Verden

Presidentvalget kan avgjøres i en by med 50.000 innbyggerne

LEVITTOWN (Aftenposten): – Jeg har alltid stemt på Demokratene. Men denne gangen går jeg for Donald Trump, sier Keith Abele. Stemmen hans kan bli avgjørende. Han bor nemlig i ett av de de jevneste valgdistriktet i hele USA.

Keith og Karen Abele fra Levittown, Pennsylvania har bestemt seg for å stemme på Donald Trump ved årets presidentvalg.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

1,1 prosent. Det var alt som skilte Mitt Romney fra Barack Obama da velgerne i Levittown og resten av det 8. valgdistriktet i Pennsylvania avga sine stemmer i 2012.

Denne forstaden til Philadelphia, der Demokratene holder sitt landsmøte denne uken, er ett av USAs jevneste. Annethvert år skifter befolkningen fra det ene partiet til det andre.

Blant dem som hopper over gjerdet denne gang, er ekteparet Keith (50) og Karen (39) Abele, som vi treffer utenfor småbyens Walmart-supermarked.

– Jeg jobber med jernbane og har alltid vært opptatt av fagforeninger. Derfor har jeg stemt på Demokratene. Men i år går jeg for Donald Trump. Vi trenger noen som kan rydde opp i alt rotet i dette landet, sier Keith Abele.

Philadelphia mot røkla

Kona hans er enig.

– Vi trenger en bølle til å styre landet. Bare se på all terroren som skjer rundt i verden. USA er blitt et svakt land, vi trenger en sterk person som kan ta kontroll, sier hun.

Helt siden 1992 har Pennsylvania stemt på Demokratene ved presidentvalget – selv om det noen ganger har vært jevnt. I år regnes delstaten som en av de viktigste såkalte vippestatene, der det er høyst usikkert hvilken side velgerne kommer til å lande på.

Storbyen Philadelphia er fortsatt en sikker vinner for partiet, mens resten av delstaten de siste årene er blitt stadig mer republikansk. Det store spørsmålet i år er hvordan folk i forstedene til Philadelphia vil stemme – folk som bor i småbyer som Levittown med drøyt 50.000 innbyggere.

– Jeg kunne ha støttet Bernie Sanders. Men jeg ble skuffet da han erklærte sin støtte til Hillary Clinton. Jeg liker ikke måten de driver partiet sitt på. Trump, derimot, er en type som ikke er redd for noen ting. Det liker jeg, sier Keith Abele.

Heftige diskusjoner ved middagsbordet

Han myser mot solen. Ute er det 40 grader, nesten like hett som temperaturen i denne presidentvalgkampen. Samtlige vi stanser for å spørre om valget, har en sterk mening i den ene eller andre retningen.

Trump-tilhengere som ekteparet Abele trekker gjerne frem sikkerhet og økonomi som årsaker til at de velger som de gjør, mens tilhengere av Hillary Clinton ofte påpeker at hun står for større sosial likhet.

Valerie Spanelis sliter med å overtale sønnene sine til å stemme. Men ektemannen har hun full kontroll på.

Blant Clinton-tilhengere finner vi trebarnsmoren Valerie Spanelis (46), som allerede har flere måneder bak seg med heftige politiske diskusjoner rundt middagsbordet.

– Datteren min, som er 22, er fullstendig for Hillary, men sønnene mine, de er 19 og 26, er helt håpløse. De mener at det ikke er noen vits i å stemme. Ingen vits? Da vinner jo Trump! Jeg sliter med å få dem til å slutte å være så kyniske, sier hun.

– Viktig at Clinton er kvinne

Ektemannen, derimot, har hun full kontroll på.

– Han gjør som jeg sier. Dermed stemmer han på Hillary, sier hun og trekker et drag av sigaretten mens hun ler en hes latter.

Spanelis sier hun alltid har stemt på Demokratene, men at hun er ekstra entusiastisk i år.

– Det betyr mye for meg at vi har en kvinnelig presidentkandidat. Men det er ikke det som er grunnen. Hillary er så kunnskapsrik og så smart. Med henne ved roret vet jeg at landet vil bli ledet av en kompetent person. Trump? Han er en «jackass» – en idiot, sier hun.

Meningsmålinger fra Pennsylvania bekrefter at dette kommer til å bli et jevnt løp. Et gjennomsnitt av de siste målingene gir Clinton en ledelse på 3,2 prosent, men tallknuserne hos fivethirtyeight.com spår at valget kommer til å bli et tilnærmet dødt løp.

– Trump ønsker å bli en diktator

Det konservative nettstedet National Review har sett på demografiske endringer i delstaten og konkludert med at dette er et sted der Donald Trump har gode muligheter til å endre valgkartet.

Dean Russo frykter at Donald Trump ønsker å bli diktator.

– Dersom Trump toner ned retorikken, kommer mange velgere som tidligere har blitt skremt av hans tidligere uttalelser, til å gi ham en ny sjanse. Med tanke på hvor upopulær Demokratenes kandidat faktisk er, vil han kunne nå langt i forstedene – og til og med i byene. Jeg ser for meg at han vinner med 1–2 prosent, skriver Brandon Finnigan i en grundig artikkel om delstaten.

Det hele kan avgjøres i Bucks kommune, der Levittown er den viktigste byen. Blant dem som kan blir tungen på vektskålen, er Dean Russo (30), som jobber i et forlag i denne forstaden.

– Jeg liker hverken Clinton eller Trump. Men Trump ønsker å bli en diktator. Det går ikke an å stemme på en sånn person, sier han.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Bernie Sanders
 3. Hillary Clinton
 4. USA
 5. Barack Obama
 6. USA-valg 2016
 7. Demokratene, USA