USA og Russland enige om plan for våpenhvile i Syria

Avtalen skal etter planen tre i kraft førstkommende lørdag. - Det er to store spørsmål, sier forsker og Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

Russland og USA, her representert ved de to lands utenriksministre Sergej Lavrov(t.v.) og John Kerry, ble mandag enighe om en plan for våpenhvile i Syria.

Det var kilder til nyhetsbyrået Reutersog kanalen Al Jazeera som mandag kveld først meldte at USA og Russland skal ha kommet til enighet om en plan for våpenhvile i Syria.

Senere bekreftet de to landene dette i en felles uttalelse offentliggjort av utenriksdepartementet i Washington mandag.

– Dersom våpenstillstanden implementeres, kan opphøret i kamphandlingene føre til redusert vold og utvidede leveranser av nødhjelp, samt støtte til en politisk overgang i Syria, sier USAs utenriksminister John Kerry.

Ban Ki-moon: Etterlengtet håp

Partene blir bedt om å inngå avtalen innen fredag midt på dagen og den skal tre i kraft natt til lørdag kommende helg.

Våpenstillstanden omfatter naturligvis ikke gruppene IS og Jabhat al-Nusra, som FN definerer som terrororganisasjoner. Syriske, russiske og amerikanske luftangrep mot disse og andre «terrorgrupper» vil fortsette, ifølge uttalelsen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller avtalen et «etterlengtet tegn på håp» og oppfordrer alle parter innstendig til å respektere den.

Russlands president Vladimir Putin uttalte mandag til Kremls egen nettside at han tror at samarbeidsplanen med USA for våpenhvile «radikalt kan endre krisesituasjonen i Syria».

– Vi kommer til å gjøre alt som er nødvendig overfor Damaskus, Syrias legitime myndigheter. Vi regner med at USA gjør det samme med sine allierte og gruppene de støtter, sa Russlands president i en TV-tale etter å ha diskutert avtalen med sin amerikanske motpart Barack Obama.

Midtøsten-ekspert: Dette er en skjør prosess

Cecilie Hellestveit, seniorforsker ved International Law and Policy Institute (ILPI), påpeker at Russland og USA skal ha med seg svært mange aktører for å få til en avtale innen lørdag.

- IS er en soleklar aktør som ønsker å ødelegge denne prosessen, sier Cecilie Hellestveit seniorforsker ved International Law and Policy Institute (ILPI) om planen for en avtale om våpenhvile i Syria.

Siden planene om en avtale nå annonseres, tror hun imidlertid det tyder på at «mange nok» er med.— Dette er en skjør prosess. Tanken er at man skal få en landsomfattende våpenstillstand mellom de krigførende partene i Syria-krigen. Det vil ikke si at angrepene mot IS skal opphøre. Dette handler om alle de andre. Det er også et problem hvordan man skal definere den såkalte Nusrafronten, sier hun.

Hun sier det er to store spørsmål knyttet til planen om en avtale.

— Det ene er hva slags instrumenter Russland og USA nå har for å presse igjennom avtalen. Det andre er i hvor stor grad man klarer å hindre at noen lykkes med å ødelegge dette og få prosessen til å spore av, sier Hellestveit.

Hellestveit trekker frem IS som en «soleklar aktør» som ønsker å ødelegge for denne prosessen.

Israelsk minister tror ikke på våpenhvile

I sin uttalelse sier John Kerry at det er flere store utfordringer igjen.

— I de kommende dagene vil vi jobbe med å sikre at sentrale aktør forplikter seg, sier den amerikanske utenriksministeren.

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon tror ikke den russisk-amerikanske avtalen om våpenstillstand i Syria kommer til å la seg gjennomføre.

– Det er vanskelig å se for seg en våpenhvile mens Daesh (IS) og Nusrafronten ikke er del av prosessen, og russerne sier de vil utføre luftangrep mot begge organisasjonene, sier Yaalon i en uttalelse mandag.

Deler av den syriske opposisjonen støtter det amerikansk-russiske våpenhvileforslaget, men bare dersom beleiringer heves og angrep mot sivile stanses.

– Vi er positive til den internasjonale innsatsen, men vår støtte er betinget av at beleiringer heves, fanger løslates, bombeangrep mot sivile opphører og at det er mulig å få gitt humanitær hjelp, uttaler den saudistøttede opposisjonsalliansen HNC.

Lederen for gruppen, Bashar al-Assads tidligere statsminister Riad Hijab, sier at han ikke har store forventninger til våpenhvilen.

– Verken regimet eller dets allierte er i stand til å gjennomføre stans av de fiendtlige angrepene, sier Hija

Blodig søndag i Damaskus og Homs

Så sent som søndag ble rekordmange drept av IS-bomber i Syria på én dag. Bombene som rammet Damaskus og Homs, tok livet av minst 184 mennesker, ifølge syrisk eksilgruppe.

Ikke siden folkeopprøret i Syria startet i 2011 har så mange blitt drept av bomber på én og samme dag, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Dette bildet, som er frigitt av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA, skal vise åstedet for et bombeangrep i Zahraa i Homs-provinsen søndag. 184 mennesker skal ha mistet livet i bombeangrep i Damaskus og Homs søndag.

120 mennesker, deriblant minst 75 sivile, ble drept av to bilbomber og to selvmordsangrep i Sayeda Zeinab, et sjiadominert område sør for Damaskus.

Blant de drepte var det internt fordrevne fra andre deler av Syria, samt en rekke medlemmer av de syriske sikkerhetsstyrkene, ifølge eksilgruppen.

Blir det fred i Syria nå?

Les også

Åtte spørsmål og svar om Syria-avtalen

Assad: K lare til å stanse militæroperasjonene

I Homs har dødstallet steget til 64, blant dem 39 sivile, etter at to bilbomber eksploderte i en regjeringskontrollert del av byen, melder SOHR, som får opplysninger fra et bredt kildenettverk inne i Syria.

Den ytterliggående islamistgruppen IS har meldt at den står bak angrepene.

Det blodigste angrepet før søndagen, skjedde i 2012 i nærheten av Damaskus og tok livet av 112 mennesker. Da var det Nusrafronten, al-Qaidas fløy i Syria, som tok på seg ansvaret.

Lørdag sa president Bashar al-Assad i Syria at han er klar for våpenhvile – i alle fall hvis «terrorister» ikke utnytter situasjonen.

Syrias leder krever også at land som støtter syriske opprørsgrupper stanser støtten. Det syriske regimet omtaler konsekvent alle motstandere i borgerkrigen i landet som terrorister.

–Vi har sagt at vi står klare til å stanse militæroperasjonene, men saken er knyttet til flere viktige faktorer, som å forhindre terrorister i å bruke stansen til å forsterke sine stillinger, sier Assad ifølge statlige medier.

Han legger vekt på at en våpenhvileavtale må innebære at andre land forhindres i å sende opprørere og våpen inn i Syria, og nevner Tyrkia spesielt.

Les mer om konflikten: