Verden

Julenissen kom tidlig til Putin i år. I sekken lå 10,5 milliarder euro.

Et av årets mest overraskende og største salg betegnes som en historisk triumf for Putin.

President Vladimir Putin kunne glede seg over «årets salg» da utenlandske investorer kjøpte 19,5 prosent av aksjene i det russiske oljeselskapet Rosneft.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

På forhånd trodde de færreste at planen ville virke.

For å finansiere det voksende underskuddet i statskassen og effektivisere russisk oljeindustri, annonserte Putin at deler av det gigantiske russiske oljeselskapet Rosneft skulle privatiseres.

Statseide Rosneft er verdens største oljeprodusent. Med lave oljepriser, svært knappe tidsfrister, byråkrati, korrupsjon og vestlige sanksjoner, ble planene dømt nord og ned.

Onsdag kveld kom overraskelsen.

Det sveitsisk-engelske selskapet Glencore og oljefondet i Qatar kjøper 19,5 prosent av aksjene i selskapet for 10,5 milliarder euro.

Putin og Rosneft-sjef Igor Setjsin i Kreml onsdag kveld, hvor presidenten ble informert om at Russland nå er sikret en av historiens største utenlandske investeringer i landet.

Historisk pengeinnsprøytning for Kreml

– En triumf for Putin, skrev Financial Times.

– En fullstendig overraskelse for markedet, skrev russiske Kommersant.

– Årets handel, konkluderte forbausede russiske analytikere.

Financial Times skriver at handelen er en av de største enkeltinvesteringene som noen gang er gjort i Russland, og et kraftig tilbakeslag for USAs og EUs sanksjoner.

Sanksjonene mot Russland etter annektering av Krim og det russiskstøttede opprøret i Ukraina som har kostet 10.000 menneskeliv, skulle ramme pengesekken til Kreml og avskrekke vestlige selskaper fra å investere i landet.

Etter Trumps valgseier, Brexit og fremveksten til flere nasjonalistiske partier i Europa, er det mye som tyder på at sanksjonene kan falle i løpet av neste år som følge at av flere Putin-vennlige politikere har fått makten.

Her er Putins "julenisse". Direktøren i Rosneft Igor Setjsin annonserte onsdag kveld at avtalen om gigantsalget i Rosneft er på plass.

Derfor er dette en livsviktig avtale

På kort sikt gjør gigantsalget det mulig for Kreml å dekke en del av underskuddet i statskassen.

Fallet i oljeprisen og den økonomiske krisen har rammet Russland hardt.

 • Oljegiganten spiller en nøkkelrolle i Kremls politikk både internt og internasjonalt. Under Putin har Rosneft fått lov til å sluke en rekke andre oljeselskaper.
 • Salget er også en avgjørende del av Kremls privatiseringsplan, som mange hittil har sett på med stor skepsis.
 • Kreml håper store, seriøse utenlandske eiere som Qatars oljefond og Glencore kan også føre til at det enorme statlige oljeselskapet effektiviseres.

Salget sikrer den russiske statskassen så mye penger at sentralbanken og Finansdepartementet nå må lage et avansert konverteringssystem for å unngå store valutasvingninger.

Putin håper å lokke utenlandske investorer til Russland, tross vestlige sanksjoner og en lang rekke eksempler på at utenlandske selskaper er blitt rundlurt på grunn av korrupte domstoler. Onsdag fikk han sin største seier siden Krim ble annektert.

Feiret avtalen på alle TV-kanaler

– Jeg håper tilveksten av nye investorer - i form av konsortiet til Qatars oljefond og verdens største globale tradingselskap Glencore - vil forbedre selskapets prosedyrer og gjennomsiktigheten i selskapet, sa en smørblid Putin i Kreml onsdag kveld.

– Prisen er den høyeste vi kunne få, sa Rosneft-sjef Igor Setsjin. For bare to år siden var Rosneft i akutt pengenød, og da bidro Putin enorme overføringer.

Setsjin regnes av mange som den mektigste mannen i Russland.

Avtalen innebærer blant annet at Rosneft skal levere olje til Glencore i fem år fremover.

Putin fikk besøk av Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland denne uken. Her tok Jagland til orde for å mer dialog med Russland.

Kostet det norske oljefondet dyrt

Sveitsisk-britiske Glencore PLC er verdens nest største oljetrader.

Det svært gjeldstyngede selskapet skal ha finansiert sin andel av oppkjøpet gjennom en italiensk storbank.

Det norske oljefondet har vært storinvestor i Glencore med 8,6 milliarder i 2014, men har solgt seg ned med store tap.

Andelen ved nyttår var 2,5 milliarder kroner, ifølge Oljefondet hjemmesider.

Putni og tidligere Statoil-sjef Helge Lund i Kreml i 2012 da Statoil og Rosneft underskrev en avtale om samarbeid. Til høyre sitter daværende visestatsminister Igor Setsjin, som nå er Russland høyest lønnede direktør.

Rosneft er en viktig, strategisk samarbeidspartner med Statoil, og det russiske selskapet har fått andeler på norsk sokkel.

Aksjekursen til Rosneft fikk sitt største hopp i historien torsdag etter at avtalen ble kjent.

Les mer om

 1. Russland
 2. Qatar
 3. Oljepris
 4. Equinor
 5. Brexit
 6. Glencore
 7. Rosneft