Nobelprisen i fysikk til Geim og Novoselov

Årets nobelpris i fysikk går til professorene Andre Geim og Konstantin Novoselov ved universitetet i Manchester i Storbritannia.

Les også:

Årets nobelpris i fysikk går til de to russiskfødte professorene André Geim og Konstantin Novoselov. De får prisen for sitt arbeid med materialet grafén, som blant annet brukes i berøringsskjermer på mobiltelefoner.

Geim og Novoselov er begge tilknyttet universitetet i Manchester i Storbritannia. Nobelkomiteen sier prisen blir tildelt forskerne for deres banebrytende arbeid med såkalte todimensjonal grafén.

Geim ble født i Russland i 1958 og er i dag nederlandsk statsborger. Novoselov er bare 36 år gammel, også han født i Russland men med delt russisk og britisk statsborgerskap.

De to deler prisen på 10 millioner svenske kroner.

Tynn leder

Nanomaterialet grafén er det tynneste og samtidig sterkeste metallet som er oppdaget og består av et nesten gjennomsiktig lag av karbonatomer ordnet i et sekskantmønster.

Materialet leder elektrisitet like bra som kobber, men er samtidig så tett at selv ikke det minste gassatom slipper igjennom.

Materialet er i dag i bruk blant annet i berøringsskjermer på mobiltelefoner og datamaskiner, samt i solcellepaneler.

Tapebit

Geim og Novoselov fikk fram nanomaterialet fra en bit grafitt, samme stoff som fins i blyantspisser, ved hjelp av noe så uvitenskapelig som en vanlig tapebit.

Videre forsøk viste at materialet var stabilt, og grafén spås en viktig rolle i framtida, ikke minst innen elektronikk.

Graféntransistorer antas å bli mye raskere enn dagens transistorer, noe som kan gi enda mer effektive datamaskiner. Grafén kan også få plast til å lede elektrisitet og bli mer varmebestandig.

Alternativ pris

Geim har også tidligere vært aktuell i Nobel-sammenheng. For ti år siden ble han tildelt den ikke fullt så høythengende Ig nobelprisen, som regnes som en parodi på den opprinnelige prisen.

Geim fikk prisen for sine eksperimenter med frosk svevende i magnetfelt ved universitetet i Nijmegen i Nederland.

Nobeluken ble innledet mandag, da den britiske forskeren Robert Edwards fikk medisinprisen for sin forskning på assistert befruktning. Nobel-kunngjøringene fortsetter med kjemi og litteratur før fredsprisen blir kunngjort i Oslo fredag.

Økonomiprisens vinner blir kjent til uken