Avgått statsråd benekter sexkjøp

En sexskandale ryster statsminister Fredrik Reinfeldt kort tid før valget. Arbeidsminister Sven Otto Littorin gikk 16 timer etter at han fikk spørsmål fra en avis om sexkjøp.

Arbeidsminister Sven Otto Littorin sa selv han gikk av på grunn av familieforhold. Hans advokat avviste i går at han hadde begått noe lovbrudd.
Statsminister Fredrik Reinfeldt

– Han betalte 2000 kroner for sex. Det hevder 30 år gamle Anna, ifølge den svenske avisen Aftonbladet. Ifølge henne selv er hun prostituert og tilbød sine tjenester på Internett. Mannen som skal ha betalt henne 2000 kroner for en runde i sengen i 2006, har hun identifisert som den 44 år gamle Sven Otto Littorin, som onsdag den 7. juli tok en svært hastig avskjed fra jobben som arbeidsminister i den svenske regjeringen.Anna fortalte sin historie til Aftonbladet, og da avisen tok kontakt med Littorin på tirsdag for å spørre ham om han hadde begått et lovbrudd, gikk det ikke mer enn 16 timer før hans nesten fire år lange periode som statsråd var over. Sexkjøp har vært forbudt i Sverige siden 1999.

Littorin har ikke svart offentligheten direkte på om han begikk et lovbrudd ved å kjøpe sex. Da han gikk av, hevdet han at det skyldtes familiesituasjonen. Littorin har hatt en barnefordelingssak gående med sin ekskone i lengre tid.

Hans advokat, Birgitta Hållenius, sa imidlertid i går hennes klient benekter å ha begått noe lovbrudd, melder Aftonbladet.

Les mer:

– Uriktige påstander.

At påstander om sexkjøp kan ha vært den egentlige grunnen til avgangen, ble først kjent i går, da Aftonbladet trykket historien. Og først i går innkalte statsminister Fredrik Reinfeldt til en pressekonferanse for å kommentere påstandene. –Sven Otto sa til meg at påstanden (om sexkjøp) er uriktig, sa Reinfeldt ifølge NTB. Reinfeldt la til at han tror på sin tidligere statsråd og holder fast på at det var familiesituasjonen som gjorde at Littorin valgte å be om avskjed.

På spørsmål fra Aftonbladet om han tror kvinnen har funnet på historien om sexkjøp, svarte Reinfeldt:

– Det er ikke opp til meg å avgjøre. Min rolle er å fortelle hva Littorin har fortalt meg.

– Hvorfor benekter ikke Littorin dette selv?

– Det vet jeg ikke, sa en tydelig ukomfortabel Reinfeldt på den svært hastig sammenkalte pressekonferansen.

– Sprer ikke rykter.

– Hvorfor har dere ikke gått ut med dette tidligere?

– Det er ikke min oppgave å spre rykter, sa Reinfeldt på spørsmål fra TT.

Heller ikke på partikontoret til Moderaterna er det noen som ønsker å kommentere saken. Det er heller ingen som har informasjon om hvordan Littorin kan kontaktes, og det vises til at han ikke lenger er aktiv i partiet.

– Ingen betaling.

Valgkampen foran høstens valg er så vidt kommet i gang. Representanter for en rekke partier, særlig opposisjonen, kritiserte i går Reinfeldt for håndteringen av saken. Aftonbladets redaktør sier Anna, som fortalte om det angivelige sexkjøpet, ikke har fått noen penger fra avisen for sin historie.