Hellas stopper all luftpost

Den venstreekstreme gruppen «Konspirasjon av ildceller» mistenkes for de mange brevbombene den siste tiden.

Den siste tiden har en rekke pakkebomber blitt sendt til politiske ledere og andre viktige, politiske institusjoner i Europa:

  • Tirsdag 2. november oppdages en mistenkelig pakke på den tyske forbundskansleren Angela Merkels kontor. Pakken inneholder sprengstoff, men ingen kommer til skade. Det greske finansdepartementet er oppgitt som avsender.
  • Samme dag gjennomfører politiet i Athen en kontrollert sprengning av en pakke, den er adressert til den bulgarske ambassaden. En liten bombe eksploderer en liten bombe ved den sveitsiske ambassaden. Politiet sier samtidig at det har blitt skutt mot dem i en forstad til Athen.
  • Dagen før, mandag 1. november, pågripes to personer i Athen. De mistenkte har sprengladninger på seg, den ene er adressert til Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Det meldes også om pakkebomber adressert til ambassadene til Belgia, Nederland og Mexico.
    På bakgrunn av disse funnene velger Hellas å stanse internasjonal luftpost fra landet i 48 timer, skriver BBC.

«Konspirasjon av ildceller»

I tillegg til de nevnte episodene etterforsker italiensk politi en pakke som var på vei til statsminister Silvio Berlusconi. På grunn av pakken ble flyet omdirigert og landet i Bologna.

Også pakkebomber adressert til Europol i Nederland og Den europeiske unions domstol har blitt funnet og destruert, de ble funnet på flyplassen i Athen tirsdag kveld.

Nå knyttes en venstreekstremistisk gruppe med det spesielle navnet «Konspirasjon av ildceller» (gresk: Synomosia Pyrinon tis Fotias (SPF)) til de mange pakkebombene.

Politiet etterlyser fem menn som skal være medlemmer av gruppen. I tillegg knyttes en av de to som ble pågrepet tirsdag til den anarkistiske gruppen.

Vil skape revolusjon

Målet til SPF skal være å skape revolusjonære tilstander og en folkelig oppreisning mot styresmaktene.

Den greske økonomien har vært i store problemer de siste årene. For at landet skulle få lån og støtte fra EU, kom det krav om betydelige budsjettkutt. Her var Angela Merkel og Tyskland en pådriver.

Kuttene har flere ganger ført til omfattende demonstrasjoner og uro i Hellas. At pakkebombene kommer akkurat nå kan også knyttes til kommende helgs lokalvalg i Hellas.

Panagiotis Argyrou ble pågrepet i forbindelse med pakkebombene som ble sendt og forsøkt sendt fra Hellas. Her føres han inn til avhør av maskert politi. FOTO: PETROS GIANNAKOURIS/AP PHOTO

Et uartikulert angrep

Aris Kaloudis er samfunnsøkonom og forsker ved Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Han mener det vi nå ser i Hellas både har historiske røtter spesifikke for Hellas, men også kan settes inn i et bredere europeisk perspektiv.

— Jeg vet lite om denne spesifikke gruppen, utover at de har en slags venstreradikal, anarkistisk ideologi. Det finnes flere slike grupper i Hellas, sier Kaloudis.

Han mener den konkrete bakgrunnen for det vi ser nå ligger i Hellas økonomiske krise, men også manglende handlekraft fra greske politikere i forhold til korrupsjon.

- De som har blitt pågrepet i Hellas er unge og mange av medlemmene i disse gruppene kan nok beskrives som sinte, unge mennesker. Handlingene er et slags uartikulert angrep på kapitalismen og globaliseringen.

Kapitalisme- og globaliseringsmotstanden er ikke bare et gresk fenomen, mener Kaloudis og trekker frem den store motstanden mot Nicolas Sarkozys pensjonsreformer.

Det greske Baader-Meinhof

Samtidig mener Aris Kaloudis at ideologien og handlemåten til SPF og andre grupper følger linjer i gresk historie

- Den mest kjente voldelige, venstreradikale bevegelsen i Hellas var 17. november. Gruppen oppsto som en konsekvens av det greske militærdiktaturet og var et slags gresk Baader-Meinhof, men med særgreske kjennetegn, sier Kaloudis.

Den greske militærjuntaen, også kjent som oberstenes regime, satt fra 1967 til 1974. Gruppen 17. november gikk mer eller mindre i oppløsning etter at flere medlemmer ble pågrepet i 2002.

— 17. november besto av voksne mennesker som hadde opplevd militærdiktaturet. Dagens grupper har unge medlemmer, men lar seg inspirere av 17. novembers ideologi og aksjonsformer, sier Kaloudis.

Tror ikke på kobling

- Hva tenker vanlige grekere om disse gruppene?

— De fleste mener nok at det som skjer er dårlig reklame for Hellas. Men kritikken av kapitalismen og globaliseringen vekker trolig gjenklang blant en del grekere.

Omtrent samtidig som pakkebomber ble sendt fra Hellas, ble pakkebomber sendt fra Jemen mot USA og Storbritannia. De sistnevnte bombene ble knyttet til Al-Qaida i Jemen.

Amerikanske etteretningskilder frykter et samarbeid mellom europeiske venstreradikale grupper og islamistiske terrororganisasjoner, ifølge BBC.

Aris Kaloudis tror imidlertid ikke at det finnes noen koblinger mellom de greske gruppene og for eksempel Al-Qaida.

I 2002 ble en rekke medlemmer av den venstreradikale gruppen 17. november pågrepet. Dette førte til at gruppen mer eller mindre gikk i oppløsning, men andre grupper tar i dag opp arven. FOTO: AP PHOTO