Verden

Erdogan: – Hvis folket ønsker dødsstraff, må vi lytte

I en tale under en demonstrasjon organisert av regjeringspartiet i Istanbul, uttalte presidenten at han vil vedta dødsstraff hvis folket ønsker det.

Recep Tayyip Erdogan snakker til folket under en demonstrasjon søndag.
  • NTB

Demonstrasjonen markerer slutten på tre uker med markeringer til støtte for president Recep Tayyip Erdogan, etter forrige måneds mislykkede militærkupp.

Erdogan holdt en tale på Yenikapi-plassen i turistdistriktet Sultanahmet under demonstrasjonene, hvor han uttalte at «partiene må lytte hvis folket ønsker dødsstraff i Tyrkia», melder AFP.

– Det er det tyrkiske parlamentet som vil avgjøre dette, gitt at suvereniteten tilhører nasjonen. Jeg erklærer på forhånd at jeg vil godkjenne et slikt vedtak hvis det legges fram av parlamentet, sa Erdogan til hundretusenvis av fremmøtte som viftet med tyrkiske flagg.

Evig respekt for martyrer

Demonstrasjonen får støtte av opposisjonspartiene, inkludert det republikanske folkepartiet CHP. Partileder Kemal Kiliçdaroglu takket først nei og kunngjorde at noen andre fra partiet skulle delta på hans vegne, men han ombestemte seg og sa han ville delta for å vise at han tror på Tyrkias lover og «vår evige respekt for martyrer».

En politistyrke på 15.000 mann overvåket demonstrasjonen på Yenkapi-plassen i Tyrkias største by. Tilhengere av regjeringspartiet AKP har tatt til gatene hver kveld siden kuppforsøket 15. juli, som krevde minst 273 liv, inkludert 34 kuppmakere.

Les mer om

  1. Dødsstraff
  2. Tyrkia
  3. Recep Tayyip Erdogan