Russerne liker at verden frykter hva Putin og Trump kan finne på.
MOSKVA (Aftenposten): Tre av fire russere liker at verden frykter Russland. Nå starter hestehandelen mellom jordens to mektigste mennesker.
Lørdag skal presidentene Donald Trump og Vladimir Putin snakke sammen – på telefon – for første gang.
På russisk side ser man det som et første steg på vei mot et toppmøte, noe som i seg selv vil være en stor seier for Kreml.
Mens reaksjonene i resten av verden viser at mange frykter hva Trump og Putin kan finne på, ser mange russere lyst på at Russland fremstår som mektigere og respektert av USAs president.
- En måling gjort av det russiske målingsinstituttet FOmnibus etter at Trump ble president, viser at 86 prosent av russerne tror verden frykter Russland mer enn tidligere.
- Mer overraskende, sett med vestlige øyne, er at 75 prosent av russerne sier «det er bra at verden er redd Russland».
Trump og Putin har mye å snakke om.
Noe saker kan de raskt bli enige om – men flere tror «hvetebrødsdagene» vil gå over raskt:
1. USA og Russland vil knuse IS sammen
Første punkt som de fleste observatører tror Trump og Putin raskt kan bli enige om, er «krigen mot terror» og IS.
På dette punktet har begge sagt at de ønsker samarbeid.
Denne uken angrep russiske bombefly flere IS-mål.
Ifølge avisen Kommersant fikk russerne koordinatene fra «NATO-kilder», noe som er første gang siden oktober 2015. Pentagon avviser dette.
De russiske medieoppslagene viser at Kreml er svært opptatt av å bli sett på som en likeverdig «partner».
2. Atomvåpen-avtale?
Trump sa i forrige uke at han ønsker en atomnedrustningsavtale.
– Symmetriske kutt er totalt uakseptabelt, sa Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov på russisk TV.
Russerne har allerede gjort det klart at dette vil kreve innrømmelser fra Trump om rakettskjold, kappløpet i verdensrommet og en rekke andre vanskelige saker.
– Å koble sanksjonene og atomnedrustning er usannsynlig, mente Kreml.
3. Kreml tror sanksjonene fortsetter en god stund
Enkelte av USAs sanksjoner mot enkeltpersoner i den russiske makteliten kan Trump heve umiddelbart, uten å gå via Kongressen. Det er årsaken til at både demokrater og republikanere nå arbeider med et forslag som begrenser presidentens myndighet til å fjerne sanksjonene på egen hånd.
I Moskva tror de fleste at Trump ikke vil fjerne de viktigste sanksjonene mot Russland før tidligst mot slutten av 2017.
– Det er på tide å kvitte seg med illusjonene om at sanksjonene vil bli hevet snart, sa statsminister Dmitrij Medvedev på et partimøte i Moskva denne uken.
– Dette vil åpenbart ta lang tid.
4. Oljekrigen: Putin og OPEC mot Trump
Trumps planer om gjøre USA selvforsynt med olje og gass, bidrar også til Trumps og Putins «pragmatiske egeninteresser» vil kollidere veldig raskt.
De varslede tiltakene fra Trump om subsidier og frie tøyler til amerikansk oljeindustri, kan gi Russland enorme problemer.
– «Trump-økonomien» vil svekke Russlands økonomi på de fleste måter, advarer den russiske oljeeksperten Jarov Mirkin til Rossijskaja Gazeta.
Eneste lyspunkt er at det vil bringe den arabiske verdenen tettere Moskva, tror Kreml.
5. Kina-konflikt gir Putin handlingsrom
Trump har allerede varslet en tøff handelspolitikk mot Kina og hisset opp kineserne ved å snakke direkte med Taiwans president.
– Dette åpner nye muligheter for Russland. Dem må vi gripe, sier lederen for den orientalske skolen i Moskva Alexei Maslov til Izvestia.
Meldinger om at kineserne flyttet atomraketter mot grensen til Russland som reaksjon på Trumps «fornærmelser», vakte enorm oppsikt i Moskva. Kreml måtte til slutt gå ut å berolige russerne om dette ikke utgjorde noen militær trussel.
6. Hva skjer med Ukraina?
Hva Trump og Putin vil gjøre med Ukraina-krigen, er et av de vanskeligste og mest usikre spørsmålene.
I Kiev er det meget stor bekymring for hva som kan skje.
Under valgkampen uttrykte Trump forståelse for Russlands annektering av Krim. Samtidig er det fortsatt flertall i Kongressen for å fortsette sanksjonene.
I mellomtiden fører den russiskstøttede krigen til enorme kostnader for Ukraina, som i tillegg sliter med store økonomiske problemer, manglende reformer og korrupsjon.
– Risikoen for å la Russland fremstå som for mye av en seierherre kan bidra til å presse Ukraina lenger ned på Trumps liste, mener avisen Independent.
Putins «hjerne»: - Alt vil falle i våre hender
Både vestlige og russiske kommentatorer tror ikke «hvetebrødsdagene» vil vare lenge:
– Dette er historien om en skilsmisse før partene i det hele tatt har være ute sammen på date, skriver kommentator Jonathan Eyal for Strait Times.
– Forholdet til USA og Trump blir uansett ikke lettere. Men det kan bli mer pragmatisk, sa formannen i Føderasjonsrådets utenrikskomité Konstantin Kosatsjev til Izvestia. Han møter neste uke den første norske politikerdelegasjonen til Moskva på tre år.
– Vi behøver ikke gjøre noe som helst, sa den konservative, russisk-ortodokse «Eurasia»-filosofen Aleksandr Dugin, som er blitt fremstilt som «Putins hjerne».
– Vi må bare ikke hisse opp Trump eller gjør ham sint. Da vil alt falle i våre hender som epler om høsten. Det er ikke engang nødvendig å riste i treet. Eplene vil bare falle ned av seg selv, sa Dugin, som på 90-tallet stiftet "Det nasjonalbolsjevikiske partiet med klare fascistiske trekk.
– Løser ikke Russlands virkelige problemer
– Velkommen til en ny verdensorden, advarer den russiske avisen Gazeta.ru, som spår at det ikke vil gå lang tid før USA og Trump blir svartmalt like mye av Kremls propagandaapparat som Obama og Merkel.
– Russland har ikke så mye å kjøpslå med Trump om. Og Trump har ikke så mye å gi, mener avisen.
Den uavhengige kommentatoren Semen Novoprudskij skriver at «Russland fortsetter å bygge et falskt selvbilde».
– Dette løser ingen av de virkelige problemene i vårt land. Det gjør oss ikke smartere, rikere, sunnere eller sikrere. Den eneste trusselen mot Russland, er Russland, mener Dovoprudskij.
Mange vil være verter for Putin og Trump
Om et fremtidig presidentmøte vil skje i løpet av en eller annen internasjonal konferanse eller i form av et eget toppmøte, er ennå ikke diskutert, ifølge Kreml.
– Når en telefonsamtale har vært holdt, og om statslederne finner det nødvendig å bli enige om et mulig møte, vil forberedelsene starte, sier Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov til Interfax.
Et alternativ er Slovenia, hvor Trumps kone Melania kommer fra. Under toppmøtet i 2001, ved den vakre slovenske sjøen Bled, sa tidligere president George Bush at han «så inn i Putins sjel».
Finland har allerede prøvd å lokke med Arktisk Råd, mens Island forlengst har foreslått et toppmøte i Reykjavik, der USAs Ronald Reagan og Sovjetunionens Mikhail Gorbatsjov hadde sitt legendariske toppmøte i oktober 1986.