Stadig nærmere helt isfritt på Nordpolen
Det har aldri vært målt mindre is rundt Nordpolen i mai, viser ferske tall.
2015 var det varmest målte året på jordkloden, og 2016 ligger an til å bli enda varmere.
Den globale oppvarmingen ser altså slett ikke ut til å stoppe, og det fører til at det blir stadig mindre is rundt Nordpolen.
Ferske tall fra National Snow & Ice Data Center i USA viser at maimåneden i år hadde den laveste målte isutbredelsen. Satellittmålingene går tilbake til 1979, og viser en jevn tilbaketrekning av isen ettersom årene har gått.
– Vi har aldri sett noe slikt som dette før. Det er langt under den forrige rekorden, sier Mark Serreze som leder forskningssenteret til Washington Post.
12 millioner kvadratkilometer var dekket av is i mai, noe som er over en halv million kvadratkilometer mindre enn den forrige rekorden, og 1,4 millioner mindre enn snittet fra 1980 til 2010.
- Issmeltingen kan faktisk føre til at et område i nord blir kaldere: Derfor er noen forskere bekymret for et kaldt område nord i Atlanterhavet
Areal på størrelse med Norden er borte
Dette betyr at sammenlignet med snittet, har havet i Arktis mistet is tilsvarende mer enn arealet til hele Norden (Grønland ikke innberegnet.)
Det har vært mindre is enn normalt i hele vår, men smeltingen akselererte i mai. I mai har også temperaturene i Arktis stort sett vært to til tre grader varmere enn det som er normalt. I tillegg var det en veldig varm vinter rundt Nordpolen.
Når får vi svaret om ny bunnrekord?
Men om det blir ny total bunnrekord for isutbredelse får vi vite i september, når isnivået er på sitt laveste.
Selv om nivået nå er mye lavere enn hva det var på samme tidspunkt i 2012 da rekorden på under 3,4 millioner kvadratkilometer is ble satt, er det mange faktorer som spiller inn, særlig hvordan sommerværet rundt Nordpolen blir.
Fra 1980 til 2010 var snittet over 6 millioner kvadratkilometer.
Hva påvirker isen?
Forsker og leder for hav og havis-seksjonen ved Polarinstituttet, Sebastian Gerland sier følgende om hva som, i tillegg til den generelle globale oppvarmingen, påvirker hvor lite is det blir rundt Nordpolen.
– Været, istykkelsen før det begynner å smelte, hvor rask isen driver dynamiske prosesser (når isflak presses sammen eller skyves over
hverandre), snødekke på isen som betyr noe for refleksjon av solstråling, og isolasjon.
Han viser også til at om varmt vann og luft kommer til områder i Arktis der det er havis, smelter isen raskere.
– Hvis overflaten blir tidligere snøfri, blir den mørkere og isen smelter raskere. Hvis det kommer nysnø, kan smeltingen bremses, legger han også til.
Kan Nordpolen bli isfri allerede i år?
Professor og ekspert på havis Peter Wadhams ved Cambridge University sa i forrige uke til den engelske avisen Independent at det er godt mulig at Nordpolen blir isfri allerede i år eller neste år.
– Selv om ikke isen forsvinner er helt er det veldig sannsynlig at det vil bli et år med rekordlite is. Jeg er overbevist at det blir mindre enn 3,4 millioner kvadratkilometer (som altså er bunnrekorden).
Han presiserer at det uansett vil ligge is rundt og nær Canadas kyst.
Independent skriver at sist gang Nordpolen var isfri, mest sannsynlig var over 100.000 år tilbake i tid.
- Den iskalde katastrofen: Bli med på reportasje til Svalbard
Hva sier andre eksperter til dette?
Independent har snakket med en forsker kollega av Wadhams, Jennifer Francis ved Rutgers University i USA. Hun mener det er svært usannsynlig at Nordpolen og områdene rundt blir isfrie i år, og mener det er mer realistisk at det skjer en gang mellom 2030 og 2050.
Lars H. Smedsrud er professor ved Bjerknessenteret i Bergen og ekspert på sjøis. Han sier til Aftenposten at «vi får se i september hvem som hadde mest rett», men har svært liten tro på den britiske professorens spådommer om isfri Nordpolen i år eller neste år.
– Det er overdrevent og ganske spekulativt. Jeg mener at en del av smeltingen (kanskje cirka 30%) har vært forårsaket av en sirkulasjonsendring. Dette vil kunne snu, og da vil noe av den tapte isen komme tilbake. Likevel, global oppvarming går sin gang, og fortsetter vi med CO₂ utslipp blir det absolutt slutt på sommerisen – i hvert fall før 2100 sier de fleste klimamodellene.
- Forskning: Mye av issmeltingen i Arktis er naturlig
Smedsrud tviler også på at 2016 blir året med minst målt is.
– Men det kan godt skje. Generelt vil isen avta i tiårene fremover på grunn av global oppvarming, og det vil komme nye rekorder av og til. Dette er bestemt av naturlig variabilitet, sier han.
Forsker og leder for hav og havis-seksjonen ved Polarinstituttet, Sebastian Gerland, mener det er vanskelig å si om den britiske forskerens prognose for isfritt Nordpolen i år eller neste år er realistisk fordi en tilsvarende situasjon som vi har i år ikke er observert før.
Professor Markus Jochum ved Niels Bohr Institute i København sier dette:
– Smeltingen i Arktis skjer fortere enn forventet, men vi vet ikke hvorfor ennå, så vi bør ikke komme med en så detaljert prognose.
PS! NSDIC følger isen dag for dag, og foreløpig ser det ut til at farten på issmeltingen har avtatt litt i begynnelsen av juni. Se grafikk her.
PS2! Ogsenteret tar et lite forbehold med dataene fordi de har hatt problemer med en av satellittene, men at andre kilder gir støtte til dataene om den veldig lave utbredelsen.
Andre saker vi anbefaler deg å lese: