Times skrevet at Bannons inntreden i Det nasjonale sikkerhetsrådet «politiserer prosessen for beslutninger om rikets sikkerhet». Det tyder på at «Bannon ikke bare har posisjonert seg som en Svengali, men som de facto-presidenten», skriver storavisen under overskriften «president Bannon?»

Frontalangrep på mediene

Bannon har tidligere, noe Trump senere har gjentatt, kaldt mediene for opposisjonspartiet. Denne anklagen gjentok han torsdag.

– De er korporativistisk, globalist media som er ubønnhørlig mot en økonomisk nasjonalist agenda som Donald Trump har, sa Bannon.

– Hvis du ser på opposisjonspartiet og hvordan de fremstilte valgkampen, hvordan de fremstilte overgangsperioden og hvordan de fremstiller (Trump)-administrasjonen, så tar det alltid feil, sa Bannon.

CNN-programlederen Christiane Amanpour mente at Bannon kom med et «motbydelig» angrep på mediene.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA