Verden

Wien-terroren: Flere pågripelser i Østerrike

WIEN (Aftenposten): Fire ble drept, 17 skadet da terroren traff Wien. En gjerningsmann er skutt av politiet. 14 er pågrepet i forbindelse med angrepet.

I ettermiddag ble det lagt ned krans på åstedet. Nærmest Østerrikes kansler, Sebastian Kurz. Bak ham president Alexander Van der Bellen og Werner Sobotka, president i nasjonalforsamlingen.
  • Ingrid Brekke
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ifølge innenriksminister Karl Nehammer har politiet har ingen beviser som tyder på at det var flere enn én angriper i Wien, der fire personer ble drept mandag kveld. De fire var øyensynlig tilfeldige ofre.

Overvåkingsbilder synes også å vise at det bare var én angriper, men det er så langt ikke endelig fastslått, ifølge innenriksministeren. Han sier det fortsatt jobbes med å utelukke at det kan ha vært flere.

Nehammer sier også at politiet har slått til mot 18 adresser og pågrepet 14 personer. Flere av arrestasjonene har blitt foretatt etter politiaksjoner i andre byer, blant annet St.Pölten og Linz.

To unge menn pågrepet i Sveits

To unge sveitsiske menn ble tirsdag ettermiddag pågrepet i nærheten av Zürich, mistenkt for å ha forbindelser til angrepet. Det opplyser sveitsisk politi.

– Politietterforskning førte til identifisering av en 18-årig og en 24-årig sveitsisk statsborger. De ble pågrepet i Winterthur i koordinering med østerrikske myndigheter, melder NTB.

Politiet aksjonerte i Wien sentrum i går etter at terroralarmen gikk. Tirsdag ettermiddag var sentrum fortsatt avsperret.

Hadde automatgevær

En gjerningsmann ble drept under terrorangrepet. Han hadde på seg et falskt bombebelte og var bevæpnet med automatgevær og pistol. Mannen ble skutt av politiet bare ni minutter etter at alarmen gikk i Wien sentrum kl. 20 mandag kveld.

Mannen er en 20-åring med røtter i Nord-Makedonia. Han hadde østerriksk statsborgerskap.

20-åringen er tidligere dømt for å tilhøre en terrororganisasjon. I 2018 forsøkte han å reise til Syria for kjempe for den islamistiske organisasjonen IS. Han ble stanset og stilt for retten. I desember i fjor slapp han ut. Fordi han er så ung, ble han frigitt før han sonet hele straffen på 22 måneder, skriver Kronen Zeitung.

Døren inn til leiligheten hans ble sprengt av politiet natt til tirsdag. Også andre boliger er ransaket. Flere i mannens nærmiljø er pågrepet.

Tidligere har det vært meldt om at flere deltok i angrepet. Men tirsdag ettermiddag sier altså innenriksministeren at de ikke har beviser som tyder på at det var flere enn mannen som ble drept som deltok direkte.

Les også

Gjerningsperson bak Wien-angrepet var IS-tilhenger. Terrortrusselen er like stor nå som før, mener forsker.

Walter Famler har bodd i Wien i over 20 år. Nå frykter han at angsten setter seg i byen.

– Angsten inntar Wien

Fire tilfeldige mennesker ble drept. 17 ligger på sykehus. Syv av dem har livstruende skader. De drepte er en eldre kvinne, en eldre mann, en ung mann og en kvinnelig kelner på jobb.

Den drepte kvinnen arbeidet på restauranten Saltzamt. En ung mannlig kelner ble også hardt skadet, sier Walter Famler til Aftenposten.

Han er journalist, forlegger og leder litteraturhuset Alte Schmiede ikke langt unna.

Famler kjenner Wiens indre by som sin egen bukselomme og er stamgjest på Salzamt. Han sier at også noen av gjestene fikk lettere skader. De som var på restauranten, måtte barrikadere seg i lokalet helt fra kl. 20 til 02.30 i natt før de fikk hjelp.

På terrorkvelden syklet Famler rundt i indre by for å møte sin kone, som sto fast på grunn av sperringer. Han roser politiet på stedet og innenriksdepartementet for hvordan de har håndtert angrepet. – Men at myndighetene kunne la en sånn som ham gå uten å ha ham under observasjon, er en skandale, mener han.

– Det skulle aldri ha skjedd. Man kan ikke rehabilitere en IS-kjemper. Det er den bitre erkjennelsen.

– Hva gjør dette angrepet med byen din?

– Angsten har allerede satt seg på grunn av korona. Dagens politikk skaper angst. Fremmedfiendtligheten preger dette landet. Wien er et unntak. Nylig gikk høyrepopulistiske FPÖ på en kraftig smell her. Men de kommer tilbake, frykter Famler.

Tre dagers landesorg

Kansler Sebastian Kurz holdt en tale til folket tirsdag formiddag. Der sa han at terrorangrepet var et angrep fylt av hat.

– Hat mot våre grunnverdier, hat mot vår måte å leve på, hat mot vårt demokrati, sa Kurz.

Han understreket også at motsetningen i samfunnet ikke går mellom kristne og muslimer eller mellom østerrikere og migranter.

– Dette handler om en kamp mellom sivilisasjon og barbari, sa han.

Tirsdag ettermiddag møtte Kurz president Alexander Van der Bellen og Wiens borgermester, Michael Ludwig. Sammen la de ned krans på åstedet. Østerrike har erklært tre dagers landesorg.

Ingenting som normalt

Ingenting er normalt i Wien nå. Folk oppfordres til å holde seg inne, ingen elever trenger å gå på skolen. Kollektivtrafikken går igjen, men med vakter.

– Byens funksjoner skal opprettholdes til tross for terrorangrepet, sa borgermester Michael Ludwig ifølge avisen Der Standard.

Han oppfordrer alle til å holde seg inne og borte fra sentrum.

Angrepet startet ved den jødiske synagogen i Seitenstettengasse. Den var tom og lukket. Deretter ble det skutt seks andre steder i det som heter Bezirk 1, bydelen som utgjør Wiens sentrum.

En siste kveld med venner

Om synagogen var målet, virker uavklart. Uansett er alle synagoger i Østerrike stengt tirsdag.

Rabbiner Schlomo Hofmeister var øyenvitne til hvordan en av gjerningsmennene skjøt mot bargjester.

Synagogen ligger i det som kalles Bermuda-triangelet, et utelivsstrøk. Kanskje var terroristene inspirert av angrepet i Paris i 2015, spekulerer nettsiden vienna.at. Der var utelivet målet. Angrepet da skjedde på lignende vis: på flere steder samtidig, rettet mot folk som hygget seg ute.

Flere enn vanlig en mandag kveld besøkte kafeer og restauranter. En fønvind skapte en følelse av siste sommerdag. Men hovedgrunnen til oppmøtet var at Østerrike 3. november stenger ned på grunn av koronapandemien.

Alle restauranter og utesteder lukkes. Et mildt portforbud innføres. Et siste glass vin med venner før nedstengningen ble i stedet et mareritt for dem som var i skuddlinjen.

Hett politisk tema

Før helgen samlet en ungdomsgjeng på 30–50 personer seg i en gate i bydelen Favoriten i Wien, de smelte av fyrverkeri og ropte islamistiske slagord. Gjengen trengte seg inn i kirken St. Anton, sto på kirkebenkene og ropte «Allahu Akbar». Presten ringte politiet, og ungdommene sprang i alle retninger.

Hverken mennesker eller kirken ble skadet. Episoden førte likevel til kraftige reaksjoner i Østerrike. Ungdommene samlet seg bare timer etter at tre mennesker ble bestialsk myrdet av islamister i Nice i Frankrike.

Kamp mot «politisk islam»

I den siste risikovurderingen fra østerriksk etterretning er islamistisk terror karakterisert som den største faren for landet.

Østerrikes kansler, Sebastian Kurz (fra det konservative partiet ÖVP), bruker ord like skarpe som den franske presidenten, Emmanuel Macron. – Alle kristne må kunne utøve sin religion fritt og trygt i Østerrike. Vi vil føre kampen mot politisk islam videre og ikke vise falsk toleranse, sa Kurz i forrige uke.

Kanslerens voldsomme ordbruk er omdiskutert i landet. Hvordan man skal snakke om islam og til muslimer i Østerrike har i måneder også ført til regjeringsinternt konflikt, skriver Die Welt.

ÖVP regjerer sammen med De grønne.

Les mer om

  1. Wien
  2. Terror
  3. Østerrike