Verden

Spionutvekslingen i gang

Spionen Anna Chapman blir utvekslet med en kjent atomekspert. Hun kan være tilbake i Moskva allerede fredag morgen.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Anna Chapman kan være i Russland allerede i dag.

Torsdag startet den første kjente spionutvekslingen mellom USA og Russland på mer enn 20 år. En forutsetning for at den 10 personer store spionringen av russiske agenter skulle få forlate USA, var at de erklærte seg skyldige. Torsdag kveld sa en talsmann for amerikanske påtalemyndigheter at dette ville skje.

Den nå så berømte rødhårede Anna Chapman vil, ifølge hennes advokat, kunne reise fra USA natt til fredag — og være i Russland alt i morgentimene.

Til London?

Ifølge opplysninger fra hennes advokat ønsker hun på sikt å bosette seg i London, hvor hun oppholdt seg før hun flyttet til New York og ble en av de hemmelige russiske agentene. I New York drev hun visstnok i eiendomsmeglerbransjen, men var kjent som en partyløvinne.

Det er påstått at hennes far også har jobbet for KGB. Dette er senere avvist av familien, men det er riktig at han har vært tjenestemann i russisk utenrikstjeneste.

De 10 russiske agentene i USA er ikke tiltalt for spionasje. De fikk aldri tak i hemmelig materiale, men de er tiltalt og erklært seg skyldig i å ha arbeidet i hemmelighet for en fremmed stat. Dette har en strafferamme på fem år. Derimot frafalt amerikanske myndigheter et punkt om pengevasking, som kunne gitt inntil 20 års fengsel. Alt dette for å åpne for en utveksling.

Tre av de ti er amerikanske statsborgere. Minst en av dem er ikke født i Russland. I tillegg har flere av dem barn sammen. De levde som forstadsfamilier med falsk identitet. Det var torsdag kveld norsk tid usikkert om alle barna ville reise med foreldrene. Flere av dem er i tenårene eller eldre.

Én-mot-én.

Det skal være snakk om en én-mot-én-utveksling, altså at hver enkelt av de arresterte i USA vil bli utvekslet mot en person som soner i russisk fengsel.

Avtalen om at Anna Chapman og den spiondømte russiske atomvåpeneksperten Igor Sutjagin skal utveksles ble klar under et møte mellom den tidligere amerikanske Moskva-ambassadøren Robert Burns og Russlands USA-ambassadør Dergej Kisljak torsdag.

På ettermiddagen kom det meldinger om at Sutjagin var sett i Wien, der han skal ha blitt møtt av britiske tjenestemenn. Sutjagin ble i 2004 dømt til 15 års fengsel for spionasje. Han har nektet, men signerte en tilståelse for å kunne bli utvekslet.

Russland skal visstnok overlevere 11 vestlige spiondømte. Egentlig var spionringen i USA også 11 personer, men den 11. stakk etter arrestasjonen på Kypros. Han er trolig allerede i Russland.

Fra Russland.

Noen av de andre som ifølge nyhetsbyrået AP rapporteres å stå på russernes liste, er Sergej Skripal, tidligere etterretningsoberst som ble dømt til 13 års fengsel i 2006 for å ha spionert til fordel for Storbritannia. Alexander Sypatsjev er etterretningsoberst og i 2002 dømt til åtte års fengsel for å ha overlevert hemmeligheter til CIA og Alexander Zaporosjki er også tidligere etterretningsoberst og ble i 2003 dømt til 18 års fengsel for å ha spionert til fordel for USA.

Med en slik utveksling slipper USA og Russland en lang rettssak som kan påvirke negativt det bedrede forholdet mellom de to landene. Dette kan være en viktig grunn til at utvekslingen kommer i stand. Flere medier har rapportert at amerikanske myndigheter startet sonderingen om en utveksling like etter at de 10 ble pågrepet og fengslet i slutten av juni.

Den russiske atomeksperten Igor Sutjagin ble dømt til 15 års fengsel I 2004. Torsdag skal han ha blitt utlevert i Wien.