Verden

Trump skaper stor uro i Baltikum: «Han er en fare for hele verdensordenen»

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Donald Trump sier at han som president bare vil forsvare et russisk angrep på NATO-landene i Baltikum dersom de betaler sin andel av regningen.

Donald Trumps intervju med The New York Times torsdag får oppmerksomhet i Baltikum.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Det fikk utenriksministeren i Litauen, det største av de tre landene i Baltikum, til å rykke ut torsdag morgen.

– Det finnes ingen grunn til å betvile de baltiske landenes overholdelse av forpliktelse til alliansen. På samme måte har vi ingen grunn til å tvile på at våre allierte vil møte sine obligasjoner til alliansen, sa Linas Linkevicius til radiokanalen Ziniu Radijas.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves var også ute og tvitret flere ganger etter Trumps kommentarer.

Han understreker blant annet at landet deltok i NATO-operasjonen i Afghanistan som ble igangsatt etter angrepene 11. september 2001 mot nettopp USA.

Må tenke seg om først ved angrep

Det er i etintervju med The New York Times torsdag at Trump sår tvil om han som president vil stå ved USAs NATO-forpliktelser.

Uttalelsene kom da avisen spurte ham om Russlands truende oppførsel som har skremt de tre tidligere sovjetrepublikkene i Baltikum. Trump sa at hvis Russland angrep dem, så ville han bestemme seg for om han ville hjelpe dem først etter å ha vurdert om «de overholder sine forpliktelser overfor oss».

Så la han til, «hvis de overholder sine obligasjoner til oss, er svaret ja».

  • Sverige og Finland er i heftig flørt med NATO. Ekspert tror det snart ender med ekteskap.

Har klaget på NATO-regningen tidligere

Trump har ved mange tidligere anledninger klaget over at USA, slik han ser det, betaler en for stor del av regningen til NATO.

– Det er mange land som får sitte på gratis, og det er urettferdig. Det er veldig urettferdig, sa presidentkandidateni et CNN-intervju i mars.

Her er Litauens utenriksminister Linas Linkevicius sammen med Norges utenriksminister under et møte i Tyrkia i 2015.

Stridens kjerne er et langsiktig ønske i forsvarsalliansen om at de 28 medlemslandene forsvarsutgifter skal tilsvare minst 2 prosent av deres BNP.

En av bærebjelkene i NATO er artikkel fem som slår fast at et angrep på et av landene regnes som angrep på alle landene.

Baltikum øker forsvarsbudsjettene kraftig

Av de tre Baltiske landene er det bare Estland som oppfyller målet om 2 prosent.

Når det er sagt, Baltikum øker budsjettene sine kraftig fra 2015 til 2016, viser anslag fra NATO. Latvia økte med 42,3 prosent, Litauen med 34,1 prosent og Estland med 6,5 prosent. Dette er vekst utover inflasjon.

Snittveksten i NATO, utenom USA, er til sammenligning 2,97 prosent.

Da Aftenposten møtte Litauens utenriksminister Linas Linkevicius i hovedstaden Vilnius i fjor var han veldig opptatt av å øke forsvarsbudsjettet, til tross at finanskrisen rammet landet hardt.

– Dette er den eneste sektoren med slik vekst etter krisen, fordi etter krisen i 2008 måtte alle lide grunnet kutt. Så dette er eksepsjonelt, sa Linkevicius.

Fra 1,14 til 1,79 prosent på to år

Mens Litauens forsvarsutgifter tilsvarte bare 1,14 prosent av landets BNP i 2015, øker tallet til 1,49 prosent i år. Landets statsminister ga nylig uttrykk for at tallet skal økes videre til 1,79 i 2017.

NATOs forrige generalsekretær, dansken Anders Fogh Rasmussen, ga i 2014 uttrykk for at den russiske presidenten Vladimir Putin kan komme til å angripe Baltikum.

–  Det er en høy sannsynlighet for at han vil intervenere i Baltikum for å teste NATOs artikkel 5, sa dansken til The Daily Telegraph.

Distribuerer overlevelsesmanual

Russlands aggressive oppførsel overfor Ukraina har skapt nervøsitet i Baltikum. Tidlig i fjor startet forsvarsdepartementet å distribuere en rundt 100 siders overlevelsesmanual i tilfelle landet blir invadert, og i slutten av mars vedtok en nesten enstemmig nasjonalforsamling at landet skal gjeninnføre verneplikten.

NATO har også vedtatt å plassere ut stående styrker på bakken i de baltiske landene og i Polen for første gang i alliansens historie.

– En fare for hele verdensordenen

Trumps uttalelser til The New York Times gjør ikke den litauiske forskeren Marius Laurinavicius ved tenketanken Hudson Institute i Washington mindre bekymret.

– Donald Trump er ikke en fare bare for de baltiske landene, men for hele verdensordenen, sier Laurinavicius til Aftenposten.

– Spørsmålet i Litauen er om vi skal ta han seriøst eller ikke. Jeg mener at vi skal ta ham seriøst, sier Laurinavicius, som for øyeblikket er i Litauen.

Analytiker Marius Laurinavicius mener at Donald Trump er en trussel for hele verdensordenen.

Han viser til at Trump tidligere også har snakket om at USA betaler en for stor del av NATOs utgifter og at Trump også har kommet med positive uttalelser om Putin.

– Det er derfor dette ikke er en stor nyhetssak i Litauen torsdag. Det er nyheter, men ikke hovedsaken, sier Laurinavicius.

Trump gjorde NATO til valgkampsak

Robbie Gramer, forsvarsekspert og en av lederne i tenketanken Atlantic Council, har uttalt til Aftenposten at NATO vanligvis ikke har hatt noen prominent plass i amerikanske valgkamper.

– Trump repeterer et syn mange amerikanere deler. Han har truffet tidsånden. Misnøyen bør tas på alvor, sier Gramer.

– Misnøyen med Europa er ikke lenger bare noe som diskuteres i tenketanker i Washington. Dette stikker mye dypere. Det er en misnøye generelt ute i folket, har en NATO-kilde uttalt til Aftenposten.

Også Obama-administrasjonen presset kraftig på for at Europa skal betale mer. Under toppmøtet i Warszawa tidligere denne måneden trakk Obama frem de fire landene i Europa som oppfyller målet og skrøt av dem.

De andre fikk beskjed om å jobbe hardere. Men Trump går mye lenger enn noen andre når han truer med å bryte grunnleggende NATO-prinsipper og å trekke USA ut av alliansen.

Frank Rossavik: Trump kan bli mannen som presser frem en EU-hær

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Nato