Verden

Hillary Clinton erklærer seier i nominasjonskampen

BROOKLYN (Aftenposten): En synlig beveget Clinton takket tilhengerne for støtten i takketalen sin i New York. Så gikk hun rett i strupen på Donald Trump.

En synlig rørt Hillary Clinton tok imot tilhengernes jubelbrøl da hun kom på scenen i en lagerbygning i Brooklyns gamle skipsverftsområde i natt.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Til øredøvende jubel fra flaggveivende tilhengere i Brooklyn kunngjorde Hillary Clinton i natt at hun anser seg selv som vinner av demokratenes nominasjonskamp.

– Takket være dere har vi nådd en milepæl. For første gang i vår nasjons historie vil en kvinne være kandidaten for et av de store partiene, sa en tydelig rørt Clinton.

Allerede på mandag ble det klart at 68-åringen hadde sikret nok delegater til å vinne nominasjonen, men Clinton valgte å vente til i natt med å erklære seieren.

Leder i California

Hun avsluttet også valgkampen på solid måte med flertall av stemmene i delstatene:

 • New Jersey
 • New Mexico
 • Sør-Dakota

Motstanderen Bernie Sanders tar med seg etflertall av delegatene fra Nord-Dakota og Montana.

Etter at 39 prosent av stemmene i California, USAs mest folkerike delstat, er opptalt, leder Clinton med over 20 prosentpoeng.

Hillary Clinton takket tilhengerne sine natt til onsdag.

Seieren i nominasjonskampen kommer på dagen åtte år etter at Clinton erkjente nederlaget i nominasjonskampen mot Barack Obama i 2008.

Den gang sa hun at glasstaket som forhindrer kvinner fra å oppnå sine drømmer hadde fått 18 millioner sprekker fordi så mange personer hadde stemt på henne.

I natt refererte hun til den samme talen da hun takket tilhengerene i en enorm lagerbygning i Brooklyns gamle skipsverftområde.

– Det er kanskje vanskelig å se, men vi står alle sammen under et glasstak akkurat nå. Men ikke bekymre dere, vi skal ikke knuse dette, sa hun.

Sanders har ikke trukket seg

Bernie Sanders har foreløpig ikke gitt opp kampen. Før tirsdagens nominasjonsvalg gjorde kampanjen hans det klart at han ønsker å fortsette kampanjen helt til landsmøtet i Philadelphia i juli.

Clintons kampanjeleder, John Podesta, sa i TV-intervjuer i natt at de to politikerne ville snakke sammen snart, men han sa ikke noe mer om hva han antok ville bli utfallet av denne samtalen.

 • Bernie Sanders har allerede vunnet en stor seier i valgkampen: 15 dollar timen

I talen sin i natt takket Clinton Sanders for innsatsen i valgkampen, og la til at den intense kampen hadde vært bra for det amerikanske demokratiet.

Selv tok Sanders til Twitter for å takke supporterne som har stemt på han:

Clinton langet ut mot Trump

På republikansk side ble valgkampen også avsluttet i natt. Donald Trump er allerede klar som kandidat, og forseglet denne statusen i natt ved å vinne samtlige delstater tirsdag.

Dermed kan valgkampen begynne for alvor. Og Hillary Clinton har allerede ladet kanonene, noe hun gjorde klinkende klart i seierstalen i natt.

– Han ønsker å vinne ved å spre frykt og ved å strø salt i åpne sår og ved å minne oss daglig på hvor flott han er, sa hun til latter fra salen.

Før hun la til en referanse til Trumps ønske om å bygge en mur langs grensen til Mexico:

– Broer er bedre enn murer. Det er en enkel og kraftfull idé. Sammen står vi sterkere, slo Clinton fast.

Ber Sanders om å kaste inn håndkleet

I salen var Nicole Rodriguez (26) og trillingsøsteren Jolene blant dem som jublet.

– Hun kommer til å bli en fantastisk president, sier Jolene idet søstrene forlater området sammen med Dimitry Kalmykoff (32)

Trillingsøstrene Nicole og Jolene Rodriguez (26) og Dimitry Kalmykoff (32) var blant Clinton-tilhengerne som fikk med seg seierstalen i Brooklyn i natt.

Den tredje søsteren var i Florida, uten at det la en demper på humøret.

– Hun er Hillary-tilhenger, hun også, men kanskje ikke like mye som oss, sier Nicole.

Begge trekker frem det historiske i at en kvinne nå har muligheten til å bli USAs neste president.

– Det er utrolig inspirerende. Vi er fra New York og vet hvor dyktig hun er fordi vi fulgte henne da hun var senator her, men som feminist er det en viktig bonus at hun er kvinne. Nå er det ingenting som kan stanse unge jenter fra å drømme så stort de bare vil, sier Jolene.

Begge er enige i at Bernie Sanders bør kaste inn håndkleet og erklære at Clinton har vunnet valgkampen.

– Partiet trenger å samles så fort som mulig. Han har mange gode ideer, men de er for progressive til å få gjennomslag i USA. Nå må vi stå sammen i valgkampen videre, sier Jolene Rodriguez.

Trump: Sammen har vi oppnådd det ingen trodde vi kunne få til

Det ble tidlig i tirsdagens nominasjonsvalg klart at Trump nå ikke kan hindres fra å stille til presidentvalg til høsten, melder NTB.

Donald Trump på pressekonferansen hans i New York natt til onsdag, norsk tid.

Han er av flere medier utpekt som vinner i både California, Montana, New Jersey, New Mexico og South Dakota. Seierne betyr at den kontroversielle
eiendomsmogulen har sikret seg støtte fra langt flere enn de 1.237 delegatene han trenger for å bli valgt som presidentkandidat ved Republikanernes landsmøte i juli.

– Vi har fått flere stemmer i nominasjonsvalgene enn noen andre kandidater i Det republikanske partiets historie, fastslo Trump da han inntok talerstolen under sin valgvake i Briarcliff Manor i New York – omtrent en time før det var endelig fastslått at han har sikret nominasjonen.

– Jeg vil takke folket i Montana, South Dakota, New Mexico, California og New Jersey. Sammen har vi oppnådd det ingen trodde vi kunne få til, sa Trump til sine tilhengere.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump
 4. Brooklyn
 5. Bernie Sanders
 6. Barack Obama
 7. USA-valg 2016