Verden

Etter 23 år ved makten, ble han gjenvalgt med 99 prosent av stemmene

Rwandas president får ros for en økonomi som går så det suser, men får kritikk for å slå ned på opposisjonen, knebling av mediene og omfattende brudd på menneskerettighetene.

En kvinne stemmer i Rwandas hovedstad Kigali fredag. Sittende president Paul Kagame skal angivelig ha fått snaut 99 prosent av stemmene.
  • NTB
  • Per Kristian Aale
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Rwanderne gikk fredag til urnene for å velge president for tredje gang siden folkemordet på landets tutsiminoritet i 1994.

Da 80 prosent av stemmene var talt opp, hadde Kagame sikret 5.400.000 stemmer, langt mer enn det som er nødvendig for ham å vinne gjenvalg.

Valgstyret anslår at 97 prosent av landets 6,9 millioner velgere avga sin stemme. Ut fra resultatene som forelå lørdag, hadde Kagame fått 98,66 prosent av stemmene, mens hans to mindre kjente utfordrere bare fikk noen få stemmer.

De grønnes presidentkandidat Frank Habineza, som er det eneste tillatte kritiske opposisjonspartiet, fikk 0,45 prosent av stemmene, mens 0,72 prosent stemte på den uavhengige kandidaten Philippe Mpayimana.

Ved sist valg i 2010 fikk Kagame 93 prosent av stemmene.

Rwandas president Paul Kagame har vunnet en tredje periode i embetet med formidable 98,7 prosent av stemmene. Her avgir han selv sin stemme i hovedstaden Kigali fredag.

Ved makten i 23 år

I praksis har Kagame styrt Rwanda siden 1994, da han som leder av opprørsbevegelsen Rwandas patriotiske front inntok hovedstaden Kigali for å sette en stopper for det regjerende hutu-regimets folkemord som kostet rundt 800.000 mennesker livet.

Etter folkemordet lå Rwanda i grus, men har siden hatt en bemerkelsesverdig utvikling som Kagame har fått mye av æren for. Samtidig blir han kritisert av menneskerettsgrupper for undertrykking av kritiske røster, drap, fengsling eller for å ha tvunget motstandere i eksil.

Flere opposisjonelle som har flyktet til utlandet, er blitt drept under mystiske omstendigheter. Drapene er aldri blitt oppklart, og presidenten nekter for at han har hatt noe med det å gjøre.

Les mer om

  1. Rwanda
  2. Folkemord
  3. Politikk