Dødstallet stiger etter jordskjelv i Kina

Minst 19 personer er døde og 247 skadd, blant dem 40 alvorlig, i jordskjelvet som rammet Sichuan-provinsen sørvest i Kina.

Kriseberedskapsmyndighetene frykter at opptil 100 kan ha omkommet og at opptil flere tusen kan ha blitt skadd i jordskjelvet sørvest i Kina tirsdag kveld.

Skjelvet rammet klokken 21.19 tirsdag kveld lokal tid og kunne føles helt til hovedstaden Beijing, 120 mil unna.

Redningsmannskaper leter onsdag etter overlevende i jordskjelvruinene. Det er ventet at dødstallet vil stige etter hvert som myndighetene får bedre oversikt over situasjonen.

Flere tusen mennesker har måttet tilbringe natten utendørs etter jordskjelvet tirsdag kveld, blant dem mange turister.

En lokal turoperatør forteller at flere har sovet i turbusser, og at de har forsøkt å oppholde seg i åpent landskap. Det går flere jordras i området, og det er registrert over 1.000 etterskjelv i regionen.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua melder at jordskjelvet, som rammet Sichuan-provinsen sørvest i Kina, hadde en styrke på 7,0. CNN skriver at amerikanske eksperter har målt skjelvet til 6,5.

Seks av de omkomne var turister på besøk i nasjonalparken Jiuzhaigou, melder Xinhua.

Myndighetene i provinsen opplyser på en sosiale medier-konto at over 38.000 turister var på besøk i nasjonalparken Jiuzhaigou, som er blant de mest populære i landet og som står på Unescos verdensarvliste.

100 turister skal ha blitt fanget som følge av et jordras som ble utløst av jordskjelvet.

Det høyeste nivået av nødrespons er blitt aktivert av myndighetene, skriver Xinhua på Twitter.

Ifølge Xinhua skal det ha blitt registrert over 100 etterskjelv.

Frykter enda flere omkomne

Det ble først rapportert om minst sju døde og 88 skadde, men kriseberedskapsmyndighetene frykter at opptil 100 kan ha omkommet og at opptil flere tusen kan være skadd i skjelvet.

Skjelvet rammet et tynt befolket område klokken 21.19 tirsdag kveld lokal tid og kunne føles helt til hovedstaden Beijing 1.200 kilometer unna.

Kampesteiner har falt ned fra fjellsidene og knust biler og busser, viser bilder fra området.

Skjelvet rammet et område rundt 280 kilometer nord for provinshovedstaden Chengdu. Dette er et område som ikke ligger langt unna stedet der et jordskjelv med styrke på 8,0 rammet i 2008. Den gang mistet 87.000 mennesker livet og rundt 375.000 ble skadd.

Xinhua skriver at en rekke boliger nær nasjonalparken Jiuzhaigou har kollapset. Ifølge myndighetene i landet kan over 130.000 boliger ha blitt påført skader.

Kina opplever jordskjelv med jevne mellomrom, særlig i de fjellrike områdene i vest og sørvest.

Sju timer senere rammet et nytt jordskjelv med styrke 6,5 nordvest i landet, mot grensen til Kasakhstan. Det er et lite bebodd område. Foreløpig er det ikke meldt om skader på personer eller bygninger fra dette jordskjelvet.