Verden

Kaos i Ferguson etter jurykjennelse

(FERGUSON/Aftenposten): - Vi er rasende. Dette er et dypt rasistisk system, sier Robert Hamilton, som selv ble skutt i hodet i fjor.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Demonstranter i småbyen Ferguson gikk til angrep på butikker og satte fyr på flere bygninger i natt etter at en storjury besluttet ikke å ta ut tiltale mot politimannen Darren Wilson.

Ferguson ligger like utenfor St. Louis, den nest største byen i delstaten Missouri.

Wilson skjøt og drepte den svarte tenåringen Michael Brown 9. august i år. Mange i Ferguson mener at skytingen er et resultat av et klasse— og rasedelt samfunn der svarte mennesker systematisk blir undertrykket.

Politifolk ble truffet av steiner

Etter at avgjørelsen ble kjent, brøt det ut opptøyer i byen.

Politiet i Ferguson holdt en pressekonferanse rundt klokken 08.30 norsk tid.

— Minst 12 forretninger står i brann. Mange polititjenestemenn er blitt truffet av steiner, og jeg har hørt minst 150 skudd bli avfyrt, sa politisjef Jon Belmar.

Han kunne opplyse at politiet ikke hadde avfyrt skudd, men kun brukt tåregass. Ingen politifolk hadde blitt alvorlig skadet. 29 personer er blitt arrestert.

— Vi har heller ikke gjort noe som har ført til at andre er blitt skadet, sa han.

Voldelige demonstrasjoner i Ferguson:

Folk samlet seg utenfor politikontoret

En folkemengde samlet seg i går kveld utenfor politikontoret i Ferguson i påvente av kunngjøringen fra sjefanklageren i St. Louis. Lokale myndigheter hadde på forhånd erklært unntakstilstand og hentet inn føderale politistyrker i påvente av protestene.

Lenge var demonstrasjonen fredelig. Stemningen var spent, men under kontroll.

Dette endret seg etter at det ble kjent at Wilson ikke blir tiltalt. Folkemengden økte raskt fra rundt 100 til flere hundre personer, og snart sperret de veien foran politihuset.

Politiet svarte med tåregass

Rundt klokken 04:00 norsk tid — mens president Barack Obama talte til TV-seerne i en direktesendt pressekonferanse for å mane til ro - begynte enkelte av demonstrantene å ty til vold.

Enkelte demonstranter i Ferguson hadde tatt på seg Guy Fawkes-masker for å skjule identiteten sin.

Først gikk de til angrep på en politibil og knuste noen av rutene før de ble stanset. Deretter begynte de å knuse vinduene i butikker i nærheten. Mursteinene fløy gjennom luften. Politiet svarte med tåregass.Flere medier melder at det er hørt pistolskudd, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

— Det ser ut som om jeg er i et annet land

En time senere hadde situasjonen roet seg noe. I løpet av den tiden var en politibil satt i brann og et stort antall butikker robbet og ødelagt.

Ved hovedpolitistasjonen i Ferguson kastet demonstranter flasker på politiet, og politiet meldte om pistolskudd. Opprørspoliti ga ordre om at en folkemengde med flere hundre mennesker skulle spre seg.

Flere bygninger var påtent, og røyken spredte seg over et stort område i Ferguson.

— Det ser ut som om jeg er i et annet land. Dette ser ikke ut som USA, sier reporteren Stephanie Elam fra CNN.

Familien ba om fredelige demonstrasjoner

På en pressekonferanse Aftenposten deltok på i St. Louis før storjuryens kjennelse, oppfordret Missouri-guvernør befolkningen i Ferguson til å unngå voldelige opptøyer.

— Jeg vet at alle er oppspilt. Men jeg ber om at folk reagerer på en fredelig og respektfull måte, uansett hva kjennelsen måtte bli, sa guvernøren.

Michael Browns familie, som har sagt at de vil gå til privat sak mot politimannen dersom storjuryen ikke ville ta ut tiltale, har også oppfordret til fredelige demonstrasjoner.

- Brown ble regelrett henrettet

- Sånne ting skjer hele tiden. Vi har fått nok. Derfor har vi demonstrert i flere måneder, og derfor demonstrerer vi i kveld, sier Robert Hamilton, en tidligere bygningsarbeider fra Ferguson.

Ville de skutt ham hvis han var hvit? undrer Robert Hamilton, en tidligere bygningsarbeider fra Ferguson.

Han har ropt og beveget seg så mye at han er svett i hele ansiktet. Minusgradene har gjort at svetten har frosset til is i skjegget hans.En storjury på 12 personer har i flere uker vurdert bevisene mot Wilson og kom frem til at det ikke var grunnlag for å ta ut tiltale. Browns familie og mange i Ferguson mener at 18-åringen forsøkte å overgi seg da Wilson skjøt og drepte ham i august.

— Han ble regelrett henrettet. Politimannen hadde ikke behøvd å skyte så mange ganger, uansett hva omstendighetene var. Og de lot ham ligge i en blodpøl i flere timer. Ville de gjort det hvis han var hvit? spør Hamilton.

- Jeg lå tre dager i koma

26-åringen ble selv skutt i hodet i januar 2013 etter at en mann brøt seg inn i bilen og tvang ham til å gi fra seg innholdet i lommeboken sin. Da han anmeldte saken, opplevde han at politiet ikke tok situasjonen seriøst.

— Jeg lå tre dager i koma og tilbrakte fire måneder på sykehus. Jeg er blind på det ene øyet. Det er et under at jeg kan stå her og snakke med deg. Men jeg må hele tiden se meg over skulderen fordi han som angrep meg, vet at jeg anga ham til politiet. Hvorfor arresterte de ham ikke? Systemet bryr seg ikke om oss svarte, sier Hamilton.

Kun aktor fikk legge frem bevis

Det er ekstremt uvanlig at en storjury bestemmer seg for at det ikke finnes skjellig grunn til å ta ut tiltale. I slike høringer er det kun aktor som får legge frem bevis, og juryen - som består av 12 vanlige borgere - skal kun avgjøre om det eksisterer tilstrekkelig bevis for å kunne gjennomføre en rettssak.

Mange i Ferguson mener likevel at det aldri var sannsynlig at Wilson ville bli tiltalt.

- Systemet er rigget mot sånne som oss. Derfor kommer jeg til å fortsette å demonstrere. Jeg vil gjøre så mye jeg kan for å vise frem at dette systemet ikke fungerer, sier Robert Hamilton i Ferguson.

Og legger til:

— Jeg vet hvordan det er å bli skutt. Og jeg vet hvordan det føles når den skyldige ikke blir straffet.

Les også

  1. Obama ber om ro i Ferguson

  2. Frykter opptøyer flere steder

Demonstranter i småbyen Ferguson gikk til angrep på butikker og satte fyr på en politibil i natt etter at en storjury besluttet å ikke ta ut tiltale mot politmannen Darren Wilson.