Verden

Dette er portvakten til IS

36-åringen hjelper fremmedkrigere fra hele verden inn i Syria fra Tyrkia.

frontaburettet-32ZfHfwlE3.jpg
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Ifølge norske myndigheter har 81 nordmenn reist til Syria eller Irak for å krige. Denne mannen kan ha hjulpet dem inn.

Tarad Mohammad Aljarba er navnet hans. En 36 år gammel saudiaraber, som USA er svært ivrige etter å få tak i. Grunnen? Han sørger for at fremmedkrigere fra både Europa, Australia og Midtøsten kommer seg så knirkefritt som mulig inn Syria og til den selverklærte islamske stat.

Abu-Muhammad al-Shimali, kallenavnet han kanskje er bedre kjent under i IS-kretser, skal være en nøkkelperson i terrorhierarkiet, og leder i IS' immigrasjons— og logistikk komité. Han er blitt assosiert med IS, som oppsto fra Al-Qaida i Irak, siden 2005.

Grensesjefen

USA omtaler han som en grensesjef. Det kommer av at Aljarba, ifølge amerikanerne, tilrettelegger reisen for fremmedkrigere, hovedsakelig fra den tyrkiske grensebyen Gaziantep til den syriske grensebyen Jarabulus.

syriagrenser-OEWFTvjxTp.jpg

Aljarba skal også ha hatt ansvaret for et bearbeidingssenter for nye rekrutter i Azaz – en annen syrisk grenseby to timer lenger vest for Jarabulus – siden 2014.Veien inn til terrorgruppen starter for mange fremmedkrigere dermed i Gaziantep i Tyrkia, fortsetter over grensen til den syriske byen Jarbulus og videre derifra til Azaz.

Les også

Fire fakta om oljen som smører IS-maskineriet

  • Du kan lese mer om denne grensen i saken: Derfor lekker grensen mellom Syria og Tyrkia som en sil.

Vil stenge grensen

Grensen mellom Syria og Tyrkia er 822 kilometer lang, men mesteparten er kontrollert av kurdiske opposisjonsgrupper på den syriske siden. Det er likevel en porøs grensestrekning på 98 kilometer som kurderne ikke får lov til å ta kontroll over, hvor IS transporterer olje ut og fremmedkrigere inn.

Du kan lese mer om en av de største inntektene til terrorgruppen i saken:

Les også

IS sitter så godt i det at selv fiendene kjøper olje fra terrorgruppen

Etter Paris-terroren sa USAs utenriksminister John Kerry at Tyrkia og USA er kommet til enighet om å sørge for at hele grensen blir avskåret fra IS, men det er fortsatt uklart hva dette innebærer.

Grensebyene Jarabulus, som for mange fremmedkrigere blir det første stoppet i Syria, samt Azaz, hvor mottakssenteret ligger, befinner seg innenfor disse 98 kilometerne.

Utlovet dusør

abu-UxBLB6jsx_.jpg

Den 29. september ble portvakten Aljarba samt 14 andre lederskikkelser som skal ha betydning for IS' økonomi, plassert på den amerikanske sanksjonslisten. Det betyr at alle deres verdier i USA er frosset i tillegg til at transaksjoner fra amerikanske til personer og enheter på listen nå er forbudt.Samme dag ble AlJarba og tre andre nye navn, også innlemmet i FNs sanksjonsliste over Al-Qaida-personer. Disse blir dermed omfattet av reiseforbud, våpenembargo og får verdiene sine fryst. I tillegg er de etterlyst via Interpol.

I slutten av november utlovet amerikanske myndigheter en dusør på opp mot fem millioner dollar (43 millioner norske kroner) for informasjon om hvor Tarad Mohammad Aljarba befinner seg.

Ikke færre fremmedkrigere

Nærmere 30.000 mennesker har så langt sluttet seg til IS, ifølge en desember-rapport. Det er det amerikanske konsulentselskapet The Soufan Group som har gitt ut rapporten og de konkluderer med at forsøkene som er gjort på å minske antallet som drar har hatt begrenset effekt.

Antallet fremmedkrigere i Syria og Irak har mer enn doblet seg siden i fjor til minst 27.000, ifølge en rapport fra sikkerhetsgruppen The Soufan Group.

Samtidig er det å stanse strømmen av utenlandske krigere som reiser inn i Syria for å kjempe med IS, et av de viktigste punktene til USA og den internasjonale koalisjonen i kampen mot IS.

Eller ønsker du kanskje flere oppdateringer fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Les også

  1. Pentagon: IS-leder drept i flyangrep

  2. Tre seiere og fire tilbakeslag i kampen mot IS i 2015

  3. Dokumenterte IS-terror, nå er han skutt og drept

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria
  3. Tyrkia