Verden

Enighet om ny regjering på Island etter Panama Papers-skandalen

En ny koalisjonsregjering er klar på Island etter mer enn to måneder med forhandlinger. Konservative Bjarni Benediktsson blir ny statsminister.

Bjarni Benediktsson blir ny statsminister på Island
  • NTB

Det konservative Selvstendighetspartiet går sammen med to liberale partier – Reformpartiet og Lys framtid – i den nye regjeringen.

Benediktsson tilhører Selvstendighetspartiet, den store vinneren av valget 29. oktober, og har tidligere vært finansminister. Enigheten mellom de tre kom på plass mandag kveld.

– Jeg er veldig fornøyd med avtalen, sier Benediktsson.

I regjeringsplattformen åpnes det for en mulig folkeavstemning om EU-medlemskap i slutten av regjeringsperioden.

  • Spådommer gikk på at Piratpartiet ville komme til makten på Island. Den 2. desember ble partiet bedt om å danne regjering

Et parti som i 2013 fikk fem prosent av stemmene.

Koalisjonspartiene har til sammen 32 seter i nasjonalforsamlingen, noe som gir dem knappest mulig flertall.

Forhandlingene mellom de tre partiene har pågått siden før jul, og avtalen markerer slutten på det som har vært en av de lengste og vanskeligste regjeringsforhandlingene i islandsk historie, skriver nettavisen Iceland Magazine.

Island gikk til valg i slutten av oktober. Valget ble utlyst da Sigmundur David Gunnlaugsson gikk av på grunn av økonomiske forhold som ble avdekket i de såkalte Panama Papers-avsløringene.

Utfallet ble et fragmentert Allting, og flere forsøk på å danne koalisjoner har gått i vasken siden valgresultatet ble klart.

Partileder var tidligere punkrocker - blir trolig statsråd

At det liberale partiet Lys framtid danner regjering sammen med det borgerlige Selvstendighetspartiet vekker oppsikt.

Partileder Ottar Proppe har tidligere vært punkrocker og markert seg som en skarp kritiker av det såkalte etablissementet. Han blir nå enten miljøminister eller helseminister, ifølge nettavisen.

Både Lys framtid og Reformpartiet har tidligere trukket seg fra forhandlinger med partiene på venstresiden med begrunnelse i at de mangler vilje til å gjennomføre grunnleggende endringer i fiskeri- og jordbrukspolitikken.

Opposisjonspartiene har varslet at de vil samarbeide for å holde presset mot regjeringen oppe. Det kan derfor bli krevende for regjeringen å få vedtatt omstridte forslag i nasjonalforsamlingen.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Island
  3. Panama papers