Anklager FN for kolerautbruddet

Redde og desperate haitiere gir FN-soldater fra Nepal skylden for kolerautbruddet i landet. To menn ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og FN-styrker mandag.

En kvinne dekker til ansiktet for å beskytte seg mot røyken fra brennende bildekk som demonstranter har satt opp i gatene i Port-au-Prince.

Det var mandag FN-soldater skjøt med skarpt mot demonstranter og drepte to personer etter at demonstrasjoner kom ut av kontroll.

— Den ene av de drepte ble funnet på bakken utenfor FN-basen utenfor byen Cap-Haitien, sier den lokale tjenestemannen Bimps Noel, i følge NTB.

FN sier det ble skutt i selvforsvar.

— En demonstrant var bevæpnet og løste skudd mot en soldat, og soldaten skjøt tilbake i selvforsvar, sier talsmann for FNs stabiliseringsstyrke i Haiti (MINUSTAH), Vincenzo Pugliese, ifølge BBC.

Snart 1000 døde

FN er tilstede i Haiti for å hjelpe til med å gjenoppbygge landet etter det voldsomme jordskjelvet i januar i år.

De siste ukene har i tillegg et kolerautbrudd herjet det lutfattige landet, og har snart krevd 1.000 menneskeliv. Kolerautbruddet er det første i Haiti på hundre år, og har så langt spredd seg til seks av Haitis ti provinser.

Epidemien har ført til frykt blant befolkningen. Sammen med økende frustrasjon over elendige levekår for de over en million menneskene som nå bor i flyktningeleire i landet, har epidemien ført til at volden øker i Haiti.

Vincenzo Pugliese, talsmann for FNs stabiliseringsstyrke i Haiti

Fra før beskylder befolkningen landets regjering for ikke å gjøre nok. Nå beskyldes FN-soldatene i landet for ikke å klare å kontrollere epidemien, samtidig som mange anklager en nepalsk FN-kontingent for å ha tatt med seg koleraen fra Asia.

— Folk er redde. Det er en ustabil situasjon, sier talsmann for FNs stabiliseringsstyrke i Haiti (MINUSTAH), Vincenzo Pugliese, til CNN.

Saken fortsetter under bildet.

  • Folk er redde. Det er en ustabil situasjon.
Kolerapasienter venter på behandling inne på sykehuset som Leger uten grenser har satt opp i nærheten av Port-au-Prince. FOTO: SCANPIX/AFP PHOTO

— Skjøt for å oppløse folkemengden

Mandag utviklet demonstrasjonene seg til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og FN-soldager nord i Haiti.

I byen Cap-Haitien samlet hundrevis av demonstranter seg i gatene. Her ropte de slagord mot FN, satte opp brennende barrikader og kastet stein mot FN-soldatene, opplyser haitiske myndigheter ifølge nyhetsbyrået AP.

- Først skjøt soldatene for å oppløse folkemengden. Etterpå fikk jeg inntrykk av at de skjøt mot en mann, sier Bimps Noel.

Mannen ble ifølge Noel skutt i ryggen.

Også en annen mann ble skutt og drept i sammenstøtene i en annen av Cap-Haitiens gater, opplyser det lokale politiet.

Mange skadet

Flere titalls personer får ifølge politiet legebehandling etter å ha blitt skutt. Blant de som er skadet, er seks FN-soldater, melder Expressen .

Også i byen Hinche nordøst for hovedstaden Port-au-Prince samlet flere hundre demonstranter seg for å protestere mandag. Her skal minst seks personer ha blitt skadet, ifølge CNN .

FN undersøker nå beskyldningene om at kolerautbruddet har oppstått i leiren til den nepalske FN-kontingenten som kom til Haiti kort tid før det første kolerautbruddet.

En barn med kolerasymptomer får behandling på et sykehus i Archaie. FOTO: SCANPIX/AP PHOTO

Frykter 200.000 kan bli smittet

Det var i midten av oktober at koleraepidemien brøt ut i Artibonite i det sentrale Haiti.

FN frykter nå at så mange som 200.000 mennesker kan bli rammet av kolerasymptomer de neste seks månedene , og ba sist uke om nærmere én milliard kroner — 164 millioner dollar - for å takle koleraepidemien.

Kolerautbruddet har sprengt kapasiteten på sykehus og klinikker. Ifølge hjelpeorganisasjonen Care er også lagrene snart tomme for behandlingsutstyr.

Stefano Zannini, leder for organisasjonen Leger uten grenser i Haiti, sier at sykehusene i Port-au-Prince er overfylte.

— Pasienter kommer fra både byen, slummen og mer velstående områder, og det er sju ganger så mange tilfeller som for bare tre dager siden, sier Zannini.

Han frykter at de kan bli nødt til å behandle pasienter i gatene.

— Hvis antallet smittede fortsetter å øke i den farten vi ser nå, må vi ty til drastiske tiltak. Vi må ta i bruk offentlige steder. Pasienter vil måtte ligge i gatene og vente på hjelp, uttalte Zannini til BBC .

Det er mange misforståelser og rykter, og det har skapt panikk i befolkningen.
Stefano Zannini, leder for Leger uten grenser i Haiti

Dødelig

Kolera, som fører til diaré og oppkast, kan lett kureres med antibiotika og tilstrekkelig drikkevann.

Men uten skikkelig behandling kan sykdommen være dødelig i løpet av kort tid.

Hjelpearbeidere oppsøker nå teltleirene i Haiti for å informere om hvilke symptomer folk må være obs på, og hvordan de kan hindre smitte. Ettersom dette er det første kolerautbruddet i landet på hundre år, er det lite kunnskap om sykdommen blant befolkningen.

— Det er mange misforståelser og rykter, og det har skapt panikk i befolkningen , sier Zannini.

Saken utvides.