Verden

Israel innkaller ambassadører til hastemøter

Tel Aviv (NTB-DPA-AP): En rasende statsminister Benjamin Netanyahu la søndag ut på et hevntokt mot landene som sørget for at FNs sikkerhetsråd fordømte Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

FN-resolusjonen falt ikke i god jord hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters/NTB Scanpix

 • NTB

Søndag morgen innkalte det israelske utenriksdepartementet alle ambassadørene fra landene som stemte for resolusjonen som har ambassade i Israel. Senere ble også ambassadøren fra USA, som avsto fra å stemme, kalt inn på teppet.

Kan vente seg en real reprimande

Israelske kilder sier til avisa Haaretz at ambassadørene kan vente seg en real reprimande, og Ynet skriver at alvoret reflekteres av at de er kalt inn til tross for at de ikke arbeider på søndager, og at det er 1. juledag.
Samtidig varslet Netanyahu et møte i det israelske sikkerhetskabinettet for å drøfte stans i israelske bevilgninger til FN og FNs organisasjoner.

Landene med ambassadører i Israel som stemte gjennom resolusjonen, er Russland, Kina, Japan, Ukraina, Frankrike, Storbritannia, Angola, Egypt og Spania.

14 av 15 medlemmer i FNs sikkerhetsråd stemte fredag for resolusjonsforslaget, og USA unnlot å stemme og la heller ikke ned veto, noe landet har hatt som praksis.

– Avgjørelsen som ble fattet, var skammelig og fordomsfull, men vi tåler det. Det vil ta tid, men denne avgjørelsen vil bli annullert, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu lørdag.

Den ukrainske statsministeren, som skulle komme på offisielt besøkt til Israel onsdag, måtte avlyse reisen da Israel kansellerte besøket, og senere kom det fram at Netanyahu avlyser et besøk fra Senegals utenriksminister i januar.

Ifølge en israelsk tjenestemann har han også avlyst et møte med den britiske statsministeren Theresa May.

Avlyser bistand

Israel har også hjemkalt sine ambassadører i Senegal og New Zealand til konsultasjoner etter fredagens avstemning i FNs sikkerhetsråd. I tillegg er alle israelske bistandsprosjekter i Senegal avlyst.

Les mer om

 1. Benjamin Netanyahu
 2. FNs sikkerhetsråd
 3. Israel
 4. Israel/Palestina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Rasende reaksjoner fra Israel etter historisk vedtak i FNs sikkerhetsråd

 2. VERDEN

  Derfor gjør FN-sensasjonen lille julaften Israel rasende

 3. VERDEN

  Diplomat om språkbruken til Israels statsminister: - Uten sidestykke

 4. VERDEN

  Trump mener historisk FN-resolusjon vil forvanske fredsforhandlinger

 5. VERDEN

  Trump ber Israel "være sterke" til han tar over

 6. VERDEN

  Full ordkrig mellom USA og Israel