Han er Putins erkefiende. Nå kommer Navalnyjs kone med nok en bønn til Russlands president.

MOSKVA (Aftenposten): Aleksej Navalnyj snudde Russland på hodet. Nå holdes han i sjakk med det han beskriver som tortur.

I straffekoloni nummer 2 soner Navalnyj sin dom.

En frisk person ville ha blitt gal. For ikke å snakke om en som ble dødelig forgiftet for seks måneder siden.

Det skriver Julia Navalnaja på Instagram. Hun er gift med opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. I august fikk hun den utenkelige beskjeden: Mannen din er forgiftet i Sibir.

Da ba hun president i Russland, Vladimir Putin, innstendig om å la mannen få behandling i Berlin. Det fikk han. Men Navalnyj returnerte til Russland i januar og ble arrestert i passkontrollen.

Nå soner han en fengselsdom på 2,5 år i en beryktet fangeleir utenfor Moskva.

Og kona har igjen sett seg nødt til å be presidenten om hjelp.

Bekymrede støttespillere

«Putin har allerede fortalt hele landet at han leser mine appeller. Derfor: Jeg krever en øyeblikkelig løslatelse av mannen min Aleksej Navalnyj, som han ulovlig satte i fengsel», skriver Julia Navalnaja. Med «han» viser hun til den russiske presidenten.

Fra fengslingen til nå har Navalnyj lagt ut humørfylte innlegg på Instagram. I et innlegg forteller han om hverdagen i straffekoloni nummer 2 i Pokrov. Han kaller stedet den «vennlige konsentrasjonsleiren». I et annet skriver han at det føles som han er i en russisk nyinnspilling av Star Wars.

Dette bildet ble lagt ut på Navalnyjs instagramkonto 15. mars. Det er fremdeles ikke kjent når bildet er tatt.

Men nå er kretsen rundt ham svært bekymret:

  • Navalnyj har gjennomgått en omfattende rehabilitering etter forgiftningen. Nå mener støttespillerne at han blir nektet videre medisinsk behandling.
  • Advokaten hans melder om at Navalnyj nå har store smerter, både i ryggen og det høyre beinet. Hun sier til russiske medier at de frykter for hans liv og helse.
  • Opposisjonspolitikeren sier gjennom advokatene at han blir vekket hver time i løpet av natten. Dette skal være for å forsikre seg mot at han ikke rømmer. Selv kaller Navalnyj behandlingen for tortur.

Russiske politiske myndigheter sier at de ikke følger situasjonen rundt Navalnyj. Dmitrij Peskov, Putins pressetalsmann, sier at fangenes helse er fengselsvesenets ansvar.

Søndag ble det klart at den russiske rettighetskommisjonen har besøkt Navalnyj i straffekolonien. Den er ikke bekymret for hans helse.

– Han kan fortsatt gå selv, fastslår kommisjonen, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Splittet samfunn

Aleksej Navalnyj har det siste halve året dominert det russiske nyhetsbildet. I prosessen har det blitt tydelig at det russiske samfunnet er delt:

De unge, hvor Navalnyj har størst støtte, får nyhetene sine i hovedsak fra sosiale medier og internett. De eldre, som i hovedsak får nyhetene sine fra statlig TV, støtter Putin.

Les også

Det går en kløft gjennom verdens største land

Nå mobiliserer kretsen rundt Navalnyj mot parlamentsvalget til høsten i Russland. Blant annet planlegger de en rekorddemonstrasjon. De har bedt tilhengere om å registrere seg på et interaktiv kart. Når antallet deltagere når 500.000, vil de sette en dato for demonstrasjonen.

Bilder fra demonstrasjonene i januar:

Selv om tilhengerne mobiliserer, peker ekspertene på at støtten til Navalnyj er begrenset.

Andrej Kolesnikov skriver for Levada-senteret at Kreml fremdeles vinner kampen om mannen i gaten.

I Russland er det mange eldre som er klare til å bruke stemmeretten sin til støtte for den sittende makteliten.

Den fattige og aldrende delen av befolkningen er avhengig av staten og dermed mer håndterbar. Dens politiske lojalitet kan kjøpes med sosiale velferdsgoder, skriver Kolesnikov.

Les også

Han fyller Russlands gater. Men én av tre russere tror ikke han ble forgiftet.

Men dette bildet kommer ikke til å vare evig. Kampen om de unge er i full gang, og her står Navalnyj sterkere, påpeker eksperten. Han avslutter med følgende spørsmål:

Vil en ny generasjon forandre Russland, dets politiske og økonomiske prioriteter, eller er det et falskt håp?

Helene Skjeggestad er korrespondent i Russland. Følg hverdagen på Snapchat: Skjeggesnap