Store demonstrasjoner lammer Catalonia. – Jeg var egentlig mot løsrivelse, men etter politivolden stemte jeg ja

BARCELONA (Aftenposten): Samme dag som hundretusener tok til gatene i Catalonia, gikk Spanias konge hardt ut mot katalanske ledere.

David Carrereas Solà, Iris Burgos Sanchez og Pere Marés mener Madrid over lang tid har tatt for lite hensyn til Catalonia. Tirsdag demonstrerte de sammen med titusenvis av andre.
  • Øystein Kløvstad Langberg

Spanias kong Felipe kritiserer de katalanske lederne som sto bak helgens folkeavstemning om uavhengighet og kaller dem uansvarlig.

I en fjernsynssendt tale tirsdag kveld sa kongen at lederne i Catalonia har satt seg over både loven og demokratiet, ifølge NTB.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, sa kongen i det som ikke framsto som noen samlende og forsonende tale.

– Vi må sikre at konstitusjonell orden opprettholdes og at rettsprinsipp følges. Katalanske ledere har vist mangel på lojalitet, sa kongen.

– Med besluttsomhet skal vi fortsette å bygge Spania videre, og Catalonia skal være inkludert, sa kong Felipe tirsdag kveld.

– Angrep oss uten grunn

Tidligere på dagen hadde Catalonias innbyggere tatt til gatene i protest mot politiets fremferd under folkeavstemningen.

– På søndag gikk vi for å stemme, og politiet angrep oss uten grunn. Det er det vi demonstrerer mot i dag. Dette er den beste måten å få vist verden hva vi vil på, sier studenten Pere Marés til Aftenposten.

Egentlig hadde han planlagt å stemme nei til uavhengighet, men da han så hvor hardt spanske myndigheter slo ned på avstemningen, skiftet han mening.

– Jeg tenkte at hvis jeg stemte ja, kunne jeg kanskje få til noen endringer for Catalonia. Politikerne i Madrid vil ikke snakke, vi måtte gjøre noe.

Sperret motorveier

Tirsdag kveld er det fortsatt mye folk ute i gatene. Blant annet står tusenvis utenfor bygningen der det spanske politiet i Catalonia har sitt hovedkvarter. «Rajoy (statsminister i Spania) må gå av», er blant tingene de roper.

En rekke store motorveier ble stengt tidligere på dagen, noe som førte til kilometerlange køer flere steder.

Demonstranter blokkerer en motorvei i Catalonia under generalstreiken tirsdag.

I regionshovedstaden Barcelona var gatene fylt av mennesker med katalanske flagg. Lokalt politi anslo tirsdag ettermiddag at det var snakk om 300.000 demonstranter.

Massene sørget for å lage så mye lyd som mulig: De klappet, sang, ropte og raslet med nøkkelknipper, folk med biler tutet og noen av fagforeningene fyrte av kinaputter mens de marsjerte.

Hver gang et politihelikopter kom til syne på himmelen, brøt folk ut i høylytt buing. Mange stakk en langfinger i været.

Store menneskemasser tok til gatene i Barcelona tirsdag. Madrid svarte med å beskylde den katalanske regjeringen for å «skyve befolkningen mot avgrunnen».

Pere Marés og vennene studerer ved et universitet i Barcelona som holdt stengt under streiken. Det samme gjorde mange butikker og restauranter.

Flere kjente streikepresset.

– Hvis noen spør, er jeg gjest her, sa resepsjonisten på Aftenpostens hotell da vi sjekket inn.

Fotballstoltheten FC Barcelona droppet treningen sin og kunngjorde at stadionet og museet var stengt.

Flere av demonstrantene Aftenposten snakket med var opptatt av at protestene måtte gå fredelig for seg. Slik håper de å vinne Europas sympati.

Madrid: – De skyver befolkningen mot avgrunnen

– Vi viser regjeringen i Catalonia at de har vår støtte. Det er viktig nå. Jeg håper også at denne streiken vil bidra til å legge press på EU og Madrid, slik at vi kan komme i gang med forhandlinger, sier Carlos Frontera, som til vanlig jobber ved et forskningssenter i byen.

Mange butikker og restauranter holdt stengt under streiken tirsdag. Selgere av katalanske flagg hadde derimot en svært innbringende dag.

Myndighetene i Madrid ser imidlertid ikke ut til å ville trappe ned retorikken som følge av protestene.

– Vi ser hvordan regjeringen i Catalonia dag for dag skyver befolkningen mot avgrunnen og oppildner folk til opprør i gatene, sa innenriksminister Juan Ignacio Zoido tirsdag, ifølge NTB.

Håper på samtaler

Hva som vil skje videre i Catalonia nå, er uklart. Regionens president har sagt at det er opp til regionsforsamlingen om de vil erklære seg uavhengig.

Spanske myndigheter holder fast ved at folkeavstemningen var ulovlig og har siden kalt den en farse. Rundt 90 prosent stemte ja, men valgdeltagelsen var bare på 42 prosent. Motstanderne av uavhengighet ble på forhånd oppfordret til å boikotte avstemningen.

Mens vennene er sikre på at de ønsker seg løsrivelse, vil student Pere Marés i første omgang ha forhandlinger. Han sier det er viktigst at Catalonia får mer selvråderett, særlig over økonomi og skatteinntekter.

– Samfunnet er i ferd med å bli splittet opp. Det viktigste nå er at politikerne prater sammen, sier Marés.

LES OGSÅ: Mange storbyer i Europa stenger sentrum for biler. Ordfører Frank Beke (71) ble truet på livet for planene sine.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).