Franske myndigheter: Det ble utstedt fatwa mot lærer som ble halshugget

Faren til en elev samt en kjent militant islamist oppfordret til drap på læreren som ble halshugd ved Paris fredag, opplyser Frankrikes innenriksminister.

Det ble avholdt større demonstrasjoner for ytringsfrihet flere steder i Frankrike søndag, her fra Lyon, etter at en lærer ble halshugd ved Paris fredag.

– De utstedte tilsynelatende en fatwa mot læreren, sier innenriksminister Gérald Darmanin til radiokanalen Europe 1.

De to er blant elleve personer som er pågrepet etter drapet.

Den 47 år gamle læreren Samuel Paty hadde tidligere i oktober vist frem Muhammed-karikaturer fra tidsskriftet Charlie Hebdo i en time om ytringsfrihet.

En 18-åring med tsjetsjensk bakgrunn er utpekt som gjerningsmann. Han ble drept av politifolk som rykket ut etter å ha fått melding om det brutale drapet i Conflans-Sainte-Honorine i Yveline nordvest for Paris.

En fatwa er en form for religiøs veiledning, som vanligvis kommer fra religiøst lærde. Fatwaer omtaler ofte hverdagslige situasjoner der det kan oppstå tvil om religiøs atferd.

I enkelte kretser er imidlertid fatwaer ofte forbundet med en dødsdom over en person som har begått en syndig handling. Da kan fatwaen gi enhver person rett til å ta livet av vedkommende, på samme måte som man kunne bli lyst fredløs i førkristen tid i Norge.

Den mest kjente fatwaen av denne typen ble lagt ned av Irans daværende leder Ayatollah Khomeini i 1989 mot forfatteren Salman Rushdie.

Politi utenfor skolen til læreren som ble halshugd ved Paris fredag.

Til aksjon mot militante islamister

Fransk politi gjennomfører mandag razziaer i hjemmene til en rekke militante islamister, opplyser franske myndigheter.

Razziaene gjennomføres i terroretterforskningen etter at historielæreren Samuel Paty (47), som hadde vist frem Muhammed-karikaturer i en time om ytringsfrihet, ble halshugd ved Paris fredag.

– Dette skal sende et budskap om at republikkens fiender ikke får et minutt med fred, sa innenriksminister Gérald Darmanin.

Fransk politi har også startet over 80 etterforskninger mot hatprat på nett etter angrepet. Det skal avholdes en nasjonal hyllest for Samuel Paty onsdag, og tusenvis demonstrerte ved Place de la République i Paris søndag til støtte for læreren.