Verden

Kaos i Kongressen i natt etter at demokrater gjennomførte historisk «sitt-ned»-aksjon

Demokratiske politikere okkuperer nasjonalforsamlingen og krever en avstemming for å innføre nye våpenlover i USA.

Et titall demokratiske politikere gjennomførte i natt en historisk aksjon i Representantenes hus i et forsøk på å få en debatt og en avstemming om nye våpenlover i USA. John Lewis, som kjempet med Martin Luther King jr i borgerrettighetsbevegelsen på 1960-tallet, sto i spissen for den oppsiktsvekkende demonstrasjonen.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– No bill, no break!

Slagordet ljomet mellom marmorsøylene i Representantenes hus da et titall politikere i går gjennomførte en aksjon av et slag som aldri tidligere er sett i den amerikanske kongressbygningen.

Slaget står om våpenlovgivning. Og en rekke demokrater krever nå at republikanerne, som har flertall i begge kamre i Kongressen, går med på en avstemming om nye våpenlover i kjølvannet av Orlando-massakren forrige helg.

Får de ikke en avstemming, vil de ikke gå med på at Kongressen stenger for en kort sommerferie frem til 5. juli. Altså: No bill (ikke noe lovforslag), no break (ingen pause).

Borgerrettighetshelt ledet an i demonstrasjonen

I et forsøk på å tvinge republikanerne til debatt, startet en stor gruppe demokratiske folkevalgte en «sit-in» - en slags okkupasjon - i Representantenes hus onsdag ettermiddag.

Ledet av kongressrepresentanten John Lewis (76), som var en av lederne i borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet sammen med Martin Luther King jr, var den som begynte demonstrasjonen rundt klokken 11 om formiddagen onsdag, amerikansk tid.

Lewis holdt en svært sterkt tale for å oppildne sine meningsfeller:

Det ble raskt klart at en aksjon var på gang. Mot slutten av den følelsesladde talen kunngjorde Lewis at «av og til er man nødt til å gjøre noe utenom det vanlige».

Like etterpå satte han og en rekke andre partifeller seg ned på gulvet i den historiske salen.

Og der ble de sittende.

– We shall overcome, we shall pass a bill someday (Vi skal overvinne, vi skal stemme frem en lov en dag), sang Lewis og de andre demokratene i det som var enda en soleklar referanse til borgerrettsbevegelsen.

Les også

Denne kronikken har skapt stort engasjement: Jeg er skeiv og muslim. Masseskytingen i Orlando hadde alt med islam å gjøre. | Omar Akhtar (18)

Sendte live fra Kongressen da kameraene ble slått av

Aksjonen er historisk av to hovedgrunner:

Fordi denne typen demonstrasjon er fullstendig uhørt i USAs lovgivende forsamling, der politikerne som regel følger regelboken.

Og fordi politikere, da de offisielle kameraene ble slått av, satte i gang livesendinger med Periscope og andre apper på telefonene sine - noe som ga publikum utenfor Kongressen et unikt innblikk i dramatikken.

– Vi er nødt til å få en slutt på volden. Vi er nødt til å gjøre noe, sa Lewis da han i 22:45-tiden forlot Kongressen etter å ha aksjonert i nesten 12 timer.

– Det viktigste vi kan lære her er at vi aldri må gi opp. Denne kampen fortsetter, fortalte han en stor gruppe mennesker som i løpet av kvelden hadde møtt opp utenfor bygningen for å heie frem de ulydige politikerne.

Selv om 76-åringen Lewis tok kvelden i god tid før midnatt, var det mange inne i kongressbygningen som la opp til å fortsette protestene langt inn i den amerikanske natten.

Les også

Har du lest denne saken? Halvautomatiske skytevåpen som ligner på det som ble brukt i Orlando-terroren, er lovlig å kjøpe i Norge

Speaker Paul Ryan ble buet ut

Da Paul Ryan, lederen (speaker) i representantenes hus, forsøkte å få kontroll på situasjonen ved å sette i gang en avstemming om et helt annet tema sent onsdag kveld, ble han regelrett buet ut av de demonstrerende politikerne på gulvet:

Demonstrasjonen i Representantenes hus begynte dagen etter at fire forslag til nye våpenlover ble nedstemt i Senatet - Kongressens øvre kammer.

To av forslagene kom fra demokratene, to kom fra republikanerne. Ettersom hvert forslag måtte ha 60 stemmer, noe ingen av partiene har, for å bli vedtatt, ble de nedstemt nærmest umiddelbart.

Ett av lovforslagene ville gjort det umulig for mennesker på FBIs terrorliste å kjøpe automatvåpen. Et annet forslag ville utvidet bakgrunnssjekkene potensielle våpenkjøpere må gjennom før de får kjøpe skytevåpen.

Et klart flertall av USAs befolkning ønsker en form for innstramming i våpenlovgivningen, mens våpenlobbygruppen NRA kjemper hardt imot.

NRA støtter flere politikere, hovedsakelig republikanere, med millionbeløp i valgkampen.

Over 30.000 mennesker dør hvert år som en følge av våpenvold i USA.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA

Les også

 1. Våpendebatt i Kongressen etter Orlando-angrepet

 2. USAs liberale våpenpolitikk gjør selvradikalisering farligere

 3. Hvorfor tok Orlando-angriperen 49 uskyldige liv? Her er fire mulige motiver

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. USA
 3. Republikanerne, USA
 4. Demokratene, USA