Verden

Amerikanske medier: – USA vurderer nå militære tiltak i Syria etter gassangrepet

Pentagon har lagt frem flere alternativer til hva USA kan foreta seg militært overfor Bashar al-Assads regime i Syria, ifølge anonyme tjenestemenn.

President Donald Trump skal ha endret syn og vurderer nå angivelig bruk av amerikansk militærmakt mot Assad-regimet i Syria. Andrew Harnik / TT / NTB scanpix

 • NTB
 • Lorns Bjerkan

AFP, CNN og Reuters siterer ikke navngitte amerikanske kilder som sier forsvarsminister Jim Mattis er i dialog med president Donald Trump om Syria. Blant annet diskuterer de muligheten for å utføre angrep som setter syriske krigsfly på bakken, ifølge kilden.

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier imidlertid under en pressekonferanse torsdag kveld at USA vurderer en «passende respons» etter at kjemiske våpen skal ha blitt brukt under angrepet i Syria.

Han uttrykker at skjebnen til Assad er usikker.

– Vi ser ikke at Assad skal ha en rolle i Syria i fremtiden. Vi ønsker at han forlater sin post. Det kreves en felles handling etter dette, sa han.

I samtale med flere journalister på Air Force One torsdag kveld skal USAs president Donald Trump ha blitt spurt om Assad bør gi fra seg makten.

– Jeg synes at det som skjedde i Syria er en skam for menneskeheten. Han er der, og jeg tror det er han som bestemmer ting, så noe bør skje, sa han.

– Bedt om å presentere militære alternativer

Ifølge kildene AFP, CNN og Reuters gjengir, så er det Det hvite hus som skal ha bedt forsvarsdepartementet om å presentere militære alternativer overfor Assad-regimet. Ifølge CNN dreier det seg om planer som Pentagon har hatt liggende i lengre tid, som går ut på å angripe Syrias kjemiske våpenanlegg. Kildene understreker at ingen beslutninger er tatt.

Trump og Mattis skal angivelig diskutere alternativene når de møtes i Trumps feriebolig i Mar-a-Lago i Florida senere torsdag.

 • Tyrkia hevder å ha funnet spor av sarin etter Syria-angrepet: Etter flyangrepene kjente de den sterke lukten. Kort tid senere måtte Alyousef gravlegge tvillingene sine.

Militærkoalisjon

De to republikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham mener USA bør samle allierte til krig mot president Bashar al-Assad i Syria. I en felles kunngjøring tar de to senatorene torsdag til orde for å danne en internasjonal militærkoalisjon for å sette det syriske flyvåpenet ut av spill.

USA og andre vestlige land anklager syriske regjeringsstyrker for å ha brukt kjemiske våpen under et angrep i Idlib-provinsen, der minst 86 mennesker skal ha blitt drept og over 500 skadet tirsdag. Syria benekter at slike våpen ble brukt og får støtte fra Russland.

Bildene av barn som ble ofre for angrepet i den syriske provinsen Idlib har satt i gang diskusjonen om at noe må gjøres. Uncredited / TT / NTB scanpix

President Donald Trump, som tidligere har tatt kraftig avstand fra enhver amerikansk militærintervensjon i Syria og som har hevdet at det i praksis vil bringe USA i krig mot Russland og Iran, sa onsdag at Assad med tirsdagens angrep «gikk over streken» og at slike angrep ikke kan tolereres.

– Kan ikke godtas

Trump har overfor flere kongressrepresentanter antydet at han nå vurderer bruk av amerikansk militærmakt mot Assad-regimet, oppga anonyme kilder til CNN tidligere torsdag. McCain og Graham støtter dette.

– Vi er enige med presidenten i at Assad har gått over streken med sin siste bruk av kjemiske våpen. Budskapet fra USA må være at dette ikke kan godtas. Vi må vise at ingen utenlandsk makt lenger kan eller vil beskytte Assad. Han må betale prisen for dette forferdelige angrepet, heter det i kunngjøringen fra de to senatorene.

– USA bør lede an i en internasjonal koalisjon for å sette Assads flyvåpen på bakken, mener de to, som hevder at en slik strategi vil kunne få slutt på konflikten i Syria.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Syria
 2. USA
 3. Bashar al-Assad
 4. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ledende republikanere vil gå til krig mot Assad

 2. VERDEN

  Trump sier han vil komme med en «stor beslutning» om Syria i løpet av 48 timer. Dette kan han finne på å gjøre.

 3. VERDEN

  Mattis: Pentagon klar til å tilby militære alternativer i Syria

 4. VERDEN

  Her kunngjør Trump angrepet

 5. VERDEN

  FN-sjefen advarer: -Nå må vi unngå at Syria-konflikten kommer ut av kontroll

 6. VERDEN

  USA nekter å stå bak luftangrep mot militærbase i Syria