Verden

Demokratene ber Trump forklare seg under ed. Uaktuelt, svarer Trump-leiren.

Demokratene vil at tidligere president Donald Trump skal forklare seg under ed i riksrettssaken mot ham. Ekspresidenten har ingen planer om å stille, sier Trumps talsperson

USAs tidligere president Donald Trump.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Dette er saken:

 • 8. februar starter riksrettssaken mot tidligere president Donald Trump. Han er anklaget for å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen 6. januar.
 • Presidenten er bedt om å forklare seg under ed, men ekspresidenten nekter.
 • Trump risikerer å bli den første presidenten i historien som blir dømt i en riksrettssak. Han har omtalt saken som «den største heksejakten i politikkens historie».

Donald Trump er allerede historisk. Han er den første presidenten som er blitt stilt for riksrett to ganger. Han kunne også blitt historisk dersom han hadde takket ja til å forklare seg for Senatet når riksrettssaken mot ham begynner i neste uke.

Kongressmedlem Jamie Raskin, som leder riksrettssaken mot den tidligere presidenten, sendte torsdag et brev til Senatet hvor Trump blir bedt om å forklare seg under ed.

Trump fikk frem til fredag klokken 17 lokal tid til å svare på invitasjonen. Dersom den tidligere presidenten ikke stiller, så vil det bli brukt mot ham, skriver Raskin i brevet. Noen timer senere kom svaret fra Trump: «Nei».

Hverken under Müller-etterforskningen eller den første riksrettssaken mot ham forklarte Trump seg under ed.

«PR-stunt»

Det er opp til de 100 medlemmene av Senatet å avgjøre saken mot USAs 45. president. To tredjedeler av dem, altså 67 senatorer, må stemme «ja» dersom han skal bli dømt for å ha oppildnet sine egne tilhengere til å storme Kongressen 6. januar.

Den tidligere presidentens advokater kommenterte torsdag kveld innkallelsen i et brev til Raskin. De omtalte det hele som et «PR-stunt». De kritiserte også demokratenes trusler mot presidenten dersom han ikke forklarte seg.

Det kommer derimot ikke frem om Trump avviser invitasjonen til å forklare seg under riksrettssaken.

Men det kommer han ikke til å gjøre, sier en av advokatene hans til en journalist fra TV-stasjonen NBC News, ifølge Reuters. En drøy time senere uttalte Trumps talsperson, Jason Miller, invitasjonen til å forklare seg slik:

– Trump vil ikke forklare seg i en grunnlovsstridige høring.

Det er stormingen av Kongressen 6. januar som er bakgrunnen for den andre riksrettssaken mot president Trump.

– Overraskende

Sofie Høgestøl er universitetslektor ved Det juridiske fakultet ved UiO, og har studert amerikansk grunnlovsrett i USA. Hun sier at hun både er overrasket og ikke overrasket over at demokratene har bedt Trump om å forklare seg.

– Dette vil være første gang en president har måttet vitne i Senatet under en riksrettssak. Under riksrettssaken mot president Bill Clinton så ble det spilt av video av forklaringen president Clinton hadde gjort, men han måtte ikke forklare seg i Senatet, sier hun og viser også til at president Andrew Johnson ikke måtte vitne.

Det var derimot ikke helt usannsynlig at Trump ville bli bedt om å forklare seg, sier hun og peker på at demokratene nå har et snevert flertall i Senatet.

– Det gir demokratene muligheten til å vedta prosessreglene.

Sofie Høgestøl er universitetslektor ved Det juridiske fakultet ved UiO, og har studert amerikansk grunnlovsrett i USA.

Utfordrer Trump

Det er senatorene som bestemmer hvilke regler som gjelder for en riksrettssak. Og det kreves bare et simpelt flertall, altså 50 stemmer. Dermed kan demokratene bestemme hvorvidt det skal kalles inn vitner eller legges frem bevis under behandlingen i Senatet.

Under den første riksrettssaken mot Trump ble det ikke kalt inn vitner eller lagt frem bevis. Da ble Trump anklaget for å oppfordre Ukraina til å etterforske forretninger som var koblet til daværende tidligere visepresident Joe Biden. Dette skal ha vært i bytte mot økonomisk bistand til det ukrainske militæret.

Da var det Trumps partifeller som kontrollerte Senatet. Nå er det Chuck Schumer og demokratene som sitter med flertallet, takket være visepresident Kamala Harris.

Enn så lenge er det uklart hvilke prosessregler som vil gjelde. Men i brevet til den tidligere presidenten utfordrer demokratene Trump til å vitne.

– De viser til at Trump mener de kommer med faktafeil. Så de ber ham komme å forklare for dem hva som er feil, sier Høgestøl.

Raskin argumenterer for at Trumps vitnemål er nødvendig, etter at Trump avviste anklagene om at han oppildnet folkemengden til å storme Kongressen.

Demokratene i Representantenes hus mener Trump oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen 6. januar.
Les også

Les også: Trump blir trolig frikjent i riksrettssaken. Nå pønsker motstanderne ut en Plan B.

– Et historisk øyeblikk

Donald Trump er den første presidenten som er stilt for riksrett to ganger. Om han skulle bli dømt, vil det være første gang det skjer. De tre tidligere riksrettssakene har alle endt i frifinnelse.

– Hvor sannsynlig er det at Trump vitner?

– Dette er et interessant spørsmål. Det kom frem i løpet av Müller-etterforskningen at Trump ønsket å vitne, men da insisterte advokatene hans på at han ikke kunne forklare seg under ed, svarer Høgestøl.

Hadde Trump valgt å forklare seg, så ville det blitt første gang i historien at en president eller tidligere president forklarte seg i Senatet under en riksrettssak.

– Trump er jo kjent for å like større TV-øyeblikk. Skulle han vitne, så hadde det blitt et historisk øyeblikk. Han har ikke lenger tilgang til sosiale medier, og han har ikke lenger den samme plattformen. Dette hadde vært en mulighet for ham til å snakke direkte til det amerikanske folket, sier Høgestøl.

Samtidig virker det som lite sannsynlig at nok republikanske senatorer skal stemme for å felle den tidligere presidenten. Det har talt imot at han skulle forklare seg.

– Hadde han forklart seg feil, så hadde han risikert fem års fengsel.

6. januar ble Kongressen stormet. Det er bakgrunnen for riksrettssaken mot Donald Trump.

Trump: «Den største heksejakten»

CNN omtalte innkallingen som et dramatisk forsøk på å få Trump til å forklare seg rundt hans handlinger under stormingen av Kongressen.

Trumps advokater sa tidligere denne uken at Senatet ikke kan stille Trump for riksrett ettersom han nå er en sivil borger.

Advokatteamet argumenterer også for at Senatet ikke har myndighet til å nekte ekspresidenten å stille til offentlige verv i fremtiden, skriver Reuters.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5