Verden

FN tar grep om situasjonen i Libya

Spesialutsending er snart på vei til Tripoli, panel skal granske brudd på menneskerettighetene.

Demonstranter under fredagsbønnen i Benghazi i Libya. Kistene midt i bildet inneholder flere av dem som døde i opptøyene i Bin Jawad tidligere fredag. FOTO: REUTERS/SUHAIB SALEM SUHAIB SALEM

 • Mari Torsdotter Hauge

Generalsekretær Ban Ki-moon. FOTO: AP Evan Schneider

FNs generalsekretær Ban Ki-moon opplyser at verdensorganisasjonen har utnevnt en spesialutsending til Libya for et hasteoppdrag for å forsøke å stanse den eskalerende volden, og sørge for at nødhjelpen når dem som trenger den. Det melder nyhetsbyrået Associated Press (AP) fredag ettermiddag.Spesialutsendingen er den tidligere jordanske utenriksministeren Abdelilah Al-Khatib.

På en pressekonferanse fredag sa generalsekretæren også at han venter at Al-Khatib vil være involverte i den bredere dimensjon av den libyske krise, inkludert politiske spørsmål.

Al-Khatib reiser fra New York til Libya over helgen sammen med en FN-delegasjon. Ifølge Ban Ki-moon er den mest presserende utfordringen for Al-Khatib og teamet bistand og hjelp til alle dem som har lidd under volden de siste ukene.

Granskningspanel til Tripoli

Muammar Gadafi. FOTO: REUTERS STR

Samtidig kommer også nyheten om at FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) har utnevnt et panel på tre personer som skal granske brudd på menneskerettighetene i Libya.Panelet skal ledes av Cherif Bassiouni, professor i krigsforbrytelser i USA, som også tiligere har deltatt i menneskerettsgranskninger for FN.

De to andre medlemmene er den kanadieren Philippe Kirsch, tidligere dommer i Den internasjonale straffedomstolen, og Asma Khader, en jordansk advokat. Det melder nyhetsbyrået Reuters fredag.

Ifølge Sihasak Phuangketkeow, Thailands FN-ambassadør og sittende president i Menneskerettighetsrådet, sier at han håper panalet vil være på plass i Libya i løpet av to uker, og at de første rapportene er klare i juni. Samtidig frykter flere av FN-utsendingene i UNHRC at granskningsteamet ikke vil få innreise i Libya.

Rådet på 47 medlemmer gikk enstemmig inn for å opprette dette granskningspanelet. Etter at opprøret startet 25. februar har Libya blitt ekskludert fra UNHRC.

Sihasak Phuangketkeow under en pressekonferansen i Geneve fredag. FOTO: AFP FABRICE COFFRINI

EU-krisemøte om Libya

EUs stats— og regjeringssjefer møttes fredag til et ekstraordinært krisetoppmøte om situasjonen i Libya, melder NTB. Organisasjonen krever at Muammar Gadafi straks går av og vurderer å innføre nye sanksjoner mot Libya. Men EU er splittet i synet på militærmakt.

EU innførte fredag nye sanksjoner mot Libya, skriver NTB. EU har allerede innført en rekke sanksjoner mot Gaddafis regime. 28. februar innførte Unionen våpenembargo, reiseforbud og frys av midlene til Gaddafi og 25 av hans familiemedlemmer og medarbeidere. Fredag ble fem finansinstitusjoner, inkludert den libyske sentralbanken, lagt til listen.

Storbritannias statsminister David Cameron ba fredag EU og verdenssamfunnet om også å vurdere å innføre sanksjoner mot Libyas oljeindustri.

Tror på støtte fra Den arabiske liga

Ungarns utenriksminister, Janos Martonyi. FOTO: REUTERS LASZLO BALOGH

Ungarns utenriksminister sier han tror Den arabiske liga vil støtte opprettelse av en flyforbudssone over Libya, på noen betingelser, melder NTB.— Det viktigste er at Den arabiske liga er enig i det, sa utenriksminister Janos Martonyi fredag på en pressekonferanse før et uformelt møte med EUs utenriksministre. Ungarn har for tiden det roterende formannskapet i EU.

Den arabiske liga møtes lørdag i Kairo.

 1. Les også

  «We are not Mickey Mouse»

 2. Les også

  - Gadafi tvinger arbeidsinnvandrere til å opptre som menneskelig skjold

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Uheldig, men forståelig FN-beslutning fra USA

 2. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 3. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 4. KRONIKK

  På skolen i Saudi-Arabia lærte jeg at de fleste av dem som havner i helvete, er kvinner | Hana Al-Khamri

 5. VERDEN

  FN-sjefen: - Aleppo er nå et synonym for helvete

 6. VERDEN

  Britisk tanker oppbrakt av Revolusjonsgarden i Hormuzstredet