Verden

Våpenhvile i Jemen

Den saudiledede koalisjonen som deltar i krigen i Jemen, har erklært våpenhvile.

Fredag var det harde kamper i byen Taiz i Jemen. Nå ber den saudiledede koalisjonen om at nødhjelp må slippes inn i byen.
  • NTB

Kampene i Jemen har fortsatt selv om den amerikanske utenriksministeren John Kerry tirsdag erklærte at partene i Jemen-konflikten hadde inngått en våpenhvile som skulle starte 17. november.

Han opplyste også at partene var enige om å forsøke å danne ny samlingsregjering.

Kampene fortsatte, og fredag ble det meldt at mer enn 30 personer var blitt drept i kamper mellom opprørere og regjeringsvennlige styrker i utkanten av Jemens tredje største by Taez.

Les også

«Syria er forferdelig. Jemen er et helvete på jord og minst like ille»

Våpenhvile lørdag

Den saudiledede koalisjonen støtter den jemenittiske regjeringen i kampen mot houthi-opprørerne som blant annet har tatt kontroll over hovedstaden Sana.

Men lørdag erklærte koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia, at de innstiller sine operasjoner i 48 timer. Våpenhvilen trådte i kraft klokken 12 lokal tid.

Koalisjonen sier også at våpenhvilen kan utvides dersom houthi-opprørerne og deres allierte overholder den og tillater nødhjelp til beleirede byer som Taez.

Ifølge erklæringen er våpenhvilen et resultat av en anmodning fra Jemens president Abedrabbo Mansour Hadi, som nå holder til i Riyadh, til den saudiarabiske kong Salman.

Fortsatt blokade

Fly- og marineblokaden av Jemen vil bli opprettholdt og overvåkingsfly vil fortsette å fly over Jemen, heter det.

Det er foreløpig ikke kommet noen reaksjon på våpenhvilen fra opprørsstyrkene.

Les også

  1. Samtaler om fredsplan i Jemen

Les mer om

  1. Jemen
  2. Konflikt
  3. Riyadh