Verden

Av 170.000 flyktninger forsvant 52.855 uten å oppgi identitet

POZZALLO, Sicilia (Aftenposten): Flyktningene kommer i tusenvis til italienske havner, men titusener forsvinner før de blir registrert.

Farah Abdi (21,t.v) var svært sint for at italienske myndigheter ville kreve fingeravtrykk. Alle i dette senteret ville til andre land. Foto: Jan T. Espedal

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Slik unngår de Europas regel om å sende flyktningene tilbake til det første landet de kommer til. De fleste av dem som blir igjen er afrikanere.

Stemningen var amper i det lukkede mottaket i havnebyen Pozzallo. Murbygningen er omgitt av høye gjerder og låste dører. Ikke langt unna slår bølgene inn mot stranden i den lille byen på Sicilia.

To tenåringer fra Vest-Afrika satt på utsiden og prøvde å få tiden til å gå. Da vi nærmet oss inngangsdøren, stimlet oppkavede kvinner og menn sammen på innsiden og klemte seg inntil vinduet. Vel inne i sovesalen flokket de afrikanske båtflyktningene seg tett rundt oss og fikk sagt det de hadde på hjertet: "Vi vil ut, vi vil ikke være her".

En gutt står og kikker ut på vaktene. Men slett ikke alle blir registrert når de kommer i land i Italia. Foto: Jan T. Espedal

Forsvinner i taxi

De kommer fra Gambia, Etiopia, Eritrea, Somalia, Nigeria, Senegal, Sudan. Noen har barn, andre krysset først ørkenen og så havet alene. Drømmen er Europa, men ikke Italia. Men de lokale myndighetene ville ikke slippe dem før de har avgitt fingeravtrykk og blitt registrert. Aftenposten var selv vitne til at syriske flyktninger som ble reddet i land i byen Reggio Calabria, fikk stukket til seg et ark som gjorde det klart at politiet ville ta bilde og fingeravtrykk "om så med makt".

"Immigranter som kommer ulovlig til Italia, også om de er reddet på havet, skal bli identifisert ved personlige og biometriske detaljer", står det på skrivet som flyktninger får i hånden når de kommer på italiensk jord. Men mange unnslipper identifiseringen.

Men på jernbanestasjonen i Milano, som var blitt transittstasjon for tusenvis av syriske flyktninger på vei fra havnene i sør til Sverige eller Tyskland, møtte vi ingen som hadde avgitt fingeravtrykk. Det å avgi fingeravtrykk, innebærer at man blir registrert i Italia og må søke asyl her. Men det vil de færreste.

Les også:

Les også

Reda (10) er usikker på hvor Sverige er, men det er dit familien hans vil

— Syrerne forsvinner i taxi idet de kommer i land, fortalte Michele Bongiovanni fra det lokale prefekturet. De vil til Sverige, Norge, Tyskland, forteller han.

— Vi kan ikke tvinge dem til å avgi fingeravtrykk. Så snart de gjør det, blir de sendt til andre sentre rundt om i Italia. Så lenge de ikke gjør det, blir de her. Men når de ser at andre slipper ut, går de som regel med på å avgi fingeravtrykk, sa han om de rundt 200 som lå på sovesalen da Aftenposten var innom.

At praksisen varierer, viser ferske tall fra det italienske innenriksdepartementet: I fjor var det en nedgang i antall asylsøkere fra Syria og Eritrea, selv om disse to nasjonalitetene utgjorde halvparten av alle flyktningene som kom i land. Bare 505 av rundt 50.000 syrere som kom, søkte om asyl i landet. Det er afrikanske land som topper listen over asylsøkere i Italia. Over 100.000 "forsvunnet" EUs fingeravtrykkregister, Eurodac, mottok 68.662 fingeravtrykk fra asylsøkere i Italia i fjor for asylsøkere, og nesten 50 000 andre som krysset grensen. Men samtidig kom det over 170.000 flyktninger til landet. Det betyr at over 50 000 ikke ble registrert. Magasinet L'Espresso anslår at så mange som 104.750 har "forsvunnet", det vil si til andre EU-land land eller under jorden.

-Vanskelig å registrere alle

Mannen fra det lokale prefekturet sier de syriske flyktningene ofte er mer ressurssterke, har mer penger og flere kontakter i Nord-Europa. Derfor klarer de å forsvinne. Også de fleste eritreere drar med en gang de kommer til Italia.

— De som kommer hit har ingenting. Det er derfor den italienske staten tar vare på dem, sier Bongiovanni på asylmottaket. Flavio di Giacomo i International Organisation of Migration (IOM) sier at det kan være vanskelig å få registrert alle, fordi mange kommer på en gang, og mange stikker så snart de kommer i land. Målet er at alle skal registreres. Han kjenner ikke til at det foregår noen systematisk forskjellsbehandling av ulike nasjonaliteter, og sier at italienske myndigheter har lovet å skjerpe registreringen.

Men EU-kommisjonen er klar over det ikke skjer med mange immigranter, og har tatt det opp med Italia. Samtidig ønsker EU å øke personkontrollen på sine yttergrenser. Når det går mot varmere vær, ventes det at flyktningestrømmen vil øke igjen. Ingen vet hvordan 2015 vil bli, men det er bare noen uker siden 300 omkom etter å ha prøvd å krysse Middelhavet selv midt på vinteren og grov sjø. Italia under press Italia, som kystnasjon, står overfor en svært krevende situasjon når det er krise både i Syria og i Nord-Afrika. Forholdene på mange asylmottak er blitt kritisert, og de færrest ønsker å slå seg ned der. Mange tar derfor til orde for å endre det såkalte Dublin-systemet, som krever at flyktningene skal registreres i første mottaksland (se faktaboks).

Vil vekk

— Strømmen av flyktninger vil fortsette. Men det er ingen debatt om hvordan man skal løse dette. Politikere sier de vil endre Dublin-konvensjonen, men det er en lang vei dit, sier di Giacomo. Farah Abdi (21) fra Somalia vil ikke gi seg. - Vi vil vekk herfra. Dette er som et fengsel. De vil ta fingeravtrykkene våre. Men vi nekter, gjentar han. En kvinne fra Eritrea er bestemt på å dra til Tyskland. Men hun vet at dersom hun stempler fingrene i italienske papirer, må hun søke om asyl her. Det vil hun ikke.

— Dette landet har vært snilt mot meg fordi det tok meg opp av sjøen. Men jeg har tre barn, og vil finne et land som er trygt for dem, et annet sted enn Italia, sier hun.

- Afrikanske flyktninger må ligge på bunnen

Ferden over Middelhavet er farlig for alle, men flyktninger fra land sør for Sahara er ofte mest utsatt.

— De må ligge i bunnen av båten og får ikke livvester, forteller Flavio di Giacomo i International Organisation of Migration (IOM).

Han tror forholdene i Libya og Boko Harams herjinger i Nigeria, vil føre til enda flere afrikanske flyktninger. Nå er det også mange som flykter fra Libya fordi IS har fått fotfeste der.

Han sier at det bodde svært mange arbeidsinnvandrere fra nabolandene i Libya da landet ble styrt av Muammar Gadafi. Etter at han ble styrtet, har landet nærmest kollapset. Mange av innvandrerne fra land sør for Sahara blir ifølge di Giacomo utsatt for diskriminering og vold i Libya, og ser ingen annen utvei enn å flykte. Samtidig øker terroren til terrorgruppen Boko Haram sannsynligheten for at flere nigerianere flykter. Han sier også at denne gruppen ofte får den tøffeste behandlingen og blir behandlet dårligst av menneskesmuglerne, fordi de har mindre penger enn flyktninger fra Syria.

— Afrikanere fra sør for Sahara må ofte ligge nederst i båtene de kommer med. Noen må ligge inntil motoren, og puste inn røyken fra den. Ofte blir de ikke en gang tilbudt livvester. De får den aller verste behandlingen.

— Jeg er bekymret for mange av disse, og at de ikke vil få beskyttelse i Europa. Og det er vanskelig å sende dem tilbake. Derfor frykter jeg at mange vil bli offer for folk i den svarte økonomien i Europa, som utnytter dem, sier di Giacomo.

 1. Les også

  Aftenposten mener: Europas ansvar for båtflyktningene

 2. Les også

  Frykter smuglernes nye strategi

 3. Les også

  Norske sjømenn ber EU om bedre redningstjeneste for flyktninger i Middelhavet

Pozzallo på SIcilia har tatt imot mange tusen flyktninger. Her er mottaket rett utenfor byen. Foto: Jan T. Espedal

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  FN oppfordrer Europa til å hjelpe Italia med båtflyktninger

 2. VERDEN
  Publisert:

  Over 6.000 migranter plukket opp av italiensk kystvakt

 3. NORGE
  Publisert:

  Tusenvis av utlendinger kommer til Norge uten ID-papirer. 90 politifolk jobber på heltid med å finne ut hvem de er.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter nektes å legge til kai.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Migranter sitter fast i de rikes ferieparadis i Italia

 6. VERDEN
  Publisert:

  En dag i Middelhavet - fortalt gjennom 14 bilder