Verden

Estisk rapport: Nytt hull oppdaget i Estonia

Et nytt hull er oppdaget i Estonia-vraket, ifølge en rapport offentliggjort av Estlands regjering. Et tidligere mye omtalt hull kan skyldes stein på havbunnen.

Estonia fotografert før forliset i 1994.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En ekspert på ubemannede undervannsfarkoster og en ekspert på fartøyskonstruksjon har bidratt til rapporten. De har gjennomgått råmaterialet fra dykkene som ble gjennomført ved Estonia under produksjonen av den nye dokumentarfilmserien om forliset.

Under gjennomgangen ble det oppdaget et nytt, horisontalt hull i tillegg til det vertikale hullet som ble kjent i dokumentarfilmserien. Begge hullene er på samme side av skroget.

Baugporten på Estonia ble hevet etter forliset i 1994. Havarikommisjonen konkluderte med at en feil på baugporten var årsaken til ulykken som kostet 852 mennesker livet.

Det vertikale hullet har utløst spekulasjoner om at Estonia kanskje ble truffet av en ubåt da skipet forliste i 1994. Men i den estiske rapporten utelukkes det at dette hullet kan ha oppstått som følge av en kollisjon ved havoverflaten.

Et sammenstøt med en stein på havbunnen framholdes i stedet som en mulig forklaring.

Forfatterne av rapporten mener oppdagelsen av det vertikale hullet ikke gir grunn til å endre konklusjonene til havarikommisjonen som gransket forliset. De påpeker at hullet ikke har en størrelse som kan forklare tidsforløpet da Estonia sank.

Les også

  1. Ni spørsmål og svar om Estonia-katastrofen og de nye funnene

  2. Svensk minister utelukker ikke nye dykk ved Estonia. Straffeforfølgelse av regissør får voldsom kritikk.

  3. Estonia-katastrofen: Nytt funn utfordrer skillet mellom konspirasjoner og sannhet

Les mer om

  1. Ulykker
  2. Skipsfart
  3. Estland