Verden

Slik har Trump ertet på seg USAs etterretning – fredag møter han sjefene

Fredag møter Donald Trump amerikanske etterretningstopper for å snakke om russisk hacking og forsøk på valgmanipulering.

Donald Trump snakket i julen med mediene på sitt feriested i Florida.
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Det er en viss risiko for at møtet byr på kjølige fronter og brydd stemning. Den påtroppende presidenten har offentlig uttrykt det som tolkes som mistro til landets egen etterretning. Til og med det planlagte tidspunktet for møtet har partene i offentlighet kjeklet om.

Her er noe av det Trump har gjort for å erte på seg USAs etterretningsorganer:

1. Anførselstegn

I en tweet så sent som onsdag denne uken satte Trump anførselstegn rundt ordene «etterretning» og «russisk hacking». De fleste tolket dette som en dårlig skjult, spydig understrekning av Trumps mistro til begge deler og en sterk diskreditering av etterretningstjenestenes arbeid. Også de fleste utenforstående eksperter stoler på det etterretningen har lagt frem i denne saken, men skeptikere finnes.

– Det kan ha vært russiskspråklige hackere som rett og slett ikke liker Hillary Clinton, sier Jeffrey Carr i 20K League til The New York Times.

The "Intelligence" briefing on so-called "Russian hacking" was delayed until Friday, perhaps more time needed to build a case. Very strange!

2. Krangel om tidspunkt

I den samme twittermeldingen som Trump brukte anførselstegn, skrev han at møtet var blitt «utsatt til fredag» og at de kanskje trengte mer tid for å bygge opp en sak. «Svært underlig», skrev han.

Etterretningsorganisasjonene kjente imidlertid ikke til at møtet var planlagt på et tidligere tidspunkt.

3. Gir troverdighet til Julian Assange

Wikileaks-gründer Julian Assange sier i et intervju med Fox News at russerne ikke sto bak de lekkede e-postene i valgkampen. Trump siterte Assange både om dette og om at amerikansk mediedekning er uærlig. Den republikanske tungvekteren Lindsey Graham er blant mange som sterkt misliker at Trump slik gir Assange troverdighet.

– Det ser ut som at du har to valg – enten en fyr som bor i en ambassade på flukt fra loven anklaget for voldtekt, som har undergravet amerikansk demokrati og har frigitt gradert informasjon som satte våre soldater i fare eller de 17 etterretningsorganene som har avlagt ed på å forsvare oss. Jeg går for de siste, sier Graham.

I 2010 sa for øvrig Trump selv at det «burde vært dødsstraff eller noe» for Wikileaks’ lekkasjer. Torsdag meldte Trump at han ikke er enig med Assange, men bare videreformidler synspunktene hans. Han skrev også at han ikke er imot etterretningen, men er en sterk tilhenger.

Julian Assange said "a 14 year old could have hacked Podesta" – why was DNC so careless? Also said Russians did not give him the info!The dishonest media likes saying that I am in Agreement with Julian Assange - wrong. I simply state what he states, it is for the people....to make up their own minds as to the truth. The media lies to make it look like I am against "Intelligence" when in fact I am a big fan!

4. Skryter av Putin

Da Obama i romjulen utviste 35 diplomater og innførte sanksjoner, gjorde Russlands president Vladimir Putin ikke gjengjeld. I stedet ba han amerikanske diplomatbarn til julefest. «Jeg har alltid visst at Putin er veldig smart», skrev Trump. Nå er dette mest refs til Obama-administrasjonen, men heller ikke i etterretningsorganene er man normalt veldig begeistret for at det tas parti med landets motstandere.

 • Bidro Putin til at Trump ble valgt? Her er seks spørsmål og svar som forklarer hacker-skandalen i USA.
 • Aftenpostens kommentator: Russlands informasjonskrig er en dyster suksess
Donald Trump og kona Melania feiret nyttår på landstedet Mar-a-Lago, men snakket først med reportere om etteretning og russiske hackere.

5. «Jeg vet ting andre ikke vet»

Da Donald Trump nyttårsaften snakket med reportere i Florida ble han spurt om sin skepsis til etterretningen:

– Jeg vet også ting som andre folk ikke vet, og de kan dermed ikke være sikre på situasjonen, sa Trump.

Både antydningen om at han har fått gradert informasjon som sår tvil om det de har sagt offentlig og at han eventuelt avslører det, er egnet til å hisse opp etterretningsfolk. Humornettstedet The Onion snudde det hele på hodet og laget en tulleartikkel om at Trump heretter vil legge stor vekt på å gi etterretningen daglige orienteringer om ting bare han vet om.

Vinteren 2014 møtte (f.v.) James Comey, James Clapper, John Brennan og Michael Flynn i en senatshøring. Fredag møtes de igjen hos Trump, men Flynn sitter på andre siden av bordet.

6. Hyret inn sparket sjef

Når Trump møter etterretningssjefene fredag er det ventet at blant andre visepresident Mike Pence og påtroppende nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn er med ham.

På andre siden av bordet er FBI-sjef James Comey, CIA-sjef John Brennan og USAs nasjonale etterretningssjef James R. Clapper Jr.

Da Flynn i april 2014 varslet sin avgang som sjef for den militære etterretningen ett år før tiden, var det nettopp Clapper som hadde presset ham ut. Ifølge The New York Times hadde Flynn så mange antagelser han mente var fakta, at underordnede i militær etterretning innførte begrepet Flynn-fakta.

7. Irak-misèren

– Dette er de samme folkene som sa at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, har Trump sagt om rapportene om russisk hacking.

CIAs feilaktige etterretning førte til invasjonen i 2003 og er et sårt punkt for etterretningsoffiserer fra før. Det bidrar neppe til godt samhold å bli minnet om tabbene. Organisasjonen mener også å ha lært av feilene fra den gang.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Russland
 2. Wikileaks
 3. Donald Trump
 4. Etterretning
 5. Vladimir Putin
 6. Demokrati