Biden vil vaksinere 100 millioner på 100 dager

USAs påtroppende president Joe Biden har ambisjoner om å få vaksinert 100 millioner amerikanere i løpet av de 100 første dagene som president.

Biden la fram sin plan for å få stanset epidemien i USA i en TV-sendt tale fra hjemstaten Delaware. Han oppfordret også amerikanerne til å bruke munnbind i 100 dager for å dempe smittespredningen, som de siste ukene har vært på et rekordhøyt nivå i USA.

Biden omtalte distribusjonen av vaksine som en av de vanskeligste og dyreste utfordringene i USAs historie. Han understreket at Kongressen har et ansvar for å handle.

– Det er en reell sjanse for at innsatsen vil miste fart og stanse. Kongressen må gjøre ferdig det tverrpolitiske arbeidet som er i gang, ellers vil millioner av amerikanere måtte vente flere måneder lenger for å få vaksine, sa han.

Fauci fortsetter

Den påtroppende presidenten mener at smitten kan bringes under god nok kontroll til at de fleste skolene i USA kan åpnes i løpet av hans første 100 dager som president.

Han presenterte tirsdag også sitt nasjonale helseteam, som blant annet omfatter sittende smittevernrådgiver Anthony Fauci. Biden nominerer Xavier Becerra som helseminister.

Det er ventet at Pfizer og Biontechs koronavaksine vil bli hastegodkjent av amerikanske myndigheter denne uken, sannsynligvis på torsdag. Vaksinen er både trygg og effektiv, sa det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA i en uttalelse tidligere tirsdag.

Begynner i desember

Etaten har gått gjennom data fra 38.000 personer som har deltatt i utprøvingen av vaksinen. De er blitt fulgt opp gjennom to måneder etter at de fikk den andre vaksinedosen.

– Det er ikke funnet spesielle sikkerhetsproblemer som kan hindre en hastegodkjenning, skriver FDA.

Smittevernrådgiver Anthony Fauci sier til BBC at massevaksinering i USA dermed kan begynne allerede tredje eller fjerde uke i desember.

Amerikanske myndigheter fortsetter også arbeidet med evaluering av vaksiner. Neste uke skal koronavaksinen utviklet av Moderna vurderes av FDA.

Trump-dekret

Smittespredningen ligger nå på et rekordhøyt nivå i USA, og gjennomsnittet er nå på over 200.000 nye tilfeller av covid-19 per dag. Det daglige dødstallet ligger på rundt 2.200 i snitt, noe som er på linje med toppnivået i april.

Så langt settes koronaviruset i sammenheng med 285.000 dødsfall i USA.

Samtidig som Biden la fram sin plan, signerte president Donald Trump et dekret som er ment å sikre at amerikanske borgere skal få koronavaksine først. Det er imidlertid usikkert hvordan dekretet skal håndheves, ettersom legemiddelselskapene allerede har inngått avtaler med både europeiske myndigheter og land i andre deler av verden.

Trumps regjering har sikret seg 100 millioner vaksinedoser fra Pfizer og hadde i kontrakten en mulighet til å sikre seg mye mer. I sommer valgte imidlertid Det hvite hus å ikke benytte seg av en opsjon på levering av ytterligere 100 millioner doser for leveranse i andre kvartal i 2021, opplyser APs kilder.