Verden

Benjamin Netanyahus nye PR-sjef har fornærmet i øst og vest

Israels statsminister Benjamin Netanyahus nyansatte PR-sjef skulle få både sjefen og landet til å fremstå i et godt lys. I stedet har unnskyldningene haglet allerede før han har begynt i jobben.

USAs utenriksminister John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes i oktober i Berlin. Torsdag måtte Netanyahu ringe Kerry og beklage en ny PR-sjefs gamle utsagn.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Han har kalt Barack Obamas Iran-politikk for antisemittisk, hevdet at John Kerry mentalt er en 12-åring og at Israels president er så uviktig at det ikke er noen vits å begå attentat mot ham.

Til uken besøker Netanyahu USA. Der skal han og president Barack Obama forsøke å lappe sammen et forhold som utenfra har sett frossent ut siden 2009. Israel klarte ikke å stoppe USA og det internasjonale samfunnets atomavtale med Iran, og nå trenger Israel og USA et tett samarbeid for å følge opp kontrollen av avtalen.

Har skapt spetakkel

Mange analytikere forventet derfor tung innsats fra begge parter for å legge gamle stridigheter bak seg. I stedet har en av Netanyahus nyansettelser skapt rabalder. Onsdag ble det kjent at den neste kommunikasjonssjefen ved statsministerens kontor i Jerusalem heter Ran Baratz, en 42 år gammel tidligere filosofilærer bosatt på Vestbredden.

Her kan du lese en artikkel fra januar om det bedrøvelige forholdet mellom Obama og Netanyahu:

Les også

10 grunner til at de ikke akkurat er bestekompiser

Torsdag måtte Netanyahu ringe USAs utenriksminister John Kerry og beklage tidligere uttalelser fra sin nye medarbeider.

Dette sa han om John Kerry

I fjor høst da USAs utenriksminister John Kerry trakk linjer fra israeler-palestiner-konflikten til rekrutteringen til IS, skrev Baratz på et konservativt nettsted at han håpet «noen i Utenriksdepartementet vil våkne opp og begynne å se verden med øynene til en mann med en mental alder høyere enn 12.»

Dette sa han om Barack Obama

Da president Barack Obama kritiserte Netanyahu for en tale om Iran i den amerikanske kongressen, skrev Baratz:

«La meg være litt krass, noe som er et brudd med min vanlige tilbakeholdenhet. Slik ser moderne antisemittisme ut i et liberalt vestlig land.»

Dette sa han om Israels president

Da Reuven Rivlin nylig fløy turistklasse og håndhilste på passasjerene, skrev Baratz på Facebook:

«Jeg synes det sier mye at presidenten flyr turistklasse og håndhilser på passasjerer. Først og fremst betyr det at han er så uvesentlig at det ikke er noen grunn til å frykte for hans liv.»

– Var bare humor

Ny PR-sjef: Ran Baratz.

Baratz har nå på Facebook beklaget sine tidligere uttalelser og hevder at de var forsøk på humor. Han sier at de var holdt i lett språk som kan passe på sosiale medier.Da ansettelsen ble kunngjort, sa Baratz i en uttalelse at PR var svært viktig i kampen for Israels anseelse.

– Utfordringene er mange og inkluderer et økende offentlig diplomati i de nye medier på den internasjonale arena, het det da.

Tonen i den politiske debatten i Israel kan generelt være temmelig røff. Her kan du lese litt om hvordan det gikk for seg i februar:

Les også

Flaskepant, barnevakter og vinkjøp: Skittkasting i israelsk valgkamp

Striden ikke over

Hittil har kritikken haglet fra USAs utenriksdepartement, Det hvite hus og Israels presidentkontor. Ifølge den amerikanske UD-talsmannen John Kirby hadde Netanyahu sagt til Kerry at han ville gjennomgå ansettelsen en gang til etter sin USA-tur, men dette avvises i israelske medier.

Uansett kan det bli mer strid om Baratz. Før han tiltrer må ansettelsen bekreftes i regjeringen. Ifølge Times of Israel er flere statsråder fra Netanyahus eget parti motstandere av utnevnelsen.

Les også

  1. Arabiske Jerusalem-foreldre har fått brev fra skolen: Hold barna unna kniver og snakk med dem om døden

  2. Forvekslet sprukket rør med Messias

  3. Slik ble en 13-åring midtpunkt i Israel-Palestina-konflikten