Verden

Nå snakker vi med Russland igjen: Første norske politikerdelegasjon til Moskva etter at sanksjonene ble innført.

OSLO/MOSKVA (Aftenposten): I Europa raser uenigheten om sanksjonene mot Russland. USAs nyvalgte president vil myke opp forholdet, og til uken reiser en tverrpolitisk norsk delegasjon til Moskva.

Leder av Stortingets utenrikskomité Anniken Huitfeldt leder den første, brede norske politikerdelegasjonen til Moskva siden Russland annekterte Krim. Politikere fra både Ap, Høyre, SV, Frp og Venstre vil være med til Moskva.
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

− Det er positivt at utenrikskomiteen reier til Moskva, fordi dialog med russerne er viktig, sier generalsekretær i Atlanterhavskomiteen Kate Hansen Bundt til Aftenposten.

− Vi mener det er viktig å ha kontakt med nasjonalforsamlingen i et naboland. Både finske og tyske parlamentarikere har vært der mer enn oss, sier lederen av utenrikskomiteen Anniken Huitfeldt til Aftenposten.

Norge har stort sett frosset de politiske forbindelsene med Russland etter annekteringen av Krim-halvøya. I tillegg har NATO styrket sin tilstedeværelse i Øst-Europa.

Vertskap er lederen i Føderasjonsrådets utenrikskomité, Konstantin Kosatsjev. Det er første gang at norske politikere på så høyt nivå besøker Moskva etter at Norge innførte sanksjonene mot Russland i 2014. Det skjedde etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya.

En Kreml-tro journalist holder opp en plakat av Trump, Le Pen og Putin etter Trumps valgseier i USA.

– Viktig med dialog

I fjor sommer var Føderasjonsrådets utenrikskomité i Oslo og besøket neste uke er en gjenvisitt. Leder av utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt (A), sier til Aftenposten at temaene under samtalene vil spenne over alt fra nordområdene til Syria og også omfatte menneskerettigheter og situasjonen i Ukraina.

  • NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg: Har hatt en god samtale med Donald Trump.

− Er besøket et tegn på en oppmyking i forholdet mellom Norge og Russland?

− Vi står fast ved kritikken av Russlands folkerettsbrudd i Ukriania, men samtidig er det viktig med dialog. Det er ingen endring i holdningen fra norsk side. Dette blir tredje gang jeg som leder av utenrikskomiteen er i Russland i denne stortingsperioden, men første gang i Moskva. Besøket er en gjenvisitt etter at den russiske utenrikskomiteen var i Oslo i fjor sommer.

– Med signalene fra Trump og den uenigheten vi ser mellom EU-landene er det grunn til å tro at sanksjonene blir helt eller delvis opphevet, sier generalsekretær i Den norske atlanterhavskomiteen Kate Hansen Bundt.

Sanksjonene på glid?

Hansen Bundt tror at sanksjonene mot Russland kan bli svekket.

– Med signalene fra Trump og den uenigheten vi ser mellom EU-landene er det grunn til å tro at sanksjonene blir helt eller delvis opphevet. Det er viktig for Norge at årsakene til sanksjonene adresseres, men samtidig bør vi følge de signalene som her kommer fra EU og NATO, sier hun.

Forholdet mellom Vesten og Russland er flyttet høyere opp på dagsordenen etter valget av Donald Trump. Huitfeldt sier at besøket ikke har noe med det amerikanske presidentvalget å gjøre.

– Det skulle ha skjedd i desember, men av praktiske årsaker blir det ikke mulig å få det til før nå, sier hun.

I tillegg til Huitfeldt reiser Øyvind Halleraker (H), Christian Tybring-Gjedde (Frp), Trine Skei Grande (V), Bård Vegar Solhjell (SV).

Russisk isfront

Russiske myndigheter har likt dårlig at norske politikere har holdt seg unna Russland, selv om man forstår at dette er et resultat av Norges forhold til USA, NATO og EU.

Dette har ført til at den politiske kontakten mellom Russland og Norge har vært på et historisk lavt nivå, selv om både grense-, fisk- og miljøsamarbeid har fortsatt på lavere nivå.
I mellomtiden har utenriksministre for en rekke store NATO-land besøkt Russland, blant annet USA, Frankrike, Tyskland og Italia.

Brende avventer

Utenriksminister Børge Brende er invitert til en arktisk konferanse i Arkhangelsk i slutten av mars, men hans pressetalsmann opplyser til Aftenposten at det ikke er avgjort om han drar.

Næringsminister Monica Mæland er invitert over til Moskva til våren. Hun møtte sin russiske motpart i Oslo i november i fjor. Fiskeriminister Per Sandberg har også deltatt på et møte i St. Petersburg.

Det første besøket i Moskva etter Russlands annektering av Krim, fant sted 30. november 2015 da statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet hadde møte i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen.

Har vi ikke USA i ryggen?

Det helt nye i situasjonen er Donald Trumps ønske om å myke opp forholdet til Russland og hans mindre interesse for NATO.

Dette har skapt hodebry på norsk side. NATO-landene har ønsket seg et toppmøte med president Donald Trump så raskt som mulig, men noen dato er ikke fastsatt.

– Norge har kunnet ha en fast holdning overfor Russland fordi vi har hatt USA og NATO i ryggen, endres det nå?

– Ja, det har vært situasjonen siden 1949. Nå skal vi ikke overdrive de nye signalene. Den amerikanske forsvarsministeren har nylig forsikret at forpliktelsene overfor NATO ligger fast, selv om det kan se ut til at den amerikanske presidenten oppholder seg i en annen virkelighet. Jeg tror det viktige fremover blir at de europeiske allierte leverer. Det betyr å nå 2 prosents målet, sier Hansen Bundt.

2 prosentmålet betyr at hvert NATO-land skal bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

– Det holder nå med styrkeoppbygging overfor Russland med det som er på plass i Baltikum og Polen. Innsatsen må vris mot kampen mot terror og stabiliserende tiltak i Nord-Afrika og Midtøsten. På denne måten vil europeiske allierte bidra til å gjøre mer relevant både for seg selv og for USA, sier hun.

Russland-kritikk av Norge

I forrige uke publiserte den russiske ambassaden i Oslo på sine hjemmesider et langt og knallhardt angrep på Norge og norsk politikk med tittelen «Russland NATO».

Første del var en oppsummering av Russlands generelle NATO-kritikk. Men deretter rettet det russiske utenriksdepartementet en svært lang rekke anklager mot Norge:

«NATOs militære forberedelser i grenseområdene mot Russland, herunder i Norge, som Russland aldri har utgjort eller utgjør en trussel mot, stadig utplassering av USAs tunge våpen og ekstra styrker på rotasjonsbasis i en rekke land i Øst-Europa og Baltikum, provoserer til anspenthet og undergraver den eksisterende maktbalansen i Europa», skriver den russiske ambassaden.

Les mer om

  1. Russland
  2. Norge
  3. EU