Verden

Full terroristjakt i Berlin - IS tar på seg ansvaret for angrepet

Politiet ber folk være forsiktige mens de etterforsker flere spor etter angrepet mot julemarkedet i Berlin. Gjerningspersonen regnes som bevæpnet og farlig.

Politiet leter fortsatt etter personen som kjørte vogntoget inn i julemarkedet i Tysklands hovedstad Berlin mandag kveld. Christian Mang / Reuters / NTB scanpix

 • Tarjei Kramviken
 • Øystein Kløvstad Langberg
 • Tor Arne Andreassen

Det ligger en jevn lyd av sirener over den tyske hovedstaden, men stemningen er dempet og sober etter angrepet som kostet 12 mennesker livet. Få synes å la seg stresse av at det er en eller flere gjerningsmenn på rømmen.

Marie Nicolau (22) og Nicolas Niedrig (23) har kommet til Breitscheidsplatz i Vets-Berlin for å tenne lys.

– Det er litt ekkelt å vite at han er der ute. Men hvis man begynner å tenke sånn, ender det bare med at man blir hjemme. Man kan ikke ta toget lenger, eller oppholde seg på steder med mange mennesker eller reise til utlandet. Slik går det ikke an å leve, sier Nicolau til Aftenposten.

Kjæresten Niedrig sier han tror gjerningsmannen uansett har forlatt Berlin for lenge siden. Det er nå gått over ett døgn siden angrepet.

–Jeg vil ikke gå rundt og være redd, og jeg sier til meg selv at Berlin er trygt. Det er ikke Syria vi bor i, sier Marie Nicolau. Tirsdag kveld var hun ved det angrepne julemarkedet sammen med kjæresten Nicolas Niedrig. Øystein K. Langberg

IS tar på seg skylden

«Den som gjennomførte operasjonen i Berlin, er en soldat av Den islamske staten og han gjennomførte operasjonen som et svar på oppfordringen om å angripe folk fra koalisjonslandene», heter det i en meldingen fra IS’ propagandaorgan Amaq.

Med koalisjonslandene mener ekstremistgruppen landene som deltar i bombingen av IS i Syria og Irak. Innenriksminister Thomas de Maizière i Tyskland sier at etterforskerne følger flere spor.

– Vi hørte nettopp om den angivelige påstanden fra denne såkalte islamske staten, sier han til kringkasteren ARD.

 • Angrepet i Berlin følger IS’ nye terroroppskrift til punkt og prikke. Bilen er gruppens nye foretrukne våpen.

Pågrepet mann løslatt

I dag løslot politiet en pakistansk asylsøker som ble pågrepet kort tid etter at vogntoget braste inn i det populære julemarkedet. Etterforskerne hadde ingen bevis som knyttet 23-åringen til angrepet.

Riksadvokaten i Tyskland sier at vitner mistet gjerningspersonen av syne etter at han rømte fra vogntoget. Mannen som ble pågrepet, passet til signalementet.

– Den virkelige gjerningspersonen er fortsatt bevæpnet, på frifot og kan gjøre mer skade, sier en høytstående polititjenestemann i Berlin til avisen Die Welt.

Det kjente landemerket Brandenburger Tor ble lyst opp i det tyske flaggets farger tirsdag. Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix

På Twitter advares folk mot å konfrontere mistenkelige personer. «Det er derfor vi er her», skriver politiet.

Det er ikke offentliggjort noe signalement på gjerningspersonen. Det er heller ikke endelig avklart om det er en eller flere gjerningspersoner.

Skjerpet sikkerhet

I Berlin og andre steder i Tyskland patruljerer politiet gatene, og sikkerheten er skjerpet på landets mange og populære julemarkeder. Også andre steder i Europa er beredskapen høynet.

På julemarkedene i Tyskland samles turister og lokale for å spise pølser, drikke «glühwein», snakke med bekjente og kanskje handle litt. Men mandag ble idyllen brutt da vogntoget braste inn i folkemengden og tok livet av tolv mennesker.

Fortsatt kjemper 14 av de 48 sårede for livet, ifølge innenriksminister de Maiziere. Men tidligere på dagen kunne politiet også fortelle at 24 andre var skrevet ut fra sykehuset og har reist hjem.

Et hav av lys er blitt tent i Berlin til minne om de tolv som mistet livet i angrepet. Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Lys og kondolanseprotokoll

Mange folk har strømmet til åstedet for å prøve å forstå hva som har skjedd. Marie Nicolau og Nicolas Niedrig sier til Aftenposten at det hjelper å være der.

– Jeg skulle starte på bacheloroppgaven i dag, men det gikk ikke så bra. Jeg måtte se djevelen i øynene, sier Niedrig foran havet av blomster og tente lys.

Også forbundskansler Angela Merkel besøkte stedet tirsdag. Hun mintes ofrene med ett minutts stillhet og signerte kondolanseprotokollen som er lagt ut i kirken like ved.

– Landet må ikke lammes av ondskap og frykt, sa hun.

Angela Merkel tok tirsdag turen til åstedet foran Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Plassen ligger midt i sentrum av gamle Vest-Berlin, rett den zoologiske hagen og den populære handlegaten Kurfürstendamm. Hannibal Hansche / Reuters / NTB scanpix

Syv døde identifisert

Så langt er syv drepte identifisert. Blant dem er det seks tyskere, i tillegg til den polske lastebilsjåføren politiet tror ble drept av gjerningspersonen da vogntoget ble kapret, skriver den tyske tabloidavisen Bild.

Eieren av vogntoget sier at Lukasz Urban (37) ble både knivstukket og skutt. Ariel Zurawski, som også var Urbans fetter, forteller at han ble bedt om å identifisere ham.

Zurawski viste fram et bilde av den drepte lastebilsjåføren på mobilen sin. Politiet sier at Lukasz Urban var et offer og de mistenker ikke at han var en av gjerningspersonene. AP / NTB Scanpix

– Ansiktet hans hadde hovnet opp og var blodig. Det var veldig tydelig at han hadde kjempet for livet, sier Zurawski til kringkasteren TVN.

Politiet har så langt ikke funnet våpenet som ble brukt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Intens jakt på ukjent gjerningsmann etter julemarkedmassakre

 2. VERDEN

  Flere drept og skadet på tysk julemarked - politiet mistenker terror

 3. VERDEN

  Tysk avis: Politiet frykter at gjerningsmannen fortsatt er bevæpnet og på frifot

 4. VERDEN

  Terrormistenkte sverget troskap til IS i video: – Vi skal slakte dere

 5. VERDEN

  Terroristene har siktet seg inn på julen. Trusselen preger hele Europa.

 6. VERDEN

  Berlin-tur var 40-åringens gave til mor