Russerne liker at verden frykter hva Putin og Trump kan finne på.

MOSKVA (Aftenposten): Tre av fire russere liker at verden frykter Russland. Nå starter hestehandelen mellom jordens to mektigste mennesker.

Lørdag skal presidentene Vladimir Putin og Donald Trump snakke sammen for første gang - på telefon. Russerne har lenge ivret for å få til et toppmøte mellom USA og Russland.
  • Per Anders Johansen
President Donald Trump har flere ganger varslet at han ønsker et bedre forhold til Russland. Lørdag skal han for første gang snakke med Putin.

Lørdag skal presidentene Donald Trump og Vladimir Putin snakke sammen – på telefon – for første gang.

På russisk side ser man det som et første steg på vei mot et toppmøte, noe som i seg selv vil være en stor seier for Kreml.

Mens reaksjonene i resten av verden viser at mange frykter hva Trump og Putin kan finne på, ser mange russere lyst på at Russland fremstår som mektigere og respektert av USAs president.

  • En måling gjort av det russiske målingsinstituttet FOmnibus etter at Trump ble president, viser at 86 prosent av russerne tror verden frykter Russland mer enn tidligere.
  • Mer overraskende, sett med vestlige øyne, er at 75 prosent av russerne sier «det er bra at verden er redd Russland».

Trump og Putin har mye å snakke om.

Noe saker kan de raskt bli enige om – men flere tror «hvetebrødsdagene» vil gå over raskt:

1. USA og Russland vil knuse IS sammen

Første punkt som de fleste observatører tror Trump og Putin raskt kan bli enige om, er «krigen mot terror» og IS.

På dette punktet har begge sagt at de ønsker samarbeid.

Denne uken angrep russiske bombefly flere IS-mål.

Ifølge avisen Kommersant fikk russerne koordinatene fra «NATO-kilder», noe som er første gang siden oktober 2015. Pentagon avviser dette.

De russiske medieoppslagene viser at Kreml er svært opptatt av å bli sett på som en likeverdig «partner».

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver og tidligere militære etterretningssjef Michael T. Flynn på middag i Moskva i desember 2015 med president Vladimir Putin. Hensikten var å feire Putins propagandakanal Russia Today, og Flynn skal ha fått godt betalt for å komme. De siste ukene har Flynn vært med på å plukke ut Trumps team.

2. Atomvåpen-avtale?

Trump sa i forrige uke at han ønsker en atomnedrustningsavtale.

– Symmetriske kutt er totalt uakseptabelt, sa Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov på russisk TV.

Russerne har allerede gjort det klart at dette vil kreve innrømmelser fra Trump om rakettskjold, kappløpet i verdensrommet og en rekke andre vanskelige saker.

– Å koble sanksjonene og atomnedrustning er usannsynlig, mente Kreml.

- Sanksjonene vil ikke bli hevet på lang tid, mener Russlands statsminister Dmitrij Medvedev. Han advarer mot russiske forhåpninger om at Trump vil fjerne sanksjonene med det første.

3. Kreml tror sanksjonene fortsetter en god stund

Enkelte av USAs sanksjoner mot enkeltpersoner i den russiske makteliten kan Trump heve umiddelbart, uten å gå via Kongressen. Det er årsaken til at både demokrater og republikanere nå arbeider med et forslag som begrenser presidentens myndighet til å fjerne sanksjonene på egen hånd.

I Moskva tror de fleste at Trump ikke vil fjerne de viktigste sanksjonene mot Russland før tidligst mot slutten av 2017.

– Det er på tide å kvitte seg med illusjonene om at sanksjonene vil bli hevet snart, sa statsminister Dmitrij Medvedev på et partimøte i Moskva denne uken.

– Dette vil åpenbart ta lang tid.

Trump holder frem en av sine første presidentordre, hvor USA trekker seg fra Trans Pacific Partnership-samarbeidet. Det tolkes av mange som første skritt mot en handelskrig med Kina.

4. Oljekrigen: Putin og OPEC mot Trump

Trumps planer om gjøre USA selvforsynt med olje og gass, bidrar også til Trumps og Putins «pragmatiske egeninteresser» vil kollidere veldig raskt.

De varslede tiltakene fra Trump om subsidier og frie tøyler til amerikansk oljeindustri, kan gi Russland enorme problemer.

– «Trump-økonomien» vil svekke Russlands økonomi på de fleste måter, advarer den russiske oljeeksperten Jarov Mirkin til Rossijskaja Gazeta.

Eneste lyspunkt er at det vil bringe den arabiske verdenen tettere Moskva, tror Kreml.

Et Russlands mest nasjonalistiske partier fikk laget denne tegningen av Putin, Le Pen og Trump allerede i sommer, og brukte plakaten i den russiske valgkampen. Her står en av partiets politikere på en pressekonferanse med Putin.

5. Kina-konflikt gir Putin handlingsrom

Trump har allerede varslet en tøff handelspolitikk mot Kina og hisset opp kineserne ved å snakke direkte med Taiwans president.

– Dette åpner nye muligheter for Russland. Dem må vi gripe, sier lederen for den orientalske skolen i Moskva Alexei Maslov til Izvestia.

Meldinger om at kineserne flyttet atomraketter mot grensen til Russland som reaksjon på Trumps «fornærmelser», vakte enorm oppsikt i Moskva. Kreml måtte til slutt gå ut å berolige russerne om dette ikke utgjorde noen militær trussel.

President Vladimir Putin og Donald Trump er nå blant de mest populære tradisjonelle tredukkene som selges på gatemarkeder i Moskva. De som tjener mye på dukkesalget, er imidlertid kineserne. De rimeligste Trump- og Putin-dukkene er laget i Kina.

6. Hva skjer med Ukraina?

Hva Trump og Putin vil gjøre med Ukraina-krigen, er et av de vanskeligste og mest usikre spørsmålene.

I Kiev er det meget stor bekymring for hva som kan skje.

Under valgkampen uttrykte Trump forståelse for Russlands annektering av Krim. Samtidig er det fortsatt flertall i Kongressen for å fortsette sanksjonene.

I mellomtiden fører den russiskstøttede krigen til enorme kostnader for Ukraina, som i tillegg sliter med store økonomiske problemer, manglende reformer og korrupsjon.

– Risikoen for å la Russland fremstå som for mye av en seierherre kan bidra til å presse Ukraina lenger ned på Trumps liste, mener avisen Independent.

"Hva gjorde vi feil", spør demonstrerende kvinner i San Fransisco 21. januar 2017.

Putins «hjerne»: - Alt vil falle i våre hender

Både vestlige og russiske kommentatorer tror ikke «hvetebrødsdagene» vil vare lenge:

– Dette er historien om en skilsmisse før partene i det hele tatt har være ute sammen på date, skriver kommentator Jonathan Eyal for Strait Times.

– Forholdet til USA og Trump blir uansett ikke lettere. Men det kan bli mer pragmatisk, sa formannen i Føderasjonsrådets utenrikskomité Konstantin Kosatsjev til Izvestia. Han møter neste uke den første norske politikerdelegasjonen til Moskva på tre år.

– Vi behøver ikke gjøre noe som helst, sa den konservative, russisk-ortodokse «Eurasia»-filosofen Aleksandr Dugin, som er blitt fremstilt som «Putins hjerne».

– Vi må bare ikke hisse opp Trump eller gjør ham sint. Da vil alt falle i våre hender som epler om høsten. Det er ikke engang nødvendig å riste i treet. Eplene vil bare falle ned av seg selv, sa Dugin, som på 90-tallet stiftet "Det nasjonalbolsjevikiske partiet med klare fascistiske trekk.

Filosofen Alexander Dugin er blitt betegnet som Putins «hjerne» på grunn av sitt syn på en Eurasia-allianse mot vesten. I 1997 i artikkelen «Fascisme - grenseløs og rød» forsvarte Dugin en «ekte, sann, radikal, revolusjonær og konsistent fascistisk fascisme». Senere stiftet han Eurasia-partiet. I dag har eget TV-program på den russiskortodokse TV-kanalen Tsargrad, som eies av oligarken Konstantin Malofeev.

– Løser ikke Russlands virkelige problemer

– Velkommen til en ny verdensorden, advarer den russiske avisen Gazeta.ru, som spår at det ikke vil gå lang tid før USA og Trump blir svartmalt like mye av Kremls propagandaapparat som Obama og Merkel.

– Russland har ikke så mye å kjøpslå med Trump om. Og Trump har ikke så mye å gi, mener avisen.

Den uavhengige kommentatoren Semen Novoprudskij skriver at «Russland fortsetter å bygge et falskt selvbilde».

– Dette løser ingen av de virkelige problemene i vårt land. Det gjør oss ikke smartere, rikere, sunnere eller sikrere. Den eneste trusselen mot Russland, er Russland, mener Dovoprudskij.

"Kosovo er Serbia" står det på et veggmaleri av Putin og Trump i Beograd i Serbia. Konfliktene på Balkan kan bli en av sakene som Trump og Putin må løse i fremtiden etter flere hendelser og uttalelser fra serbiske politikere de siste ukene.

Mange vil være verter for Putin og Trump

Om et fremtidig presidentmøte vil skje i løpet av en eller annen internasjonal konferanse eller i form av et eget toppmøte, er ennå ikke diskutert, ifølge Kreml.

– Når en telefonsamtale har vært holdt, og om statslederne finner det nødvendig å bli enige om et mulig møte, vil forberedelsene starte, sier Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov til Interfax.

Et alternativ er Slovenia, hvor Trumps kone Melania kommer fra. Under toppmøtet i 2001, ved den vakre slovenske sjøen Bled, sa tidligere president George Bush at han «så inn i Putins sjel».

Finland har allerede prøvd å lokke med Arktisk Råd, mens Island forlengst har foreslått et toppmøte i Reykjavik, der USAs Ronald Reagan og Sovjetunionens Mikhail Gorbatsjov hadde sitt legendariske toppmøte i oktober 1986.

Slik tegnet en graffiti-kunstner i Vilnius i Litauen forholdet mellom Putin og Trump allerede i mai 2016. I de baltiske landene er mange bekymret for hva som vil skje når Putin og Trump starter sine forhandlinger.